To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Sprzęgło-problem

maryszkens - 31-07-2010, 15:24
Temat postu: [Cari 1.6] Sprzęgło-problem
Cześć

Mam problem w mojej Carismie 1,6 z 1997 r.
Sprzęgło łapie przy samym końcu(tzn po wciśnięciu pedału dopiero jak cały już wróci na góre-nie wiem czy jest to góra czy dół,wybaczcie).Poza tym brak mocy przy ruszaniu,tak jakby na pół gwizdka jechał,przy zmianie biegów podobnie.
Przejrzałem kilka tematów na forum lecz nadal nie wiem co to może być.Płyn jest na max,żadnych oznak pocenia się w okolicach sprzęgła.Nie mogę odkrecić zaworku do odpowietrzenia ale nie sądzę żeby tu był problem bo ostatnio nic nie było naprawiane.
Przebieg auta to 220 tys. km.

Da ktoś radę pomóc i ewentualnie łopatologicznie wyłożyć w czym rzecz?

Pozdrawiam

ig_or - 31-07-2010, 17:09

Przy tym przebiegu, jeżeli sprzęgło nie było wymieniane to już czas na nie :) Jak bierze na samej górze to pierwsza oznaka zużycia. Druga to przyspieszenie - słabo ciągnie bo pewnie tarcza się ślizga (obroty idą do góry, a przyspieszenia brak).
maryszkens - 31-07-2010, 17:21

Cześć

Dzięki za odpowiedź.Masz rację z obrotami-idą do góry a mocy brak.

Jeśli możesz to napisz dokładnie co mam wymienić(całe sprzęgło to pojęcie ogólnikowe).

Pozdrawiam

robertdg - 31-07-2010, 17:33

Docisk sprzęgła, tarce sprzęgła, łozysko oporowe sprzęgla, przy okazji mozna wymienic uszczelniacz wału korbowego od strony koła zamachowego.
maryszkens - 31-07-2010, 23:50

Cześć

Jeszcze raz dzięki za tak szybkie odpowiedzi.
Przejrzałem na szybko allegro w poszukiwaniu sprzęgła-jakiej firmy kupić(LUC,Sachs,Aisin)?

Pzdr

franko88 - 31-07-2010, 23:52

maryszkens, exedy.......

[ Dodano: 31-07-2010, 23:56 ]
a i jesli bedziesz mial zamiar wymienic uszczelnienie to ztocz sobie zamach :mrgreen:

robertdg - 31-07-2010, 23:56

maryszkens napisał/a:
LUC,Sachs,Aisin
Każde z tych będzie dobre, a to pierwsze to raczej pisze się LUK ;-)
maryszkens - 11-08-2010, 15:49

Cześć

Pojawił się problem z wymianą sprzęgłą-okazało się że mam 103 KM w aucie a nie 90 jak myślałem(tak przynajmniej twierdzi poprzedni właściciel-mechanik)i co za tym idzie sprzęgło do wersji 90 KM n ie pasuje.Ktoś mi powie jaki to typ silnika(oznaczenie) i jakie sprzęgło kupić?

Pzdr

pawelsonx - 11-08-2010, 17:40

żeby sprzedać samochod to i można stwierdzić że ma z 200KM
w 97 roku jak nie byl zmieniany silnik to powinien byc 90KM poza tym chyba skrzynie są te same jak i sprzegła
znajdź dobrego mechanika

a tak z czystej ciekawości po czym stwierdził że to 103KM wersja ??

maryszkens - 11-08-2010, 18:09

Cześć

W dowodzie mam wbite 99 KM,w Niemczech miał wbite 103 KM ale po przywiezieniu do Polski z katalogu wbili mu 99 bo w tym roczniku niby nie występował 103.
Poprzedni właściciel-mechanik posiadał auto kilka ładnych lat,sam je serwisował,auto jak na 13 lat jest w bdb stanie więc nie mam powodów aby mu nie wierzyć.Zresztą wskazuje na to 2 letnie bezawaryjne użytkowanie przeze mnie.

Stwierdził po tym że sprzęgło dedykowane do mojego rocznika i silnika nie pasuje(sprawdzone na 2 kompletach od różnych dostawców).

robertdg - 11-08-2010, 18:50

maryszkens, Jeżeli mechanik wyciagnął sprzęgło, to jaki problem był pomierzyć tarcze i docik, oraz zakupić odpowiedni zestaw.
pawelsonx - 11-08-2010, 19:02

Są dwie opcje masz silnik 1.8 ze skrzynią lub skrzynie z silnika 1,8 razem z kompletem sprzegła itd. lub sprzęgło z kołem z silnika 1,8

zrób zdjecie docisku i sprzegła i podaj vin

maryszkens - 11-08-2010, 19:48

Jak odzyskam auto to podam VIN(gdzie go znaleźć??) oraz mam nadzieje że oddadzą mi stare sprzęgło.
@pawelsonx-mam nadzieję że żadna z twoich opcji sie nie potwierdzi.

@robertdg-teoretycznie proste,w praktyce jest problem bo części kupuje dla mnie kolega ze swoją zniżką u dostawcy i jestem uzależniony od jego godzin pracy i ogólnie dostępności części na magazynie oraz chęci pracowników do mierzenia takich rzeczy-w skrócie:)

pawelsonx - 11-08-2010, 20:54

a czy czasem w polskim dowodzie rejestracyjnym nie ma wklepanego vin??
Xiah - 14-08-2010, 19:57

maryszkens, jest możliwośc ze to 103 KM a raczej dokładnie 100KM ja posiadam carisme Special Edition i miałem ten sam problem: 103KM:)