To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Szum w skrzyni biegów

Honkisz - 04-08-2010, 16:07
Temat postu: [CA4A 1.6] Szum w skrzyni biegów
Witam. Mam taki problem:( Szumi mi łożysko w skrzyni biegów. Nie wiem w ogóle jakie tam są łożyska i ile ich jest. Mechanik powiedział żeby kupić skrzynie biegów bo wyjdzie taniej ale czy to ma sens?przecież mogę też kupić popsutą lub taką która popracuje miesiąc. A w ogóle czy to wyjdzie taniej? Szum jest cały czas jadąc, nie ważne czy na luzie, czy na biegu czy ze wciśniętym sprzęgłem, szumi cały czas.proszę o pomoc. z góry dziękuje i pozdrawiam
rosomak1983 - 04-08-2010, 18:48

Honkisz, nie zartuj ze chcesz naprawiac skrzynie :roll: to raczej nie ma sensu
Ja mam pare skrzyni do 1.6 w bdb stanie. One nie psuja sie z miesiaca na miesiac.
Odczytaj wiadomosc na priv.

polls - 04-08-2010, 20:53

Jeśli naprawiał będziesz sam to jak najbardziej nie jest to żart ja swoją naprawiłem sam za łożyska 4 szt zapłaciłem 120 zł NTN/NSK a ile frajdy potem miałem :D
Mateusz071 - 04-08-2010, 21:38

no jeśli samemu to co innnego, ale jak policzysz swoj czas jako czas w ktorym mozesz zarabiać a kupić skrzynie za 300 zł i przełożyć to wychodzi Ci 180 złotych zarobionych za (dla nie fachowca) 2 dni roboty po robocie, no i jak spaprzesz to masz koszta plus. Ja zastanawialbym sie jakby 2 skrzynia kosztowała 1000 zł.
Anonymous - 29-08-2010, 21:37

Auto mam takie samo, objawy podobne, więc podpinam się pod temat. Też mi coś szumi z przodu podczas jazdy, z tym, że jak wcisnę sprzęgło, to hałas ustaje. Na luzie też mi hałasuje. Dźwięk przypomina taką ciuchcię trochę. Macie jakieś pomysły co to może być?
Miroslaw1305 - 30-08-2010, 17:48

do wymiany łożysko oporowe,niekoniecznie od razu ,ale jeśli szumi to prędzej czy póżniej zacznie (wyć).
Anonymous - 01-09-2010, 20:37

Hm... No to niefajnie. Czy łożysko wymienia się razem ze sprzęgłem, czy oddzielnie? Poprzedni właściciel ponoć wymieniał sprzęgło jakieś 30 kkm temu. Ile taka wymiana może kosztować, i ile orientacyjnie trzeba za takie łożysko PLN-ów wydać? Opłaca się robić oddzielnie, czy jeździć i zajeździć i wymienić ze sprzęgłem w komplecie?
zbycho77 - 01-09-2010, 21:11

el.bajerro napisał/a:
Czy łożysko wymienia się razem ze sprzęgłem, czy oddzielnie?

Jak masz tylko 30tys. najechane na sprzęgle to jego wymiana nie ma sensu, chociaż po demontażu będzie można określić czy trzeba wymieniać czy nie.

Miroslaw1305 - 02-09-2010, 20:31

okaże się po rozpołowieniu silnika ze skrzynią .Koszt ok 150 do 200 zł za robociznę,
Anonymous - 03-09-2010, 23:21

Niestety chyba jednak skrzynia. Zrobiłem dziś trochę km zwracając uwagę na wszelkie nienaturalne hałasy dobiegające spod maski. Na luzie mi jednak nie hałasuje. Znacie kogoś w Warszawie lub okolicach, kto by colta zdiagnozował? Bo oprócz tego szurania słychać odgłos jakby gdzieś powietrze uciekało, hałasuje tylko przy obciążonym silniku. Fajnie mi autko przez rok jeździło i niestety zaczyna się dziać coś niedobrego z nim...
mkm - 03-09-2010, 23:56

el.bajerro, a olej w skrzyni jest?
Anonymous - 04-09-2010, 00:29

Jakoś niedawno temu był wymieniany. Miałem cichą nadzieję, że pomoże, ale nie pomogło.

Update 14.11.2010r.:
Przy swapie skrzyni okazało się, że w oleju ze starej skrzyni były opiłki, bardzo dużo złych opiłków. Olej był w skrzyni od sierpnia, więc musiało się nieźle w środku wszystko pomielić. Teraz jest nowa używana skrzynia, świeży olej i wszystko jest OK.

pyzas - 11-03-2011, 17:59

Witam!

Jestem tutaj nowy, choć z Coltem już swoje przeżyłem heh

Teraz przyszła kolej na skrzynie ech... Szumi mi cały czas, bez względu na to, czy luz czy rura:) Szum powoli staje się nie do zniesienia, choc radio jak na razie pomaga;)
Po zmianie oleju na Mobil 1 SHC sprawa szumienia nabrała jeszcze bardziej szumiacych kolorów i teraz tak:

Zalać ją gęstszym olejem + jakieś chemiczne wynalazki?
Remont?
a może ktoś ma skrzynię w stanie wskazującym na stan dobry? (info proszę na priv)

Dodam jeszcze, że dwójka i trójka też mają w mojej skrzyni tzw problem:)

pozdrawiam i czekam na wieści jak na wiosnę heh