Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Półautomatyczna skrzynia biegów
TomBed - 02-08-2010, 09:23 Temat postu: [Cari 1.6] Półautomatyczna skrzynia biegów 29.07.2010 zostałem posiadaczem Carismy z półautomatem (pierwszy raz w życiu).Proszę mi podpowiedzieć :czy podczas jazdy np.70km/h można przełączyć półautomat z D na N ,a za chwilę z powrotem wrócić na D )-chciałem sprawdzić czy szum pochodzi od łożyska koła przedniego,czy też z skrzyni biegów.
kkriss - 02-08-2010, 09:48
to chyba nie półautomat, tylko automat.
Ogólnie nie powinieneś tak robić, ale jeżeli będziesz poruszał się bardzo wolno np 20 km/h i tak zrobisz, a później się zatrzymasz bez zmiany biegu spowrotem na D, to będzie ok.
Tylko nie rób tak często.
Tylko bardzo uważaj aby nie przeskoczył ci bieg na R, bo wtedy będzie kiepsko
mareqm - 02-08-2010, 10:05
Może prościej (i na pewno bezpieczniej dla skrzyni) będzie podlewarować samochód i zakręcić kołem.
Piwor - 02-08-2010, 15:56
TomBed, Neutral nie służy do jazdy. Podnieś auto, zakręc mocno kołem w kierunku jazdy. Łożysko daje charakterystyczny odgłos.
TomBed - 02-08-2010, 16:37 Temat postu: Półautomatyczna skrzynia biegów Dziękuję forumowiczom za podpowiedź (PIWOR,MAREQM,KKRISS),to co podpowiadacie potwierdziłem dzisiaj w serwisie Mitshubishi w Częstochowie (kierownik serwisu p.Robert)-NIE PRZEŁĄCZA SIĘ PRZY PÓŁAUTOMACIE PODCZAS JAZDY Z '' D'' NA ''N''.Podziękował
Piwor - 02-08-2010, 23:06
TomBed, to napiszę jeszcze, że automat nie lubi holowania. Jak najkrócej to możliwe.
|
|
|