Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Pilot do zamka centralnego - nie działa
Cargo - 22-07-2010, 13:21 Temat postu: [Cari 1.6] Pilot do zamka centralnego - nie działa Witam już dwa dni się męczę z pilotem od centralnego zamka nie reaguję na otwieranie i zamykanie dziwi . Z początku myślałem ze to bateria się wyczerpała wiec kupiłem nową ,ale pilot dalej nie działa. W poszukiwaniu na forum znalazłem przepis jak zaprogramować pilota Cytat: | Wsiadasz do samochodu, wszystkie drzwi muszą być zamknięte. Wkładasz kluczyk do stacyjki przekręcasz w pozycję ACC i z powrotem na OFF ( kluczyk musi zostać w stacyjce). Po tej operacji szybko wciskasz na chwilę przycisk na pilocie (obojętnie, który) i czekasz 10 sekund, po tym czasie wciskasz na chwilę dwa razy przycisk na pilocie, wyciągasz kluczyk ze stacyjki. Pilot powinien działać. |
Ale na mojego pilota to nie działa .
Pilot wydaje mi się że jest oryginalny ,ale zamieszcze fotkę
guziec - 22-07-2010, 20:00
spróbuj innego sposobu: siedząc w aucie wyciągnij baterię z i przy składaniu pilota miej wciśnięty którykolwiek przycisk, u mnie to działa(mam innego pilota, ale może u Ciebie też zadziała)
Cargo - 23-07-2010, 17:27
Cytat: | spróbuj innego sposobu: siedząc w aucie wyciągnij baterię z i przy składaniu pilota miej wciśnięty którykolwiek przycisk, u mnie to działa(mam innego pilota, ale może u Ciebie też zadziała) |
Te sposób nie działa
Już nie wiem co mam robić . Czytałem gdzieś na forum o jakiejś zworce ale nie wiem gdzie ją szukać ?
diilthc - 23-07-2010, 22:34
Spróbuj w taki sposób:
Włóż kluczyk w stacyjke , przytrzymuj przycisk na pilocie i przekręć do zapłonu ale nie zapalaj auta.
Tak sie programuje w Oplach, może i tu zadziała?
Ewentualnie jak to nie pomoże mam numer tel do typka z serwis Mitsu koło Rzeszowa,
w razie potrzeby można zapytać
plecho1 - 23-07-2010, 22:43
A pilot napewno działa, przy wciskaniu przycisków miga dioda? Nie wiem jak w mitsu ale w oplach często odpada uchwyt trzymający baterię i trzeba go lutować. Już to robiłem dla kilku znajomych.
Cargo - 24-07-2010, 11:05
plecho1 napisał/a: | A pilot napewno działa, przy wciskaniu przycisków miga dioda? Nie wiem jak w mitsu ale w oplach często odpada uchwyt trzymający baterię i trzeba go lutować. Już to robiłem dla kilku znajomych. |
Dioda miga ale nie reaguje na otwieranie czy zamykanie . Z kluczyka wszystko jest OK
Postaram się wrzucić fotkę jak pilot wygląda w środku
Musze udać się do elektronika z tym pilotem . Tylko nie wiem czy pilot padł czy całe sterowanie ?
Adamo02 - 02-08-2010, 00:42
Witam serdecznie!
Również mam problem z pilotem do Carismy!
Kupiłem kilka dni temu miśka z 98r. facet powiedział mi, że pilot ma wyczerpaną baterie więc wymieniłem... dioda się świeci! Próbowałem wszystkich sposobów konfiguracji jakie znalazłem na forum i nic... samochód nie reaguje!
konix - 02-08-2010, 01:22
Miałem podobny problem . Rozwiązanie jest proste . Proponuje kupić nowy pilot z modułem sterującym . Koszt 45 zł (alledrogo) i 15 minutowy montaż który opisany jest gdzieś na forum .
Apek74 - 05-08-2010, 22:58
Wsiąść do auta zatrzaskując za sobą drzwi (wszystkie mają być zatrzaśnięte - nie zamknięte na klucz); następnie wciskając cały czas któryś z przycisków (spróbuj jeden a gdy nie podziała drugi - ja użyłem unlock czyli otwarcia zamka) włóż baterię w stosowne gniazdo po czym puść przycisk pilota. Jeśli zaświeciła się kontrolka w pilocie (bo pewnie jakąś w nim diodę masz) znaczy że zasilanie doszło; dioda może mrugać jak w moim przypadku więc po kilku sekundach mrugania diody wciśnij przycisk jeszcze raz (być może czas mrugania ma znaczenie dlatego lepiej trochę poczekać). Po kolejnym naciśnięciu tego samego przycisku nastąpiło pojedyncze dłuższe błyśnięcie diody, która chwilę późnej zgasła. To wystarczyło. Centralny zamek zadziałał przy kolejnym naciśnięciu przycisków.
hermeth - 13-12-2010, 17:05
Jak ja kupiłem auto to pilot działał normalnie. Po roku jego zasięg zmalał do tego stopnia, że działał tylko w pobliżu szyby kierowcy. A tydzień temu padł całkowicie i nie reaguje już na nic. Baterię wsadziłem nową i nic. Podejrzewam, że muszę wymienić pilota i tu moje pytanie: czy mogę dokupić jakiegoś innego pilota (jest na allegro od space stara za 150zł) i zestroić z fabrycznym modułem centralnego? Czy zrobią takie coś w ASO i jakie to są koszty? Opłaca się w ogóle za to brać czy lepiej założyć nową centralkę?
STomasz7 - 13-12-2010, 17:43
hermeth, Zaprogramowanie pilota w aso to pewnie duże koszty, nie wiem czy nawet można zaprogramować inny pilot do naszej centralki.
Najłatwiejsze wyjście to kupno Modułu centralnego zamka, podłączenie go i po problemie, mamy 2 nowe pilociki nie dużym kosztem...
Ja kupiłem taki:
http://moto.allegro.pl/st...1355966789.html
Jak będzie cieplej to zabieram się za montaż
hermeth - 13-12-2010, 21:17
I tak pewnie zrobię. Ale za 57zł to troszkę wątpię w jakość tego sprzętu. A tak do 200zł może ktoś polecić jakiś dobry moduł? Są jakieś marki sprawdzone i polecane?
SUCHY77 - 17-12-2010, 15:05
Jak mi padła bateria po wymianie pilot też nie reagował więc zrobiłem tak jak mówił poprzedni właściciel, mienowicie:
Wsiąść do auta, dopiero w aucie zakładamy baterie ale mając wcisnięte dwa przyciski naraz i trzymamy przez około 0,30 -1 min. Poczym pilot powinien działać. po zakodowaniu powinniśmy usłyszeć pikanie gdzieś w okolicy lusterka wstecznego (tam znajduje się czujka) u mnie nie pika ale i tak się koduje. Umnie sposób działa za każdym razem, choć to zakładanie bateri przy wciśniętych przyciskach nie jest taki proste
Cargo - 24-12-2010, 18:09
SUCHY77 napisał/a: | Jak mi padła bateria po wymianie pilot też nie reagował więc zrobiłem tak jak mówił poprzedni właściciel, mienowicie:
Wsiąść do auta, dopiero w aucie zakładamy baterie ale mając wcisnięte dwa przyciski naraz i trzymamy przez około 0,30 -1 min. Poczym pilot powinien działać. po zakodowaniu powinniśmy usłyszeć pikanie gdzieś w okolicy lusterka wstecznego (tam znajduje się czujka) u mnie nie pika ale i tak się koduje. Umnie sposób działa za każdym razem, choć to zakładanie bateri przy wciśniętych przyciskach nie jest taki proste |
SUCHY77 jaki masz pilot ...?
Możesz fotę wrzucić
SUCHY77 - 27-12-2010, 09:16
Proszę bardzo tu jest link do zdjęcia z moim pilotem
http://img515.imageshack.us/i/pilotb.jpg/
|
|
|