[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] sprezyny progresywne
gpm72 - 05-08-2010, 21:13 Temat postu: [CA4A 1.6] sprezyny progresywne Witam zastanawiam sie nad wymianą sprezyn na niższe ale nie wiem jak to bedzie działało z amoryzatorami były niedawno wymieniane (gazowe ) i nie wiem czy nie bedzie nic ocierać czy też nie wystąpią inne problemy co wy o tym sądzicie ??myślałem nad tym albo tym zestawem : http://autotuningshop.pl/...mitsubishi-colt
http://www.weitec.pl/pokaz_produkt.php?idprod=13
Hugo - 05-08-2010, 23:20
Obnizenie do 35 mm może współpracować ze standardowymi amortyzatorami. gpm72 napisał/a: | nie wiem czy nie bedzie nic ocierać | To zależy tylko od felg.
gpm72 - 06-08-2010, 18:20
letnie mam 195-50-15 felga 6 cali a te sprezyny do których podałem linki są warte zachodu że tak powiem ?
Hugo - 07-08-2010, 00:02
gpm72 napisał/a: | te sprezyny do których podałem linki są warte zachodu że tak powiem ? | Jak najbardziej tak.
gpm72 - 07-08-2010, 14:10
jeszcze jedno pytanie co bedzie mi potrzebne do wymiany tych sprezyn i czy jest to kłopotliwe ??
robertdg - 07-08-2010, 14:15
gpm72 napisał/a: | co bedzie mi potrzebne do wymiany tych sprezyn i czy jest to kłopotliwe ?? | para dobrych ściągaczy do sprężyn, potrafi byc kłopotliwe rozkręcanie starych śrub.
Oskar2000 - 16-08-2010, 20:25
Witaj, ja mam w swoim colcie weitec i jestem zadowolony auto startuje w kjs i sprintach i sprężynki sprawdzają się szczerze polecam.
gpm72 - 16-08-2010, 20:57
a jeździsz nim także na co dzień?? bo ja potrzebuje do takiego użytku również startuje w sprintach ale to tak tylko dla zabawy. a jeszcze jedno jakie masz oponki nie obcierają ci o nadkola ?? i masz może jakąś stronkę z której mogę je zamówić ??
guncio125 - 15-09-2010, 14:55
skoro do standardowych amortyzatorow mozna bezpiecznie zamontowac sprezyny -35mm, to co powiecie na przycięcie sprężyn o te max 30mm? Wiadomo,to nie to samo co orginalne,ale za to po kosztach.wiadomo opinie są w większości przeciwko czemuś takiem...ale co wy na to ? obcinał ktoś w swoim colcie?Glownie zalezy mi na lepszym wyglądzie i pozbyciu sie szpary miedzy kolem i nadkolem.moze poprawic sie nieznacznie prowadzenie na zakretach?
KucharZ - 15-09-2010, 23:33
guncio125 napisał/a: | skoro do standardowych amortyzatorow mozna bezpiecznie zamontowac sprezyny -35mm, to co powiecie na przycięcie sprężyn o te max 30mm? Wiadomo,to nie to samo co orginalne,ale za to po kosztach.wiadomo opinie są w większości przeciwko czemuś takiem...ale co wy na to ? obcinał ktoś w swoim colcie?Glownie zalezy mi na lepszym wyglądzie i pozbyciu sie szpary miedzy kolem i nadkolem.moze poprawic sie nieznacznie prowadzenie na zakretach? |
Nie radze przycinać sprężyn. Chociażby dlatego że standardowa sprężyna ma inną twardość od skróconej sprężyny i zupełnie inaczej będzie się zachowywać. Amortyzator Ci poleci w bardzo krótkim czasie.
A co do sprężyn typu -30~-40 i zwykłych amorków, to mam takie doświadczenie ze po niecałych 2 latach amorki do wymiany (oczywiście mówie o Colcie). Amorki strasznie dostają na różnego rodzaju chopkach zwalniających i dziurach.
Prowadzenie na zakrętach może poprawić chociażby zamontowanie rozpórki jeszcze też zależy na jakich oponach jeździsz, tz szerokość i profil opony...
woody_19 - 16-09-2010, 02:30 Temat postu: Re: sprezyny progresywne
Cytat: | http://www.weitec.pl/pokaz_produkt.php?idprod=13 |
mam te sprężyny + amory Kayaba Felga 7cali 195/50 Et nie pamiętam i powiem tak, że przy 4 osobach mi obciera na większych koleinach, komfort jazdy od 0 do 6 daje 2
londolut - 16-09-2010, 10:22
woody_19 napisał/a: | przy 4 osobach mi obciera | To wina ET.
guncio125 - 16-09-2010, 23:02
Napewno w tym co piszecie macie racje. Dalo mi to troche do myslenia ,tym bardziej,ze z rok minimum planuje pojezdzic coltem,ale poki co nie stac mnie na wymiane zawieszenia na jakies tuningowe.Jesli chodzi o samo przycinanie,samo to dosc drogo wychodzi-ok 350-400zl .Prawdopodobnie zmienie kola z 14 na 15stki.Nie chodzi mi az tak o utwardzenie zawieszenia,co pozbycie sie szpary miedzy kolem i nadkolem. Wlasnie ,nie chce zakladac nowego watku,czy wiecie moze gdzie i w jakiej cenie mozna zakupic nadkola na tyl? Na allegro jakos nie specjalnie ostatnio widzialem.[/list]
KucharZ - 16-09-2010, 23:18
guncio125 napisał/a: | Prawdopodobnie zmienie kola z 14 na 15stki.Nie chodzi mi az tak o utwardzenie zawieszenia,co pozbycie sie szpary miedzy kolem i nadkolem. [/list] |
Zmiana kół z 14 na 15 nie zmniejszy Ci szpary bo średnica zewnętrzna koła musi pozostać taka sama. Jak założysz 15 to musisz założyć niższy profil opony. No chyba, że nie liczysz się z przekłamaniami na liczniku...
guncio125 - 16-09-2010, 23:40
KucharZ napisał/a: | guncio125 napisał/a: | Prawdopodobnie zmienie kola z 14 na 15stki.Nie chodzi mi az tak o utwardzenie zawieszenia,co pozbycie sie szpary miedzy kolem i nadkolem. [/list] |
Zmiana kół z 14 na 15 nie zmniejszy Ci szpary bo średnica zewnętrzna koła musi pozostać taka sama. Jak założysz 15 to musisz założyć niższy profil opony. No chyba, że nie liczysz się z przekłamaniami na liczniku... |
Ciutke zmieni,obecnie mam niski profil 14stek - 185/55 . 15sto calowe mialyby rowniez taki profil lub nawet ciut wyzszy.Niestety obawiam sie kolejnego spadku osiagow,ktory przerabialem majac na poczatku malutkie 13 cali.
|
|
|