To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Hamowanie silnikiem - stukot centralnie pod podlogą

mikello - 19-07-2010, 17:24
Temat postu: Hamowanie silnikiem - stukot centralnie pod podlogą
Hej, takie właśnie "coś" ostatnio mnie dopadło. Przy małej prędkości rzędu 40-60km/h przyspieszając i nagle zwalniając nogę z gazu słyszę mniej więcej miedzy siedzeniami delikatne stukniecie. Z ciekawości zajrzałem pod spód i wydaje mi się ze dyfer centralny (??) jakby spocony od oleju. Jadę sprawdzić ten olej ale to dopiero w przyszłym tyg. Nie rozsypiemy się do przyszłego tyg? :)
pozdrawiam

stani78 - 19-07-2010, 18:14
Temat postu: hamowanie silnikiem
Wygląda wedłg opisu na łożysko w skrzyni biegów . Zobacz jaki ma wał luz na skrzyni
dzerwys - 24-07-2010, 19:31

Witam jestem tu nowy :biggrin: Mam pajero long 3.2 2003rok i podobdy problem do opisanego przez kolege mikello.W moim autku nastepuje takie stukniecie w okolicy tylnich siedzen wlasnie podczas dynamicznego przyspieszania i gwaltownej zmiany biegow.Mechanicy po ogledzinach nie mogli zdiagnozowac dokladnie usterki.Czy moze byc to wyrobiona poduszka lub uszkodzona podpora walu???Z gory dziekuje za odp.Pozdr.
zbyszekm2 - 24-07-2010, 22:59

Jest to spowodowane najczęściej luzem w tylnym moście. Wjedź na kanał zostaw na kluzie i kręć tylnym wałem. Będziesz miał luzy na przegubach tych na wale, i na moście. Moze być jeszcze tzw. suma luzów, czyli wszystkie luzy z kół zębatych ze skrzyni biegów.
Na pewno nie jest to luz na łożysko wałka sprzęgłowego.

dzerwys - 24-07-2010, 23:31

Super dzieki cos sprobuje pokombinowac a jesli sa to te luzy kol zebatych w skrzyni to chyba srednio?To cos powaznego?
HANSOLOOO - 07-08-2010, 18:00
Temat postu: Re: Hamowanie silnikiem - stukot centralnie pod podlogą
mikello napisał/a:
Hej, takie właśnie "coś" ostatnio mnie dopadło. Przy małej prędkości rzędu 40-60km/h przyspieszając i nagle zwalniając nogę z gazu słyszę mniej więcej miedzy siedzeniami delikatne stukniecie. Z ciekawości zajrzałem pod spód i wydaje mi się ze dyfer centralny (??) jakby spocony od oleju. Jadę sprawdzić ten olej ale to dopiero w przyszłym tyg. Nie rozsypiemy się do przyszłego tyg? :)
pozdrawiam

Dwie okrągłe poduszki trzymające tylni dyfer lub tuleje wahacza tylniego wzdłużnego.Pozdrawiam

zbyszekm2 - 08-08-2010, 08:18

dzerwys napisał/a:
Witam jestem tu nowy :biggrin: Mam pajero long 3.2 2003rok i podobdy problem do opisanego przez kolege mikello.W moim autku nastepuje takie stukniecie w okolicy tylnich siedzen wlasnie podczas dynamicznego przyspieszania i gwaltownej zmiany biegow.Mechanicy po ogledzinach nie mogli zdiagnozowac dokladnie usterki.Czy moze byc to wyrobiona poduszka lub uszkodzona podpora walu???Z gory dziekuje za odp.Pozdr.

To rozwalające się koło dwumasowe.

dzerwys - 10-08-2010, 07:45

To FAKT!
Jeszcze raz dziekuje za pomoc. :wink:

mikello - 10-08-2010, 12:58
HANSOLOOO napisał/a:

Dwie okrągłe poduszki trzymające tylni dyfer lub tuleje wahacza tylniego wzdłużnego.Pozdrawiam

I to właśnie u mnie było, tuleja wahacza...

thx

HANSOLOOO - 10-08-2010, 14:15
mikello napisał/a:
HANSOLOOO napisał/a:

I to właśnie u mnie było, tuleja wahacza...

thx

Czyli miałem rację. Do kupienia najtaniej u P.Zbyszka sprawdzałem Pozdrawiam