[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Czujnik ABS tył tylny parametry zamienniki
tompi30 - 15-02-2009, 21:24 Temat postu: [EAxx] Czujnik ABS tył tylny parametry zamienniki witam! od początku jak mam mojego gala nie działa mi abs na kompie wyszło że lewy przedni (kierowcy) czujnik nie przekazuje wogle prędkości reszta idealnie kiedyś sprawdziłem kabel okazało się że był łączony w połowie kabla odizolowałem to polutowałem na nowo ale bez zmian ostatnio jak rozmawiałem z Japaneze powiedział że samo podłączenie pod kompa nie daje 100% diagnozy trzeba sprawdzić omomierzem czujnik tylko jaką wartość powinien wyświetlić jak się podłącze pod kostke? (tego niewiem a chce sprawdzić) bo zębatka wygląda na całą. może ktoś z Was walczył z tym i może coś podpowiedzieć z góry dzięki:) ( a szukałem na forum ale jakoś nic takiego nie znalazłem)
mackbeth - 25-07-2010, 20:04 Temat postu: Czujnik ABS prawy tył SE 1999r- problem-pomiary W tylnym prawym kole czujnik ABS został wstawiony od modelu z 1997r.
Okazało się, że wtyczki nie pasowały, wiec ktoś zrobił jakąś kombinację i podłączył wtyczkę taką samą jak jest w lewym kole.... Teraz pytanko: czy ten stary czujnik pasuje do Sport Editiona 1999r?
I jeśli ktoś dysponuje zdjęciami, jak wyglądają wtyczki i gniazda (najlepiej wraz z kolorami przewodów idącymi do gniazd) to byłbym bardzo wdzięczny:)
Pozdrawiam
Owczar - 29-07-2010, 11:36
mackbeth, czujniki są identyczne. Dziwię się, że wtyczki są różne. Ale samo wyjęcie czujnika bez uszkodzenia nie jest takie proste...
mackbeth - 29-07-2010, 13:33
Oni nie mieli problemu ze starego elementu go wycieli ładnie cały metal dookoła i już:)
A czy po zmianie czujnika trzeba skasować błąd komputera ABS?? Podejrzewam że tak:) W sobotę sprawdzę:)
Hugo - 29-07-2010, 17:04
Wszyscy mówicie, że te czujniki są niewymienne (jednorazowe), a ja mam używaną zwrotnicę przednią z czujnikiem ABS i uciętym kablem i postanowiłem sprawdzić jego jednorazowość Więc idzie go wyjąć, ale obudowa przykręcona na śrubę 12 mm zostaje w zwrotnicy. Należy chwycić za element czujnika w miejscu gdzie wchodzi do niego kabel i okręcając prawo-lewo ciągnąć w górę. Wychodzi sam środkowy element. Trzyma się on w w/w obudowie, ponieważ ma delikatne ranty naokoło. Nic się nie uszkadza.
bieniak - 30-07-2010, 00:42
a możesz jakieś foty zapodać???
Hugo - 30-07-2010, 12:47
bieniak napisał/a: | a możesz jakieś foty zapodać??? | Dobra w weekend jak będę miał aparat to wejdę na strych i cyknę jakieś fotki jak to rozebrać.
Owczar - 30-07-2010, 12:52
Z tego co widziałem, to po odkręceniu śrubki, można zdjąć górną-plastikową część... Ale dalej nie kombinowałem.
Hugo - 31-07-2010, 00:23
Owczar napisał/a: | Z tego co widziałem, to po odkręceniu śrubki, można zdjąć górną-plastikową część... Ale dalej nie kombinowałem. | Jej nie ruszałem.
mackbeth - 06-08-2010, 12:12
A gdzie znajdę wtyczkę od komputera ABS? Chce pomierzyć wszystkie wartości z godnie z manualem, a tam jakoś nie widze gdzie ta wtyczka jest (Manual 35B-1)
[ Dodano: 11-08-2010, 18:58 ]
mario mario - 15-10-2010, 22:04
[Edit by MOD OT w temacie]
Dziwna sprawa z tym czujnikiem, mama wrażenie że z takim czujnikiem jak u mnie to chyba wypuszczono kilka egzemplarzy, bo nikt nie pisze na ten temat. Nic nie znalazłem w manualu na temat zmiany czujników abs w wersji po lifcie 2000 roku.
bieniak - 16-10-2010, 00:39
manual też nie podaje różnych czujników mogą się różnić tylko kostkami połączeniowymi chociaż i to nie koniecznie .a co do czujnika to między pinami powinieneś mieć zakres 1-1,5KOhma u mnie mają w granicach 1,3 a i sprawdź czy nie bije do masy. jeżeli jest ok to zobacz jak wygląda zębatka czy nie jest zabrudzona i sam czujnik bo może jest przysłonięty czymś(zabrudzony)a pozatym warto jak to zrobisz to poszukaj procedury kasowania błędów absu a następnie przejedź się i zobacz czy błąd się pokaże.ważne aby sprawdzić jaki błąd jest czy zwarcie czujnika czy cos innego
swinks_UK - 16-10-2010, 11:19
Czujniki roznia sie wielkoscia w zaleznosci przed i po lifcie
mario mario - 17-10-2010, 19:12
bieniak, ja z rozpędu wstawiłem od swojego starego gala. Jak zajrzałem od spodu to zauważyłem że czujnik z prawej jest dłuższy i przerwa między nim a zębami jest rzędu 2-3mm, a z lewej strony około 1 centymetra.
Kostki są takie same bo wpiąłem stary czujnik, oznaczenia przewodów również. Teraz pozostaje mi szukać takiego czujnika lub całej zwrotnicy. W dziale KUP dałem ogłoszenie, ale cisza. Na allegro znalazłem zwrotnicę ale sprzedający chce 400 zł, biorąc pod uwagę, że zwrotnica i tak pójdzie na złom to za sam czujnik trochę dużo. Ponawiam pytanie czy ktoś posiada wiedzę w temacie takiego samego czujnika tylko z innych modeli Mitsubishi. ?
komarsnk - 20-10-2013, 19:36
Czy czujniki ABS w tylnych piastach w poliftowym sedanie będą takie same jak w przedliftowym kombi? Bo pasuje mi włożyć stare zwrotnice z kombi do sedana tylko czy przypadkiem nie będzie jakiegoś zonka
|
|
|