[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Szarpanie silnikiem
Anonymous - 05-01-2007, 23:01 Temat postu: [EA5W 2.5] Szarpie silnikiem Witam napisałem już o tym w jakimś temacie ale mój misiek od tygodnia zaczął szrpać przy przyspieszaniu na PB w przedziale obrotów 2000-3000 i na wolnych jak go odpalam. Z mocą silnika jest okej i na gazie wszystko również jak najbardziej w porządku. Przewody wyminione, świece też jakieś 40kkm temu na platynowe. Na gazie nic nie szarpie i silnik pracuje z wielką kulturą natomiast PB bardzo mnie denerwuje szczególnie przy zimnym silniku.PB zatankowane do pełna.
Co to może być?? Galant 2,5V6??
Adaho_krak - 05-01-2007, 23:05
stawiam na filtr paliwa
Anonymous - 05-01-2007, 23:08
Rowniez obstawiam filtr paliwa , a powiedz jeszcze od jak dawna masz z tym problem ?
Anonymous - 05-01-2007, 23:11
Od jakiegoś tygodnia. No cóż też mam taką nadzieję. Jeszcze jakieś diagnozy??
No po weekendzie podjadę do p.Michalaka i zobaczymy co to
Anonymous - 05-01-2007, 23:15
Moze wtryskiwacze trzeba by przeczyszczic ( jakies srodek moze kup i wsyp/wlej do baku )
Raczej nic powaznego Ci - na bank jakas pieldolka to jest
Adaho_krak - 05-01-2007, 23:19
A jak z odpalaniem rano jak zimny i czy na zewnątrz stoi czy w garażu
jeśli by wtryski miały być to stojąc na zewnątrz byłby problem z odpalaniem
Pozatym jak nie zmieniałeś filtra paliwa to zacznij od tego najmniejszy koszt napewno warto a może całkiem zaradzi Jeśli nie bedziemy kminić dalej
Anonymous - 06-01-2007, 14:04
Rano odpala bez najmniejszego problemu a stoi różnie i w garażu i na zewnątrz.
No wymienię filtr i zobaczymy
Moominek - 21-04-2008, 14:16
Odświeżam.
drout pomogła wymiana filtra?
Byłem u mechanika z inną naprawą ale jego diagnoza przychyla się ku filtrowi właśnie, bo na jego "ucho" silnik zachowuje się, jakby mu żarcie odbierało..
Anonymous - 06-06-2008, 22:02
Witam
miałem ten sam problem i wyszło na cewkę w aparacie zapłonowym, kupiłem używaną i przestało szarpać.
pozdrawiam
kungfumiszcz - 06-06-2008, 22:20
mi szarpie z lekka pod gore, ale wiem, ze sprzeglo musze wymienic.
jaskier - 24-07-2010, 11:02 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Szarpanie silnikiem Witam. Sam nie wiem co robić. Objawy mam takie:
-silnik pracuje nie równo na wolnych, czy na zimnym czy gorącym
-jak się dodaje gazu powoli również szarpie silnikiem do 2 tysięcy obrotów, potem chodzi elegancko, pięknie się wkręca do odcinki
- jak ruszam z miejsca na drive przy małej ilości gazu to szarpie autem do 2tysiecy potem dostaje kopa
- na wolnych slychac troche jakby jeden cylinder wypadal
- jak chodzi na szarpiących wolnych obrotach to pochlania bardzo duzo benzyny
- szarpanie zwiększa sie przy włączonej klimie i na biegach drive 1,2,3,L i R
- w trasie powyżej 2 tysięcy obrotów chodzi elegancko.
- na kompie zero błędów
- na analizatorze spalin na wolnych obrotach wyszło nadmiar węglowodorów, jakby był przelewany benzyną lub nie dopalał
Bardzo proszę o pomoc bo szczerze powiedziawszy koncepcje mnie i znajomemu mechanikowi się skończyły.
Oto co zostało zrobione:
1. Wymieniony palec i kopułka (oryginał)
2. Nowe przewody NGK
3. Nowe świece DENSO VK20
4. Całkowicie wyczyszczona przepustnica, sprawdzony TPS, IPS, krokowy wszystko zgodnie z manualem, TPS wyregulowany na "cacy"
5. Przepływomierz sprawdzony, poza tym poprzedni właściciel wymienił go w ASO na nowy
6 Wolne obroty uczone były nie raz
7. Nowy akumulator, ładowanie na klemach 14-14,4V, jak spadają obroty to napięcie spada do 13,7V
8. Wyczyszczony, sprawdzony EGR
9. Wymieniony, sprawdzony regulator ciśnienia paliwa
10. Wymienione wszystkie wtryski, po zabiegu zero efektu!
11. Posprawdzane wszystkie wtyczki, piny itd.
12. Poprzedni właściciel wymienił nawet kolektory wydechowe na nówki z ASO
Chętnie oddam dobremu mechanikowi do roboty, który zna się na rzeczy w okolicach Radomia.
radek79 - 24-07-2010, 11:43
witam ja bym jeszcze sprawdził dobrze masę auta
adm78 - 24-07-2010, 12:21
a co z cewką? dla testu wstawiłbym na chwile sprawną pozyczoną jezeli masz możliwość, najlepiej cały aparat zaplonowy który jest pewnosc ze dziala bez zarzutu. czytałem na forum o problemach z szarpaniem i kilku pomogła poprostu wymiana cewy albo calego aparatu.
pozdrawiam
m6riano - 24-07-2010, 14:28
adm78 napisał/a: | a co z cewką? dla testu wstawiłbym na chwile sprawną pozyczoną jezeli masz możliwość, najlepiej cały aparat zaplonowy który jest pewnosc ze dziala bez zarzutu. czytałem na forum o problemach z szarpaniem i kilku pomogła poprostu wymiana cewy albo calego aparatu.
pozdrawiam |
albo zaizolowanie fajkocewek...;-)
seir - 24-07-2010, 21:40
U mnie szarpie, bo mam zerwane poduszki. Zerknij na nie.
|
|
|