Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] skrzynia
darocbr - 01-08-2010, 16:14 Temat postu: [1G 90-94] skrzynia witam szanownych forumowiczow mam pytanko odnosnie mojego miska, otoz kiedy ruszam na wstecznym podczas zmiany biegu na wsteczny jest zgrzyt,jedynka w miare lepiej , i reszta z tym ze nie plynnie wchodza , najgorzej wsteczny, niewiem takie mam wrazenie jakby nie wysprzeglał dobrze. Co o tym sadzicie autko mam od niedawna , i niewiem czym to jest zpowodowane , jeszcze jedno jaki olej wymienic w silniku bo nie wiem na jakim był, z gory dziekuje za odp. pozdrawiam
zenek_bb - 01-08-2010, 17:21
witamy serdecznie na forum
co do oleju znajdziesz na forum multum tematów dot. oleju w 1G, na przykład w tym
co do skrzyni też są tematy opisujące problemy, rozwiązania (opcja szukaj nie boli), ale po prostu masz synchronizatory zjechane jak wiele osób...
sprawdzenie czy sprzęgło wysprzęgla możesz sprawdzić na 2 sposoby: podnieść jedno/dwa przenie koła, wbić 1,2 i zobaczyć czy jak wysprzęglisz koła się kręcą, albo drugi sposób (nie działa jak synchronizatory są sprawne): na postoju na luzie wcisnąć sprzęgło i delikatnie popchać drążek w pozycje jakiegoś biegu ale nie wbijaj biegu tylko zbliż do siebie zębatki, jak będzie cały czas zgrzytało (będą ocierały o siebie) znaczy że nie wysprzęgla, wtedy będziemy myśleć
darocbr - 01-08-2010, 18:03 Temat postu: re podnioslem jedna strone, dalem na jedynke i na wolnych obrotach jak wysprzegliłem kolo stoji, kak dodam gazu delikatnie sie kreci. dodam ze wsteczny na zimnym lepiej wchodzi zblizalem lewarek delikatnie na wstecznym to tarcie bylo. jedynka reszta ok. moze to kwestia regolacji.
MATi1G - 01-08-2010, 19:29
darocbr napisał/a: | otoz kiedy ruszam na wstecznym podczas zmiany biegu na wsteczny jest zgrzyt, |
jak ruszasz czy jak wrzucasz, bo przy w rzucaniu moze wystepować i jest to normalne,
jak reszta biegów chodzi słabo to wymien olej w skrzyni ,najlepiej na RedLine i bedziesz miec spokoj
darocbr - 01-08-2010, 20:31 Temat postu: re reszta biegow w miare , choc troszke trzeba siły uzyc,ale nie zgrzytaja tylko wsteczny i zgrzyta jak wrzucam .
zenek_bb - 01-08-2010, 21:18
MATi1G napisał/a: | wymien olej w skrzyni ,najlepiej na RedLine i bedziesz miec spokoj |
popieram Mati'ego, powinno pomóc, wsteczny ma prawo zgrzytnąć, jak koło kręci się dopiero jak dodasz gazu to w pożądku, najprawdopodobniej kręci się dzięki bliskości sprzęgła z zamachem i nie ma nic wspólnego z brakiem wysprzęglenia
darocbr - 01-08-2010, 21:38
ok chlopaki wymienie olej i zobaczymy dzieki wam bardzo
viader - 02-08-2010, 08:48
Tylko zmień olej na jakiś dobry a nie pierwszy lepszy. Kiedyś przy wymianie sprzęgła zalali mi elfa niby o fabrycznych parametrach to nie dało się autem jechać, każda zmiana biegu to zgrzyt. Osobiście polecam redline, skrzynka po zalaniu nim nie do poznania.
Co do zgrzytania wstecznego to ma prawo bo nie jest synchronizowany, pomaga ponowne wciśnięcie sprzęgła.
darocbr - 16-08-2010, 21:57 Temat postu: re witam ponownie olej wymieniony, i nic to samo sie dzieje zastanawiam sie nad sprzeglem ??? hmmmmmm
Kazber - 17-08-2010, 08:07
w takim razie polecam sprawdzić czy masz dobrze wyregulowane sprzęgło i poziom płynu w układzie sprzęgłowym gdyż jest on hydrauliczny, regulacja sprzęgła znajduje się przy pedałach, jest tam taka śrubka, znajduje się ona w miejscu gdzie "dźwignia" sprzęgła łączy się z pompką sprzęgła.
zenek_bb - 17-08-2010, 08:13
jaki olej wlałeś, jak spuściłeś i jak uzupełniłeś nowym? jaki kolor miał olej który wylałeś i ile go było? pytam bo chcę wiedzieć czy dobrze to zrobiłeś, może wlałeś trochę za mało... jak stary olej jest "srebrny" jak kolor metalik (opiłki metalu, dużo) boję się że lepiej ta skrzynia chodzić nie będzie, trzeba by podmienić
co do sprzęgła możesz spróbować go "doszpanować" tak jak kolega pisze wyregulować tak by mocniej wciskało tłoczek do cylinderka, może zrób zdjęcie tłoczka który popycha łapę sprzęgła na skrzyni, może tam jest coś nie tak
darocbr - 17-08-2010, 12:20 Temat postu: re ok chlopaki, zrobilem tak zlalem stary olej okolo 2 l syf nie zaowazylem opilkow , wlalem nowy mobilube 2 l i tyle narazie . mowicie o regolacji sprzegla hmm sproboje to jeszcze zrobic .
kicek86 - 17-08-2010, 15:07
jak na mój gust nie reguluje się tą śrubką tylko popychadłem do pompki sprzęgła czyli ten bolec co jest przy pedale sprzęgła bardziej dokręcasz lub odkręcasz. Jak mocniej odkręcisz to później powinno sprzęgło brać. Jak się mylę to poprawcie mnie
viader - 17-08-2010, 15:12
kicek86 napisał/a: | jak na mój gust nie reguluje się tą śrubką tylko popychadłem do pompki sprzęgła czyli ten bolec co jest przy pedale sprzęgła bardziej dokręcasz lub odkręcasz. Jak mocniej odkręcisz to później powinno sprzęgło brać. Jak się mylę to poprawcie mnie |
Ja regulowałem dokładnie w ten sposób.
barteski - 17-08-2010, 22:52
DOKŁADNIE TYLKO JAK BEDZIESZ TAM KRECIŁ TO MUSISZ MIEĆ JAKIES POJECIE O TYM BO ALBO USTAWISZ ZA CIASNO I SIE BEDZIE SLIZGAC ALBO BEDZIE FLAKOWATE
|
|
|