[02-06]Lancer CS0 - Czyszczenie przepustnicy
zaskar - 02-08-2010, 16:09 Temat postu: Czyszczenie przepustnicy Witam,
jak w temacie. Czy ktoś z forumowiczów dokonywał takowej czynności samodzielnie? Jeśli tak, to co i jak należy zrobić, czy są potrzebne jakieś "nietypowe" narzędzia, preparaty do czyszczenia itd? Czytałem na forum, że brudna przepustnica może powodować nierówną pracę silnika na luzie. Coś takiego zauważyłem w moim miśku i chciałem od tego zacząć..
Artii - 02-08-2010, 17:08
Jest specjalny preparat do czyszczenia przepustnicy. Kupisz raczej w każdym sklepie motoryzacyjnym.
Bojar - 16-08-2012, 16:01
Odkopię stary temat.
Mam niecałe 60kkm. Ostatnio coś słabo wkręca się na obroty i nie wchodzi płynnie na obroty.
Podejrzewam brudna przepustnicę. Czy jest jakiś problem z demontażem i czyszczeniem ?
W kilku samochodach robiłem to i myślę, że w tym dam radę.
Iwonka - 16-08-2012, 21:46
czyszczenie przepustnicy w 1.6 to zaden problem.
Wystarczy odlaczyc linke gazu, kilka wezykow podcisnien, odkrecic przepustnice. Nastepnie trzeba wyczyscic wszystko uzywajac np. benzyny ekstrakcyjnej - oprocz wlasciwej przepustnicy jest tam kilka dodatkowych kanalow - i skrecic z powrotem. Ja dodatkowo po zmontowaniu nieco wkrecilem srube do regulacji biegu jalowego, dzieki temu po odpaleniu i podczas rozgrzewania silnika ma nieco nizsze obroty.
(pisala brzydka polowa)
Bojar - 16-08-2012, 22:12
No i pięknie. Wszystko jasne. Dzięki
gorpaw - 21-03-2014, 20:55
Bardzo proszę o Was o podpowiedź przy rozwiązaniu mojego problemu.
W momencie zwalniana i wrzucenia na bieg jałowy obroty spadają do ok 400-500.
Po chwili od zatrzymania auta obroty wracają do normalnego poziomu ok 950. Czym ten objaw jest spowodowany ??
Miał ktos z Was podobne objawy ?
Proszę o pomoc
maciekz - 05-02-2015, 06:10
Podbijam temat ciekawi mnie czy ktoś rozwiązał ten problem. Dodam, że obroty spadają tylko jak się kawałek przejedzie, nawet kilka metrów. Jak obroty się ustabilizują, to po dodaniu gazu wracają do 800-900, nie spadają. No i problem występuje tylko na gorącym silniku
arti32 - 05-02-2015, 20:16
Witam
U mnie nie pomogło podwójne czyszczenie przepustnicy, po prostu było coś z nią nie tak. Rozwiązałem problem kupując na allegro używkę w rozsądnej cenie z gwarancją rozruchową.
Pozdrawiam
|
|
|