To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] zmiana radia z kasety na cd

mentos1 - 18-07-2010, 20:46
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] zmiana radia z kasety na cd
czy jak kupie używany odtwarzacz cd i przełoże go w miejsce mojego (kasety) to czy bede musial coś poza tym ustawiać / kodować? w ogłoszeniach czasem zdarzają się dopiski że radio rozkodowane itp. czy lepiej zainwestować w adapter kasety i podlączyć mp3?
robertdg - 18-07-2010, 20:59

Możesz kupic nawet zakodowane radio, odzyskanie kodu z radia to nie jest wielki problem.
RTW - 18-07-2010, 21:02
Temat postu: Re: zmiana radia z kasety na cd
mentos1 napisał/a:
czy jak kupie używany odtwarzacz cd i przełoże go w miejsce mojego (kasety) ... w ogłoszeniach czasem zdarzają się dopiski że radio rozkodowane ...

1) zakładając, że radio jest ok, to tylko podpinasz kostki,
2) radia Mitsu, a przynajmniej ich część ma kod do wklepania (to raczej stnd. w radiach fabrycznych)
3) radio Mitsu z okresu Carismy już mocno trąci myszką (brak MP3 itd.) ja bym już tego nie kupił ale mam fabryczne więc cierpię :-)

Pozdrawiam
RTW

mentos1 - 18-07-2010, 21:33

niestety przez jeden pomylony guzik na radiu musi byc fabryczne , myślałem mocno nad adapterem ale podobno nawet najlepszych marek nie odtwarzają dzwięku idealnie (szumy itp.) dlatego mocno zastanawiam się nad zwykłym cd playerem.
Faraday - 19-07-2010, 17:49

mentos1 napisał/a:
niestety przez jeden pomylony guzik na radiu musi byc fabryczne

Przez jaki guzik?
Masz na myśli "DISP"?

Jeśli tak, to powinieneś zastanowić się nad zakupem radia, które ma ten przycisk :roll: Nie tylko standardowe radyjko Carismy miało coś takiego.
Są dostępne radyjka z MP3... ale nie jestem pewien czy będą działać z wyświetlaczem w Cari :?

mentos1 - 19-07-2010, 19:33

dokładnie, chodzi mi o przycisk funkcyjny do zmiany ustawień na wyświetlaczu. Jeśli sa radia które pasuja zamiennie i maja taka opcje to załatwia mój problem . Znasz może jakieś przykłady które pasują plug and play ?
Anonymous - 19-07-2010, 21:17

Bez oryginalnego radia zmieniać opcję wyświetlacza i kasowanie możesz wykonywać przez pewną kombinację przycisków. Radio niefabryczne zaskutkuje również zniknięciem dolnego paska na wyświetlaczu (RDS).

Moim zdaniem ori radioodtwarzacze w Carismie charakteryzują się bardzo kiepską jakością dźwięku i ograniczoną możliwością jego konfiguracji. Nie warto się w nie "bawić"...

Faraday - 20-07-2010, 21:34

mentos1 napisał/a:
dokładnie, chodzi mi o przycisk funkcyjny do zmiany ustawień na wyświetlaczu. Jeśli sa radia które pasuja zamiennie i maja taka opcje to załatwia mój problem . Znasz może jakieś przykłady które pasują plug and play ?

No właśnie, kruca, nie znam :)
Tzn. na alledro są radyja Mitsubishi od nowszych modeli samochodów... ale czy będą współpracować z wyświetlaczem z Carismy - nie mam pojęcia :(

Chyba najlepiej by było to wypróbować - umówić się ze sprzedawcą, podłączyć i sprawdzić.
Kiedyś o tym myślałem ale na razie mam inne wydatki - ostatnio: oponki do motorka. Niedługo Cari pojedzie na odpoczynek do garażu i będę jeździł tylko na dwóch kółkach :rolleyes:

Co do jakości dźwięku z takich radyjek, to nie mam zdania. W mojej Cari było radyjo nieoryginalne.

No ale właściwie to nie przeszkadza w niczym. Informacje z radyjka mam na ekraniku radyjkowym. Trochę razi to, że ekranik komputerka jest taki wielki, a pokazuje tylko jedną linijkę.. no cóż.
Parametry wyświetlania komputerka można zmieniać bez radia, tylko trzeba przy tym wyłączyć zapłon (albo coś tam innego, co jest w Dieslu), nacisnąć przycisk bez oznaczeń, przekręcić kluczyk (trzymając ciagle przycisk nieoznaczony) i przyciskiem SEL wybrać odpowiednią opcję wyświetlania (ciągle trzymająć nieoznaczony) :rolleyes:

Spalanie średnie, ilość km do przejechania na 1 litrze paliwa i średnia prędkość (o ile czegoś nie poplątałem).
Chyba to zmienia właśnie kalwisz DISP :roll:

drtymf - 21-07-2010, 12:18

Nie wszystkie radia Mitsu które maja przycisk DISP będą działać - jest gdzieś na forum temat o tym z zaznaczeniem które działa a które nie.
Bez radia przełączanie wskazań tylko na postoju bo trzeba stacyjką kręcić i 2 przyciski wciskać :)
Z adapterem przycisku będzie problem - musiałby się tym zająć chyba jakiś kumaty elektronik bo z tego co patrzyłem w serwisówce to działa on na zasadzie bodajże magistrali cyfrowej , tak że trzebaby jakiś układ emulujący zmontować.I prawdopodobnie nie będą działać też nieoryginalne radia z tym przyciskiem - musiałyby działać w tym systemie co mocno ogranicza ich uniwersalność. Musiałyby być produkowane tylko do Mitsu.