Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] wrąbek wewnątrz tarczy hamulcowej..? co to jest
carpezo - 02-08-2010, 21:51 Temat postu: [Cari 1.6] wrąbek wewnątrz tarczy hamulcowej..? co to jest
wymienielem niedawno tarcze i dziś dopiero zauważyłem takie coś wewnątrz tarczy tak jakby wrąbek z dwóch stron wewnątrz tarczy długości ok 4 cm. sprawdzałem na drugiej i nie ma tego. podpowiedzcie co to jest i czemu jest tylko na jednej..
wichura1 - 03-08-2010, 00:30
Takie coś jak na fotce poniżej?
Tarcza na niej jest wentylowana, nacinana, i nawiercana. O którą rzecz chodzi, nacinanie, czy wentylację? Na twojej fotce nic nie widać. Jeżeli masz obie tarcze wentylowane, a tylko jedną nacinaną to bardzo źle, gdyż pracują inaczej w różnych zakresach temperatur i może cię ściągać przy hamowaniu. W przypadku jeżeli masz jedną wentylowaną, a drugą nie, to masz ten sam problem. Na jednej osi tarcze muszą być takie same.
carpezo - 03-08-2010, 05:35
tak to wygląda. rysunek przedstawia tarcze widzianą z góry te czerwone to ten wrąbek na dwóch ściankach tarczy. zobacz moje zdjęcie oryginalne i ten rysunek i będziesz wiedział o co chodzi:)
nie mam pojęcia co to jest. wygląda jak by to było fabryczne bo jest idealnie symetryczne. ale po co?
Student - 03-08-2010, 06:47
Moim zdaniem jest to wybranie w celu wyważenia tarczy.
wichura1 - 03-08-2010, 09:00
Tak jak mówi student, inaczej nie wyważą bez zmniejszenia trwałości. Wybranie od strony wentylacji nie powoduje żadnych problemów , zwłaszcza że zużyta tarcza wentylowana może mieć minimalną grubość 16,4mm, a nowa ma 18mm.
|
|
|