To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - [EAx 97-04] Jak zdjąć podsufitkę

Hugo - 29-07-2010, 17:22
Temat postu: [EAx 97-04] Jak zdjąć podsufitkę
Mając 2 tygodniowy urlop grzechem byłoby nie skorzystać i nie dać do obszycia na czarno podsufitki :wink: . Dlatego pytanie jest krótkie (poniewaz nigdy w żadnym aucie tego nie robiłem). Jak zdjąć podsufitkę w Galancie EA sedan? Gdzie jest mocowana i na co zwrócić uwagę? Z góry dzięki za rady.
robertdg - 29-07-2010, 20:46

Trzeba ściągnąć wszystkich 6 osłon słupków (słupków przednich x2, słupków środkowych/bocznych x2, słupków tylnych x2), osłony słonecznikowe/przeciwsłoneczne x2, lampke oświetlenia kabiny, wzdłuz tylnej szyby są 3 kołki, jeden centralnie po środku, pozostałe kilkanascie cm dalej, mniej więcej w 1/2 odleglosci od srodkowego do kazdego skraju, potem zsunac 4 uszczelki drzwi od góry, odkręcić wszystkie rączki podsufitki sztuk 4 i podsyfitka powinna zleciec w dół.

Zdjęcie poglądowe

W manualu w dziale Body, możesz poglądowo zerknąć na instrukcje, jednakże sa tam instrukcje dla aut z szyberdachem, tylko się nie pytaj co to jest Body :P

Swoją droga jest to instrukcja demontażu podsufitki, niestety nie mam pojecia czy podsufitka wyjdzie którąś wnęką drzwi, teoretycznie jak się troche pokombinuje to powinna wyjsc, choc przyznam, że raz spotkałem się z takim autem, w którym trzeba było wyciąć szybę czołową aby wyciągnąć podsufitke.

Powodzenia.

Owczar - 30-07-2010, 11:07

Podsufitka wychodzi drzwiami. Zmieniałem w swoim bo był brudna ;) Najlepiej przez przednie drzwi :)
Hugo - 30-07-2010, 12:55

Owczar napisał/a:
Podsufitka wychodzi drzwiami.
Owczar napisał/a:
Najlepiej przez przednie drzwi
Ciężko jest? Drzwi rozumiem, że otwarte do oporu i pewnie oparcia foteli położone na max? Co jeszcze należy zrobić aby się nie namęczyć i nic nie uszkodzić?
Owczar - 30-07-2010, 12:57

Nie było ciężko. Z tego co pamiętam, to najpierw lekko wysunąłem przez 1 drzwi, żeby obrócić, a przez drugie wyjąłem. Siedzenia oczywiście na leżąco.

Chcesz ją prać? Jeśli w aucie było kiedyś palone to lepiej tego nie rób...

[ Dodano: 30-07-2010, 13:00 ]
I uważaj na te kołki z tyłu. Mi się urwało mocowanie, a kołek nie wyszedł...

robertdg - 30-07-2010, 21:03

Owczar napisał/a:
I uważaj na te kołki z tyłu. Mi się urwało mocowanie, a kołek nie wyszedł...
można zsunąc podsufithe do przodu, kołki zostają w karoserii, a pozniej mozna je delikatnie srubokrecikiem wyciagnac, nie siedza za specjalnie mocno.
Hugo - 31-07-2010, 00:21

Owczar napisał/a:
Chcesz ją prać?
Nie. Obszywać czarnym welurem.
Owczar napisał/a:
Jeśli w aucie było kiedyś palone to lepiej tego nie rób...
Dopiero ja zacząłem w nim kopcić.
yam1530 - 01-08-2010, 22:40

Hugo masz jakieś fotki jak wygląda podsufitka już obszyta??
Hugo - 02-08-2010, 10:26

yam1530 napisał/a:
Hugo masz jakieś fotki jak wygląda podsufitka już obszyta??
Jeszcze jej nie wyjąłem :)
krzychuzzz - 18-11-2012, 22:48

Odkopię temat.
Powiedzmy że chodzi mi po głowie oklejenie podsufitki i plastików na słupkach czarną alcantarą i tu nie widzę większego problemu.
Natomiast zastanawiam się co zrobić z rączkami ,lampkami itd...
Czy była kiedyś jakaś wersja Galanta w której te elementy występowały jako czarne/ciemne?
Średnio mi się widzi malowanie tych elementów. Ewentualnie pozostaje hydrografika ale podejżewam że koszty będą większe niż obszycie podsufitki.
Jakieś pomysły? :)

Tomek - 19-11-2012, 09:01

krzychuzzz napisał/a:
Czy była kiedyś jakaś wersja Galanta w której te elementy występowały jako czarne/ciemne?

nie

pryśnij czarnym motipem i gotowe