Eclipse - Techniczne - Tylko dla właścicieli Eclipsów, sterownik pompy paliwa.
zenek_bb - 27-07-2010, 23:23 Temat postu: Tylko dla właścicieli Eclipsów, sterownik pompy paliwa. W trakcie przerabiania mojego misia zacząłem uczyć się specjalnie elektroniki Skonstruowałem dla siebie sterownik pompy paliwa, koszt budowy około 15zł. Jeżeli ktoś z forum chce taki nie ma sprawy. W odróżnieniu od zwykłego odłączania pompy przekaźnikiem (co może szkodzić wtryskiwaczom i pompie) jest sterownikiem czasowym. Działa tak: po włączeniu LPG wyłącza pompę paliwa po 8s. na 8minut, po tym czasie włącza ją na 15s. po czym znów ją wyłącza, tym razem na 5 minut. Potem jego praca ciągła tak się utrzymuje 5min/15sek. Dzięki takiemu sterownikowi silnik ma czas na przełączenie się na gaz, co w instalacjach wtryskowych trwa kilka sekund, pierwsze wyłączenie od przejścia na gaz trwa dłużej gdyż nie ma konieczności (konstrukcja układu zresztą to wymusza), potem włącza pompę schładzając wtryski, smarując pompę i nie doprowadza do jej szybkiego zużycia. Układ jest mojego autorstwa, czasy można zmienić jak ktoś chce. Układ pobiera w trakcie pracy łącznie z przekaźnikiem niecałe 0,02A (0,28W) a pompa nawet do 100W. To tak jakby zamontować światła dzienne Swój układ zmontowałem na płytce wyciętej z telefonu, wam będę montował je "na pająka" zatopionego w silikonie w obudowie. Są do niego 4 kabelki (+12 z elektrozaworu, masa oraz z drugiej strony wyjście do przekaźnika (dołączam do układu, specjalny o małym poborze prądu).
Układ pracuje w zakresie 10-16V więc raczej w aucie się nie spali, jest zabezpieczony przed przepięciami, skokami napięcia, nie generuje żadnych szumów w radiu ani nie indukuje napięć. Oczywiście dam fotki gdzie i jak zamontować (montaż przy przekaźniku pompy, koło ECU.
e-gen - 28-07-2010, 00:19 Temat postu: Re: Tylko dla właścicieli Eclipsów, sterownik pompy paliwa.
Cytat: | Dzięki takiemu sterownikowi silnik ma czas na przełączenie się na gaz, co w instalacjach wtryskowych trwa kilka sekund. |
W sterowniku LPG ustawia się przecież czas przejścia z Pb na LPG
zenek_bb - 28-07-2010, 01:29
Tak, dokładnie tak, jeżeli masz ustawione na 0 czas przełączania wtryskiwaczy.
Przy źle wyregulowanym gazie może spowodować zgaśnięcie silnika na wolnych obrotach, jeżeli masz czas większy niż 9s. mogę sterownik ustawić i na 30 sekund, a jak chcesz mogę ustawić na 0. Normalnie czas przełączania cylindrów to 250ms, a czas przełączania PB-LPG na 2s.
|
|
|