Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDi] Znów problem z klimą.
Budrys - 19-07-2010, 14:33 Temat postu: [Cari 1.8 GDi] Znów problem z klimą. Witam. Chyba jeszcze tutaj nie miał takiego przypadku. Otóż byłem miesiąc temu na przegląd klimy wraz z dobiciem czynnika i wymianą osuszacza. Gazu było mało, nie chciała się załączać i kiepsko chłodziła. Ok Zrobione. A w weekend pojawił się problem. Otóż klima działa fajnie jednak zanim zacznie chłodzić to mija czasem i 5 min nawet w takie dni jak dziś. Z tego co widzę, to dwa wentylatory działają i magnes zapina sprężarkę, okienko "mówi" że czynnika ful. A mimo to trzeba czekać na chłód.
Moomin - 21-07-2010, 14:25 Temat postu: Re: [Cari 1.8 GDi] Znów problem z klimą.
Budrys napisał/a: | Witam. Chyba jeszcze tutaj nie miał takiego przypadku. Otóż byłem miesiąc temu na przegląd klimy wraz z dobiciem czynnika i wymianą osuszacza. Gazu było mało, nie chciała się załączać i kiepsko chłodziła. Ok Zrobione. A w weekend pojawił się problem. Otóż klima działa fajnie jednak zanim zacznie chłodzić to mija czasem i 5 min nawet w takie dni jak dziś. Z tego co widzę, to dwa wentylatory działają i magnes zapina sprężarkę, okienko "mówi" że czynnika ful. A mimo to trzeba czekać na chłód. |
Ale na efekt działania klimatyzacji trzeba chwilę zaczekać. Nie dmuchnie Ci momentalnie zimnym powietrzem. A jeszcze przy takiej pogodzie...
Budrys - 21-07-2010, 20:35
No ok. Ale jak pisałem pierwszego posta to na zewnątrz było ok 20 stp klima na max cool i czekałem na postoju 5 min zanim poleciał chłód. A dziś było cieplej i co ? jechałem polowę drogi z otwartymi szybami. Coś naprawdę jest nie tak.
Moomin - 21-07-2010, 21:22
Ale wiesz o tym, że sprężarka pracuje odpowiednio dopiero przy wyższych obrotach? Na postoju jak masz 800rpm to ona zbyt wydajna nie jest. Parę lat temu jak mi sprawdzali klimatyzację w serwisie kazali trzymać nogę na gazie żeby utrzymać mniej więcej 1500rpm. No ale nie wiem, jak twierdzisz, że coś nie tak to pojedź do jakiegoś zakładu, niech sprawdzą.
Budrys - 21-07-2010, 21:32
No a u Ciebie jak jeździsz na co dzień to jak Ci pracuje ? Ja do czerwca miałem wszystko w porządku i na pewno bym zauważył jak by tak się działo od zawsze. No tak jak mówię przed chwilą byłem w sąsiedniej wiosce i jak wracałem to zaczęła działać normalnie...
Moomin - 21-07-2010, 22:07
Jak jeżdżę po moim mieście, a jest to małe miasto, to w zasadzie jej nie włączam bo jak mam do przejechania 2km to nie ma szans żeby się zdążyła rozkręcić. Włączam jak mam jakąś choć trochę dłuższą drogę. Też muszę zaczekać ze 2-3 minuty żeby poczuć wyraźny chłód. Nie wiem dokładnie bo nigdy na zegarek nie patrzyłem przy tym, ale nie ma tak, że włączam i po 20 sek mam chłodno.
Budrys - 22-07-2010, 09:13
No i znalazłem problem z mechaników nie korzystam. Okazało się, że winę za taki stan działania ponosi bardzo słaby styk AC CLUTCH pomiędzy przekaźnikiem a puszką/kablami. I jeszcze jedno spalony mam przekaźnik od COLD FAN HI czyli drugiego biegu. Potrzebuje załatwić taki przekaźnik, ma toś może namiary ?
Moomin - 22-07-2010, 15:42
792 665 322
Pan Jacek Jóźwicki. Też kiedyś mi takie przekaźniki były potrzebne i u niego je dostałem, używki oczywiście.
Cargo - 22-07-2010, 17:33
Przepraszam że podczepię się do tematu .
Cytat: | Z tego co widzę, to dwa wentylatory działają i magnes zapina sprężarkę, okienko "mówi" że czynnika ful |
Zawsze mię dziwiło dla czego jak włączę klimę to jeszcze 2 wentylatory się załączają czy to jest normalne ?
Budrys - 22-07-2010, 18:41
Moomin napisał/a: | 792 665 322
Pan Jacek Jóźwicki. Też kiedyś mi takie przekaźniki były potrzebne i u niego je dostałem, używki oczywiście. |
Dzięki bardzo ale już udało mi się załatwić za 25zł
Moomin klima teraz chodzi jak burza włącza się praktycznie od razu. Teraz wróciłem z trasy po 30 sek można pozamykać okna, a auto stało na słońcu 2.5 godz a na zewnątrz 35stp.
Cargo - nie wiem jak w 1.6 ale pewnie też, w GDI to normalne.
Cargo - 22-07-2010, 22:06
Budrys a co to daje ze wentylatory się załączają ?
Mają za zadnie chłodzić sprężarkę ...?
Moomin - 22-07-2010, 22:10
Nie sprężarkę, tylko chłodnice klimatyzacji - tzw. skraplacz - oraz silnik bo klimatyzacja to dla niego dodatkowe obciążenie.
lotam - 26-07-2010, 11:27
Cargo napisał/a: | Budrys a co to daje ze wentylatory się załączają ?
Mają za zadnie chłodzić sprężarkę ...? |
http://www.mototechnika.r...liki/klima.html
turek61 - 30-05-2011, 00:05
Budrys napisał/a: | No i znalazłem problem z mechaników nie korzystam. Okazało się, że winę za taki stan działania ponosi bardzo słaby styk AC CLUTCH pomiędzy przekaźnikiem a puszką/kablami. I jeszcze jedno spalony mam przekaźnik od COLD FAN HI czyli drugiego biegu. Potrzebuje załatwić taki przekaźnik, ma toś może namiary ? |
Witam... chciałbym wiedzieć gdzie szukać pod maską tych przekaźników bo dopadła moją klimę podobna przypadłość.Załącza się dopiero i chłodzi po przejechaniu ok 6 km lub 10-15 min.Podejrzewam tę samą przyczynę chociaż sprężarka nie wchodzi po włączeniu klimy tylko z powyższym opóźnieniem.
Czasami jak wcześniej chodziła i wyłączę samochód na krótko do 10 min. to po uruchomieniu silnika wchodzi od razu i chłodzi.
Czekam na sugestie...
Czy osuszacz powietrza może mieć wpływ na takie działanie klimy ?
P.S.
Czynnik wymieniłem i brak efektu.
dewu123 - 30-05-2011, 00:39
Tam pod maską masz 2 Miejsca gdzie są przekaźniki, skrzynka z bezpiecznikami po lewej (po stronie kierowcy) I taka skrzynka od klimy po prawej(po stronie pasażera). Koło wlewy płynu chłodniczego
|
|
|