To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - wymiana chłodnicy

kozioł - 16-07-2010, 13:20
Temat postu: wymiana chłodnicy
Witam ,zauważłem w tym tygodniu że przecieka mi lekko chłodnica , u góry(taki cycek) w miejscu gdzie przytrzymuje j± metalowa łapka. Mi¶ka kiedys dostała w nos. Ten element się ułamał , ale został sklejony i rok przejeĽdziłem. Teraz jadę na wakację i trochę strach zwłaszcza zę już zaczeło kapać. Kupiłem now± chłodnicę firmy KOYO, i wczoraj do mnie przyszła. Mam pytanie czy do wymiany chłodnicy lepiej zwrócić się do fachowców , czy mogę sam to zrobić?. Nie wiem czy trzeba gdzie¶ zwrócić szczególn± uwagę na jaki¶ element podczas wymiany itd , czy wystarczy odkręcić wentylatory zdj±ć węże i czujnik , wsadzić w to miejsce now± podł±czyć tak jak była stara dolać płynu i już?. A co z odpowietrzaniem ?.

będę wdzięczny za wskazówki.

pozdrawiam

u157 - 17-07-2010, 12:22

Szkoda czasu i pieniędzy na fachowców. Wymiana jest prosta i nie zabiera dużo czasu.
Wymontować star± chłodnicę, przełożyć wentylatory, czujnik i ewentualnie inny osprzęt. Zalać nowy płyn do chłodnicy, trochę poruszać wężami w celu usunięcia b±bli powietrza. Uzupełnić płyn w zbiorniczku, uruchomić silnik i po osi±gnięciu temperatury roboczej, otworzyć obieg nagrzewnicy. Po ostudzeniu silnika sprawdzić poziom płynu w chodnicy i w zbiorniczku, ewentualne uzupełnić braki - i po robocie.
Powodzenia. :occasion5: