[96-02]Colt CJ0 - dziwny dzwięk
zbilak - 25-07-2010, 19:50 Temat postu: dziwny dzwięk witam
Po zgaszeniu miśka po jakiś 2 -3 minutach z tyłu słychać dziwny dzwięk (pisk ) co to może być ? pompa paliwa ? .Kluczyki wyjęte ze stacyjki !
Anonymous - 27-07-2010, 20:19
Stawiałbym na układ hamulcowy.Jeżeli mam rację nie przejmuj się tym.
Miroslaw1305 - 28-07-2010, 18:15
Bolo -nic nie wnoszace i wyjaśniające zdanie .Co to znaczy układ hamulcowy -może rozwiniesz Swoją myśl/
Anonymous - 29-07-2010, 20:14
Każdy układ hydrauliczny słychać jeszcze chwilę po zakończonej pracy. Nie stałeś nigdy koło koparki, która przestała pracować? Można pomyśleć, że straszy. A operatora nie ma w środku.
Miroslaw1305 - 30-07-2010, 16:34
bolo-w koparce są litry płynu
a w
colcie tyle co kot napłakał .
Myślę jednak że to stygnie układ wydechowy i z kurczących się elementów stalowych może pochodzić ten dżwięk.
mystek - 30-07-2010, 16:56
A ja dzisiaj usłyszałem dziwny dźwięk w mojej CJtce. Otóż przy hamowaniu takim nieco ostrzejszym słychać taki dziwny stuk z przodu, z prawego koła. Ale wydaje mi się, że to nie przegub, ani wahacz. Testowałem to na parkingu, ruszam delikatnie (nawet nie jadę, tylko tak ruszam się "w miejscu") i hamuję ostro wciskając hamulec i słychać stuk. Nie taki głuchy, tylko taki donośniejszy raczej, jakby właśnie z układu hamulcowego. Możliwe, że to zaciskim czy coś?
Hugo - 31-07-2010, 00:17
mystek napisał/a: | Możliwe, że to zaciskim czy coś? | Sprawdź czy masz wszystkie blaszki pod i nad klockami.
mystek - 31-07-2010, 22:21
Sprawdziłem jeszcze hamulec, kiedy jadę wstecz i kiedy nacisnę silno pedał hamulca, to nic nie stuka. Sprawdzałem oczywiście "w miejscu", czyli wrzucam wsteczny, delikatnie ruszam i hamuję po chwili. Także prędkość nie przekracza 5km/h nawet. Podobnie testowałem jadąc na wprost, również przy takiej prędkości mniej więcej i na wprost słychać ten stuk.
Czy to aby nie dziwne? Hamulec, to hamulec. Samochód hamuje inaczej jadąc na wstecznym i inaczej jadąc na wprost? Tj np jadąc do przodu hamuje stosunkiem 40-60% (tył-przód), a jadąc do tyłu 60-40% (tył-przód)? Chyba nie?
Miroslaw1305 - 01-08-2010, 18:27
mystek podnieś samochód
od strony problemowego koła .Inna osoba niech wejdzie do samochodu i naciśnie na pedał hamulca a ty kołem
ruszaj do przodu i do tyłu .Jesli są luzy na klockach lub zaciskach to je usłyszysz i wyczujesz.Zabezpiecz samochód jak będzie podniesiony .Wcześniej skręć kołem do oporu ,abyś widział cały mechanizm bez zdejmowania koła.
zbilak - 02-08-2010, 16:02
sprecyzuje ! dzwięk mógłbym porównać do włączonej pompki spryskiwacza
Hugo - 02-08-2010, 18:50
Odpowietrzenie zbiornika paliwa. Normalne.
zbilak - 05-08-2010, 15:50
ma to sens tylko jak odkręcam korek paliwa to słychać zasysanie
Hugo - 05-08-2010, 23:21
zbilak napisał/a: | ma to sens tylko jak odkręcam korek paliwa to słychać zasysanie | W każdym Mitsubishi jakie miałem też syczy. W Daihatsu, Maździe, Toyocie (słowem innych, których używam) też.
herr_flick - 06-08-2010, 20:13
a ja w swoim nie mam takiego dźwięku, w ogóle nic nie syczy nawet jak dokręcę z terkotaniem. Mało tego tankując paliwo muszę to robić niezwykle powoli bo ciągle odbija
Marcin-Krak - 07-08-2010, 11:59
herr_flick napisał/a: | a ja w swoim nie mam takiego dźwięku, w ogóle nic nie syczy nawet jak dokręcę z terkotaniem. Mało tego tankując paliwo muszę to robić niezwykle powoli bo ciągle odbija |
Wystarczy przekręcić tylko trochę "pistolet" od tankowania i będzie lepiej.
|
|
|