[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY2A 1.5] Lancerem do Bułgarii
$iwy - 01-08-2010, 17:08 Temat postu: [CY2A 1.5] Lancerem do Bułgarii Mam takie pytanie. Może ktoś doświadczył już drogi z Polski do Bułgarii. Zamierzam wystartować za tydzień, ale szczerze mówiąc trochę obawiam się trasy przez kraje , którymi będę przejeżdżał - a będą to :Słowacja, Węgry, Rumunia. Najbardziej obawiam się Rumunii - jakoś kojarzy mi się nie najlepiej. Zresztą cała trasa nie będzie chyba najprostsza (mało autostrad, płatne mosty). Jeżeli ktoś to już przebył - niech podzieli się jak najlepiej jechać, co z winietami, czy da radę przejechać z krótkim (4 godz.) przymknięciem oka w samochodzie - czy nocleg potrzebny. Proszę o rady. Trochę nie o aucie, ale mamy wakacje
origin - 05-08-2010, 17:46
Winiety na autostradach na Słowacji/Węgrzech są obowiązkowe. Można kupić na stacjach benzynowych, ew. na granicy ale wtedy jest drożej.
Jeśli chcesz omijać autostrady z tego powodu to radze wcześniej zaplanować trasę, bo jeśli 'niechcący' wjedziesz na autostradę to na Węgrzech są kamery które automagicznie wyłapują tych bez winiet - rezultat mandat może przyjść do Polski nawet jak cię policja nie capnie.
z tego co pamiętam na słowacji winietka kosztowała grosze, na Węgrzech też była tania.
Drogi generalnie dużo lepsze niż w Polsce i w miarę puste.
A tak w ogóle to nie wiem czy ten topik tu pasuje bo lancerem jeździ się po europie tak samo jak każdym innym autem
Anonymous - 05-08-2010, 18:07
Ceny winiet:
Słowacja
4,90 € - 7-dniowe (łącznie)
9,90 € - 1-miesięczne (30 dni od daty wystawienia)
Na czerwono i zielono zaznaczone odcinki płatne.
Węgry
Opłaty drogowa - autostradowa- dawna winieta naklejka zastąpiona została od 2008 roku w formie e-winiety .
e-Winietki obowiązują:
>> dla pojazdów do 3,5 tony i autokarów do 12 ton:
M1 Budapeszt - Hegyeshalom
M3 Budapeszt - Gorbehaza w kierunku Miszkolca wsch.
M5 Budapeszt - Kiskunfelegyhaza
M6 Erd - Dunaujvaros
M7 Budapeszt - Balaton - Letenye
e-Winietki mozna nabywac na Węgrzech w agencjach konsorcjum autostrad węgierskich, i na stacjach paliwowych usytuowanych przy wjazdach na ww. autostrady. Należność za winietki może być regulowana gotówką, w HUF; akceptowane są też karty kredytowe: Visa, Eurocard/Mastercard, DKV i UTA.
Ceny e-winietek dla pojazdów do 3,5 tony:
> 1-miesięczna - 18,30 Eur (91,50 PLN)
> 10-dniowa - 11,10 Eur (59,10 PLN)
> 4-dniowa - 5,10 Eur (39,30 PLN).
Rumunia
Za przejazd drogami i autostradami pobierane są opłaty w formie winietek. Każdy kierowca wjeżdżając na teren Rumunii winien wykupić winietkę (rovinieta). Winietki dostępne są w urzędach pocztowych i na stacjach paliwowych koncernu Petrom. Cena winietki (w Euro) zależy od kategorii pojazdu, czasu pobytu i kategorii emisji spalin.
Opłaty drogowe pobierane za przejazd mostami na Dunaju pozostają bez zmian:
Giurgeni - Vadu Oii (E60)
Fetesti - Cernavoda (N3A, 22C)
Giurgiu - Ruse (E70 - E85).
Bułgaria
System opłat drogowych w formie winietek, który zastąpił dotychczasowe pobieranie opłat wjazdowych i drogowych.
Winietki, które należy nakleić na szybę samochodu, są sprzedawane na przejściach granicznych przy wjeździe na teren Bułgarii. Są trzy rodzaje winietek: tygodniowe, miesięczne i roczne. Cena winietek (w Euro) zależy od kategorii pojazdu.
Wjeżdżający ponosi dodatkowo koszt dezynfekcji pojazdu od 3 do 9 Euro w zależności od kategorii środka lokomocji.
$iwy - 06-08-2010, 18:07
Dzięki za informacje. Jeszcze jedno czym najlepiej płacić w Rumunii ? Czy przyjmują euro ? Mam problemy z zakupem rumuńskiej waluty.
racer1972 - 07-08-2010, 23:10
Jeśli wysiedzisz za kółkiem ponad 24h (czasami i 30h) to możesz bez noclegu Po co Ci gotówka w Rumunii? Płać kartą na stacjach... Ps.uważaj na bułgarskich kierowców zwłaszcza ciężarówek bo spychają mniejszych... a czasem i większych Swoją drogą nie wiem czy samolot byłby dużo droższy a leci 2h... Co tam kto lubi
Cezar - 07-08-2010, 23:32
racer1972 napisał/a: | Po co Ci gotówka w Rumunii? Płać kartą na stacjach... |
Tylko pamietaj, aby najpierw zapytac o mozliwosc platnosci karta. Czasami, jak zobacza obce rej., moze "zawiesic sie" terminal i tylko gotowka. Euro wtedy bedzie po kursie kasjera
Powodzenia
Anonymous - 08-08-2010, 14:33
Jeśli nie zależy Ci bardzo na czasie , jesteś z Warszawy lub północno-wschodniej Polski i chcesz zaoszczędzić na opłatach to możesz wybrać korytarz E85 zaczynający się w Białoruskim Brześciu a potem prze Ukrainę i Rumunię lądujesz w Bułgarii. oczywiście dochodzi sprawa wizy białoruskiej. Ale jako ciekawostka krajoznawcza mozesz wybrać także tą trasę.
http://en.wikipedia.org/wiki/European_route_E85
Tercel - 24-10-2010, 20:35
Daj znać jak wrócisz, czy udał się wyjazd ? Minęło prawie 3 miesiące może jesteś jeszcze na Ukrainie ? i nie dojechałeś ?
$iwy - 24-10-2010, 23:55
Tercel napisał/a: | Daj znać jak wrócisz, czy udał się wyjazd ? Minęło prawie 3 miesiące może jesteś jeszcze na Ukrainie ? i nie dojechałeś ? |
Wróciłem bez problemów - dodam że drogę powrotną zrobiłem dużo szybciej. Za jednym zamachem Bułgarię, Rumunię, Węgry i Słowację. Dopiero na kilka godzin zatrzymaliśmy się już w Polsce. Drogi ogólnie OK (trafiały się spore dziury w Rumunii i Bułgarii ale na drogach podrzędnych - główne lepsze niż u nas). Polecam Trasę Transfogarską w Rumunii (kto tam był wie o czym mówię). Mimo dziur - bajka.
racer1972 - 25-10-2010, 18:42
Kanibale kolegi nie zżarli no to git...
mjsystem - 25-10-2010, 21:29
$iwy napisał/a: | Transfogarską w Rumunii |
Wiem, choć nie byłem... Moje najbliższe marzenie ale na biku.Takiej trasy Ci gratuluję:)
svalbard - 26-10-2010, 08:42
Tercel napisał/a: | Polecam Trasę Transfogarską w Rumunii (kto tam był wie o czym mówię). Mimo dziur - bajka. |
Czy to coś jak Droga Trolli w Norwegii lub Grossglockner Hochalpenstrasse w Alpach (Austria)?
rekin - 26-10-2010, 09:24
a ja przez 3 tygodnie w sieprniu br zrobiłe ok. 7 tysięcy, Gdańsk - Czechy - Austria - Włochy - Szwajcaria - Niemcy - Gdańsk ,
auto bez uwag tylko w czasie największych upałów w Italii bardzo duże plamy pod silinikiem - zapewne ta para wodna wskutek całodziennego używania Klimy - bez przerwy
megas1 - 26-10-2010, 12:09 Temat postu: Transfogaraska
svalbard napisał/a: | Tercel napisał/a: | Polecam Trasę Transfogarską w Rumunii (kto tam był wie o czym mówię). Mimo dziur - bajka. |
Czy to coś jak Droga Trolli w Norwegii lub Grossglockner Hochalpenstrasse w Alpach (Austria)? |
http://krupnik.pl/galeria/transfogarska
albo to (co prawda autka to nie miski ale droga fajnie pokazana) :
http://www.topgear.com/uk...-romania-part-6
LBA - 28-10-2010, 17:34
Tutaj jest fotorelacja z tej trasy:
http://moto.onet.pl/187533,7446454,2,zdjecie.html
W temacie zarówno Rumunii jak i Lancera
|
|
|