To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.2 DID] czy moje ksenony oślepiają?

Anonymous - 22-07-2010, 10:09
Temat postu: [II 2.2 DID] czy moje ksenony oślepiają?
Ostatnio sporo jeździłem po trasach i zauważyłem, że samochody z naprzeciwka oraz samochody za którymi jadę po wyprzedzeniu często mi migają, czasem dość wściekle :shock: prawdopodobnie myśląc że jadę na światłach długich.

Mam fabryczne ksenony, autopoziomowanie działa chyba poprawnie.

Wy też zauważyliście taki objaw?

olabart - 22-07-2010, 10:14

Mam ksenony fabryczne, ale nikt do tej pory nie zwracał mi uwagi, że kogoś oślepiam.
sylb - 22-07-2010, 10:31

U mnie też, bez kłopotów
plecho1 - 22-07-2010, 11:05

Oryginalne ksenony nie gwarantują poprawnego działania jeśli są źle ustawione. Może auto było bite lub ktoś wymieniał same lampy i niewłaściwie je ustawił więc teraz oślepiają.
bonito - 22-07-2010, 11:46

Autopoziomowanie nie ma nic do czynienia z ustawieniem reflektorów - robi się to dwoma śrubkami (jedna na pion, jedna na poziom) - za 10-20 PLN zrobi to każda stacja wyposażona w przyrząd do pomiaru ustawienia świateł.
Możesz mieć po prostu reflektory ustawione za wysoko.
Inna sprawa, że niektórzy użytkownicy dróg odbierają ksenony jak włączone światła długie i migają nerwowo - ja wtedy włączam światła długie żeby wyjaśnić sytuację... :mrgreen:
bonito

Anonymous - 22-07-2010, 12:14

plecho1 napisał/a:
Oryginalne ksenony nie gwarantują poprawnego działania jeśli są źle ustawione. Może auto było bite lub ktoś wymieniał same lampy i niewłaściwie je ustawił więc teraz oślepiają.

Samochód kupiłem nowy. Oślepiał od samego początku.

Akurat pierwszy przegląd mam niedługo, więc zgłoszę to.

Steff - 22-07-2010, 13:03

venglin napisał/a:
plecho1 napisał/a:

Samochód kupiłem nowy. Oślepiał od samego początku.

Akurat pierwszy przegląd mam niedługo, więc zgłoszę to.
ustaw sobie swiatła w stacji i oszczędź wzorku innym kierowcom ,ja mialem tak samo po odbiorze na drugi dzien za dyszke ustawiłem
Gunner - 22-07-2010, 13:58

venglin napisał/a:
Ostatnio sporo jeździłem po trasach i zauważyłem, że samochody z naprzeciwka oraz samochody za którymi jadę po wyprzedzeniu często mi migają, czasem dość wściekle prawdopodobnie myśląc że jadę na światłach długich
.

Miałem to samo.
Swiatła do ustawienia-utopoziomowanie nic nie wskura.
Kłania sie ustawienie swiateł.

wowo - 22-07-2010, 22:00

Też ostatnio jeden "mobilek" zgłosił mi ten problem via CB radio. Muszę podjechać do regulacji.
13zbyszek13 - 23-07-2010, 08:20

Panowie stacja diagnostyczna 5 minut/10 PLN i powinno by dobrze
didku - 28-07-2010, 07:52

mi tez raz mignela ciezarowka - chyba przez duza szybe sa wrazliwsze
13zbyszek13 - 28-07-2010, 08:36

Mnie migają bardzo często w dzień ale powodem są nie świecące się światła autka.
Niska świadomość kierowców że LEDy to światła dzienne.

mitsu00 - 28-07-2010, 09:47

13zbyszek13 napisał/a:
Mnie migają bardzo często w dzień ale powodem są nie świecące się światła autka.

Ja jak zapodam długie na ksenonach to już nawet mi nie mrugają :finga: I tak nic wtedy nie widzą.....

Gunner - 28-07-2010, 15:20

13zbyszek13 napisał/a:

Miałem wczesniej to same zjawisko,ledy x5 diod.
W dzien czesto migali.Choc było je widac z paru set metrow bardzo wyraznie.Mialem zamontowane w zderzaku juz 2 lata temu.W koncu postanowilem cos z tym zrobic.Znalazlem ledy tak duze jak wneki w zderzaku na dole.Maja bodajze 24 diody.
Teraz widac je w sloneczny dzien grubo z ponad kilometra. Juz nikt nie miga :biggrin:

13zbyszek13 - 31-07-2010, 21:03

Gunner napisał/a:
Miałem wczesniej to same zjawisko,ledy x5 diod.

Ale ja się tym w ogóle nie przejmuję.
:D :D :D