To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Czyszczenie przepustnicy

zaskar - 02-08-2010, 16:09
Temat postu: Czyszczenie przepustnicy
Witam,
jak w temacie. Czy ktoś z forumowiczów dokonywał takowej czynności samodzielnie? Jeśli tak, to co i jak należy zrobić, czy są potrzebne jakieś "nietypowe" narzędzia, preparaty do czyszczenia itd? Czytałem na forum, że brudna przepustnica może powodować nierówną pracę silnika na luzie. Coś takiego zauważyłem w moim miśku i chciałem od tego zacząć..

Artii - 02-08-2010, 17:08

Jest specjalny preparat do czyszczenia przepustnicy. Kupisz raczej w każdym sklepie motoryzacyjnym.
Bojar - 16-08-2012, 16:01

Odkopię stary temat.
Mam niecałe 60kkm. Ostatnio coś słabo wkręca się na obroty i nie wchodzi płynnie na obroty.
Podejrzewam brudna przepustnicę. Czy jest jakiś problem z demontażem i czyszczeniem ?
W kilku samochodach robiłem to i myślę, że w tym dam radę.

Iwonka - 16-08-2012, 21:46

czyszczenie przepustnicy w 1.6 to zaden problem.

Wystarczy odlaczyc linke gazu, kilka wezykow podcisnien, odkrecic przepustnice. Nastepnie trzeba wyczyscic wszystko uzywajac np. benzyny ekstrakcyjnej - oprocz wlasciwej przepustnicy jest tam kilka dodatkowych kanalow - i skrecic z powrotem. Ja dodatkowo po zmontowaniu nieco wkrecilem srube do regulacji biegu jalowego, dzieki temu po odpaleniu i podczas rozgrzewania silnika ma nieco nizsze obroty.

(pisala brzydka polowa)

Bojar - 16-08-2012, 22:12

No i pięknie. Wszystko jasne. Dzięki
gorpaw - 21-03-2014, 20:55

Bardzo proszę o Was o podpowiedź przy rozwiązaniu mojego problemu.
W momencie zwalniana i wrzucenia na bieg jałowy obroty spadają do ok 400-500.
Po chwili od zatrzymania auta obroty wracają do normalnego poziomu ok 950. Czym ten objaw jest spowodowany ??
Miał ktos z Was podobne objawy ?
Proszę o pomoc

maciekz - 05-02-2015, 06:10

Podbijam temat :) ciekawi mnie czy ktoś rozwiązał ten problem. Dodam, że obroty spadają tylko jak się kawałek przejedzie, nawet kilka metrów. Jak obroty się ustabilizują, to po dodaniu gazu wracają do 800-900, nie spadają. No i problem występuje tylko na gorącym silniku
arti32 - 05-02-2015, 20:16

Witam
U mnie nie pomogło podwójne czyszczenie przepustnicy, po prostu było coś z nią nie tak. Rozwiązałem problem kupując na allegro używkę w rozsądnej cenie z gwarancją rozruchową.
Pozdrawiam