To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Galanta! - Pomoc w.....

krissi - 30-07-2010, 18:34
Temat postu: Pomoc w.....
Witam Was jestem tu nowy i wrazie jakbym zrobiłbym coś nie tak to gorące sorki!!! Nosze sie z zamiarem kupna galanta z roku 99-00 w benzynce.Słyszałem ze nie wszystkie motory nadają sie do założenia LPG. Tylko jakie?Prosze o pomoc zeby nie kupic czegos lipnego, a i jeszcze na co zwracac uwage przy kupnie gala?Kazdy ma jakies spostrzezenia wiec prosze o podzielenie sie z nimi-goroco dziekuje :mrgreen:
robertdg - 30-07-2010, 21:19

krissi napisał/a:
Słyszałem ze nie wszystkie motory nadają sie do założenia LPG. Tylko jakie?
2.0 i 2.5V6
krissi napisał/a:
a i jeszcze na co zwracac uwage przy kupnie gala?
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=38803
sebo199 - 30-07-2010, 21:49

2.4 GDI też już można zagazować. Tylko koszt wychodzi około 5 tys zł.
Tomek - 30-07-2010, 21:53

robertdg napisał/a:
krissi napisał/a:
Słyszałem ze nie wszystkie motory nadają sie do założenia LPG. Tylko jakie?
2.0 i 2.5V6

uściślając, to co robertdg zapodał: 2.0 i 2.5 V6 nadają się do gazu, bo po treści pytania i potem odpowiedzi można dwuznacznie rozumieć

za to 2.4 GDI nie nadaje się do gazu, co prawda da się coś założyć, ale sens jest żaden w ogólnym rozrachunku

sebo199 - 30-07-2010, 22:03

GDI nadają się do gazu i są z powodzeniem gazowane. Instalacja LPI firmy Vialle. Jest to tylko kwestia rachunku ekonomicznego. Jest jeszcze jedna firma która zaczęła robić takie instalacje- JTG. Jest możliwość że cena spadnie z czasem.
INSTALACJE DO GDI

Tomek - 30-07-2010, 23:08

sebo199 napisał/a:
GDI nadają się do gazu i są z powodzeniem gazowane. Instalacja LPI firmy Vialle. Jest to tylko kwestia rachunku ekonomicznego. Jest jeszcze jedna firma która zaczęła robić takie instalacje- JTG. Jest możliwość że cena spadnie z czasem.
INSTALACJE DO GDI

nie będę polemizował
wg. mnie to, że coś da się zrobić to nie jest jednoznaczne ze stwierdzeniem "nadaje się"
moim zdaniem po podliczeniu i przeanalizowaniu wszystkiego nie nadaje się
ale to raczej dyskusja bezowocna, bo oboje wiemy dokładnie o co biega

[ Dodano: 30-07-2010, 23:10 ]
sebo199 napisał/a:
INSTALACJE DO GDI

nie będę polemizował
wg. mnie to, że coś da się zrobić to nie jest jednoznaczne ze stwierdzeniem "nadaje się"
moim zdaniem po podliczeniu i przeanalizowaniu wszystkiego nie nadaje się
ale to raczej dyskusja bezowocna, bo oboje wiemy dokładnie o co biega

sebo199 - 30-07-2010, 23:24

Prawdę mówiąc nikt z nas nie miał takiego auta i nie wiemy jak to się sprawdza. Jest na forum Cari z taką instalką i podobno całkiem nieźle się to sprawuje. Biorąc pod uwagę że GDI potrafi mniej spalić od V6 to dokładnie licząc i przy bardzo dużych przebiegach może być to opłacalne. Jest jedno ale: duża ilość "gazowników" którzy nie dają sobie rady ze zwykłymi silnikami a co dopiero z taką instalacją. No i jak dla mnie instalować gaz za 5 tysi w aucie wartym 10 do 15 tyś zł to głupota.
krissi - 31-07-2010, 09:49

Dzieki za info i prosze o jeszcze-nigdy za mało wiedzy. A jak ma sie sprawa z blachami czytałem ze gniją nadkola tylne zupełnie jak w oplu,tyle ze po 99r podobno to rozwiazano a jak ma sie to w galancie? :?:
Remik - 31-07-2010, 10:46

krissi, blachy to słaby punkt galantów, szczególnie takie miejsca jak wspomniane nadkola i kielichy przednie. Warto przyjrzeć się też drzwiom, ich dolnym częściom. W jakim przedziale cenowym szukasz auta? Z gazem czy bez?
fj_mike - 31-07-2010, 11:56

krissi, wszystko czego szukasz jest już na forum. Trzeba czytać, czytać, czytać :wink:
Sporo tego
Odnośnie LPG:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=5341
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=42581

Nadkola:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=12415

Zacznij jednak od Biblioteki/FAQ na temat Galanta EA:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=38783

Używaj szukajki. Wpisz słowo kluczowe, wskaż dział Galanta EA. Jest sporo materiału do ogarnięcia :D
Wieczorem temat zamknę i do kosza. Jeśli będziesz miał jakieś pytania, wal śmiało.

krissi - 31-07-2010, 20:22

Przedział cenowy hmm do 12tyś wiem że można wyrwać 99r. do 10 tyś- pytasz czy z gazem-chciałbym sam założyć w dobrym warsztacie, teraz mam temperówke w gazie z mieszalnikiem i nie mam zastrzeżeń, i potrafie to0 wyreguolwać z sekwencją jest inaczej to też sam chce to założyć, bo wiecie jak to jest jak sie kupuje-wszystko jest super a potem wychodzi szydło z worka.Ludzie kombinują żeby mniej paliło auto podkręcają dawke do minimum i gniazda zaworowe sypią się w diabły.
Bondzio - 02-08-2010, 15:35

Też bym nie kupował Gala z gazem wolał bym sam założyć bo zawsze to wiesz jaki gaz,kto zakładał i jak ustawiony a nie oszukujmy się większość handlarzy robi wszystko tanim kosztem na krótko żeby sprzedać i zarobić..