To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Rozrząd padł

Anonymous - 08-08-2010, 15:01
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Rozrząd padł
Jak w temacie, jechałem, pyknęło i pasek rozrządu do góry nogami. Jest szansa że silnik bezkolizyjny i znaki ustawić i będzie dobrze? Rok temu zmieniałem, przejechałem 25tys. Jakie przyczyny tego pecha, jeśli ktoś tego doświadczył? Jak patrzą na to Ci co to robili odnośnie jakieś reklamacji o ile coś takiego istnieje? ;-( Pozdrawiam
gigant87 - 08-08-2010, 15:03

Jakiej firmy pasek?
Anonymous - 08-08-2010, 15:08

Miał być lepszy, niby na 90tys, mechanik raczej dobry. Na temat firmy nic nie wiem.
Budrys - 08-08-2010, 15:53

Niestety małe szanse by skończyło się na wymianie paska. Bardzo mi przykro, sam miałem rok temu taką akcję. Niestety na wszystkich tłokach były odbite zawory, prawie wszystkie koniki były pęknięte, na pewno 10 zaworów wykrzywionych, na domiar złego uwalony pasek zniszczył czujnik położenia wału. Musiałem kupić cały silnik by wymienić głowicę.
gitarr - 08-08-2010, 16:40

trzeba zdjac glowice i sprawdzic co sie uszkodzilo w najlepszym wypadku 8 zaworow do wymiany, uszczelka pod glowica i pasek. koszty czesci przelicz sobie sam. Jak kupisz nowy silnik i tak bedziesz musial rozrzad wymenic.
Piwor - 10-08-2010, 21:13

LordSQN1, zazwyczaj reklamacja jest do roku czasu. Musieli coś zwalić, albo kupić lipne graty. Czapka do zdjęcia.
Anonymous - 12-08-2010, 17:39

na dziś wiem że rolka się zatarła, rolki firmy Koyo a pasek był Gates. Chyba nie jest to najniższa półka? Zawory też do roboty, tylko jakbyście dali na kogoś namiary kto może mieć w sprzedaży zawory to będę wdzięczny. :-(
Bartek - 12-08-2010, 18:00

gates to jest najniższa półka.... Koyo natomiast nie, więc :shock:

Hipol na Staniewickiej powinien stanąć na wysokości zadania co do zaworów, uszczelek, śrub głowicy itp. Połamało dźwigienki?

Anonymous - 12-08-2010, 18:23

prawdopodobnie będzie abstrakcja. A jakiej firmy pasek proponujesz? Ewentualnie rolki lepsze jak koyo? nawet jak mówisz, nie najgorsze rolki, a sie zatarły. Wszystko teraz na sztukę. I wszystko Japan.
kosek - 12-08-2010, 19:56

Piwor napisał/a:
zazwyczaj reklamacja jest do roku czasu

Reklamacje to lipa. Jeśli nawet wina rolki, paska czy innej części to w ostateczności dostaniesz nową część a koszty to już Twoje zmartwienie.

mlun - 12-08-2010, 22:18

Pasek Mitsuboshi najlepiej.
Piwor - 12-08-2010, 22:21

kosek, zależy. :P Co do paska, Mitsuboshi.
rasiak1980 - 09-10-2010, 01:35

bo ja wiem czy GATES to najniższa półka? kupiłem chryslera z 3,5l silnikiem poprzedni właściciel zapierał się że serwisowany wszystko na czas wymieniane niemniej nauczony wcześniej na własnej skórze postanowiłem wymienić rolki napinacza pompę wody i pasek samochód miał najechane 200 tys km, pasek z pierwszego montażu :shock: gates oczywiście nie wymieniany :D wizualnie w idealnym stanie nawet napisy było dokładnie widać z data produkcji samochodu :D wydaje mi się że problem z wytrzymałością zależny jest od tego w jakim stopniu kontrolują proces technologiczny, już na poziomie podwykonawcy i firm które dostarczają materiały do jego produkcji. później kontrola sprawdza i te ze znakiem jakości "Q" trafia na pierwszy montaż do fabryk produkujących samochody a te gorsze na rynek wtórny.