To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Co to jest i gdzie się znajduje?

klawy - 23-07-2010, 08:16
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Co to jest i gdzie się znajduje?
Witam
Mam pytanie,w związku z awarią mojej cari kupiłem trochę części min.sterownik przepustnicy(taka mała srebrna puszka z zielonym wyjściem i numerem 921)tylko za cholerkę niewiem gdzie to ustroistwo jest umiejscowione w samochodzie?Może ktoś wie gdzie to jest?

[ Dodano: 26-07-2010, 14:04 ]
Kurcze,nikt niewie gdzie to jest przykręcone?Niechcę jechać do "znachorów" bo już wydałem 2tysPLN i trochę szkoda mi kasy.

Moomin - 29-07-2010, 23:33

CAPS pokazuje coś takiego:
Sterownik
To ten układ oznaczony literą A. Wygląda na to, że znajduje się gdzieś w środkowym tunelu wewnątrz auta.

klawy - 30-07-2010, 11:19

I bardzo wielkie dzięki,wygląda tak samo jak ja mam.Zaczynam poszukiwania.Moomin raz jeszcze dzięki.
Moomin - 30-07-2010, 11:56

klawy napisał/a:
I bardzo wielkie dzięki,wygląda tak samo jak ja mam.Zaczynam poszukiwania.Moomin raz jeszcze dzięki.

Nie ma sprawy.
A tak z ciekawości, co to za awaria, że wymieniasz sterownik przepustnicy? Nikt tu jeszcze chyba tego nie przerabiał.

klawy - 30-07-2010, 13:03

Wszystko zaczęło się od tego że wymieniłem pompę paliwa, wyła niemiłosiernie,ale zamiast większego komfortu jazdy stało się coś fatalnego.Samochód zaczął się dusić,szarpać czyli padczka.Niemogłem ni diabła zdjadnozować usterki,wymieniłem przepustnicę z krokowym,wtryski razem z listwą,przepływomierz,pompę WC.Teraz autko śmiga fajnie tylko bardzo "faluje",przepustnica czyściutka i jak już kupiłem ten sterownik to może go podmienię.A nóż coś to da.Co prawda nie czyściłem jeszcze EGR-a i od tego ten mały "sztorm",tylko że czytając forum zdania co do EGR są podzielone.Twoim zdaniem to może być przyczyna tych falowań?
Moomin - 30-07-2010, 13:09

Nie mam pojęcia. Sam wiem tyle ile wyczytam tutaj i na podobnych forach. Miałem problem z nadmiernym spadkiem obrotów w Mazdzie 323 i tam rzeczywiście fachowiec czyścił EGR, ale nic to nie zmieniło.
klawy - 30-07-2010, 13:15

No właśnie,ile użytkowników tyle opinii.Wyszyszczę to cholerstwo,najwyżej będzie czysty.Przeraża mnie tylko ten sterownik bo dojście do niego jest paskudne.
lukaszpl - 08-08-2010, 09:00

Podłącze się do tematu, co to i gdzie tego szukać oczywiście pod maską
http://allegro.pl/item116...ma_1_8_gdi.html
na pewno nie jest to filtr powietrza ...

klawy - 08-08-2010, 09:50

A odkręć akumulator i zobacz co to jest koło obudowy filtra powietrza,od strony aku.
gigant87 - 08-08-2010, 11:38

lukaszpl napisał/a:

Dokładnie, tak jak pisał przedmówca, ta część jest między filtrem powietrza, a akumulatorem.

Moomin - 08-08-2010, 13:21

lukaszpl napisał/a:

A to nie jest przypadkiem tzw. tłumik szmerów powietrza?

Piwor - 10-08-2010, 21:13

Moomin, jest.