To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Modyfikacje - proszę o opinie

Seph - 08-08-2010, 19:12
Temat postu: Modyfikacje - proszę o opinie
Witam serdecznie!

Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum chciałbym wszystkich gorąco powitać :)

Od blisko 1,5 roku jestem szczęśliwym użytkownikiem Carismy z 2001 roku z silnikiem DiD 75kw. Co do stanu technicznego i wyglądu nie mam zastrzeżeń (regularne kontrole w serwisie) to jednak od kilku dni zastanawiam się nad wprowadzeniem kilku modyfikacji (optycznie + mechaniczne). Poniżej wypiszę co mi chodzi po głowie i będę wdzięczny za rzeczowe komentarze czy dana modyfikacja ma sens w przypadku posiadanego modelu.

Optycznie...
- sprężyny obniżające (-35mm) + 17" felgi - czy konieczna będzie również wymiana amortyzatorów? Czy komfort podróżowania zmniejszy się odczuwalnie? Zaznaczę, że obecnie auto stoi na 15" orginalnych felgach mitsu
- przyciemnienie szyb przód/tył - w Polsce podobno jest zakaz przyciemniania szyb z przodu jednak wiele firm chwali się wystawianiem "atestu", który dopuszcza taki pojazd do ruchu. Czy ktoś ma wiedzę na ten temat?
- regeneracja (lub wymiana) tapicerki - jeżeli ktoś zna dobrego tapicera samochodowego z okolic Rybnika to proszę o PM :)
- rozważam możliwość wymiany zderzaków przód/tył na bardziej "zadziorne" coś na ten wzór http://www.tuning-zone.pl...D_64621552.html - cena jest dosyć ciekawa jednak czy konieczne są dodatkowe przeróbki aby taki "gadżet" zamocować? Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie
- nowy lakier - biały :)

Mechanicznie...
- montaż sportowego filtra powietrza http://www.tuning1.com/info,2627 - podobno poprawia elastyczność silnika, jak z tym jest w praktyce? Wart jest blisko 250zł?
- sportowy wydech - podobne pytanie jak w przypadku filtra, czy poprawi elastyczność i dołoży kilka KM? Myślę o czymś klasy ULTER
- rozważam możliwość chip tuningu - czytałem wiele postów na ten temat, sporo jest opinii za i przeciw, a co sądzicie o takim rozwiązaniu http://moto.allegro.pl/it...randis_did.html ? Kasa spora więc zastanawiam się czy lepiej nie udać się do profesjonalnej firmy i za kilka stówek więcej poprawić charakterystykę silnika. Za powyższym rozwiązaniem przemawia możliwość wymontowania i przeniesienia do innego samochodu.

Oczywiście powyższe modyfikacje rozciągnęłyby się w czasie. Od czego proponujecie zacząć?

Pozdrawiam!

pawelsonx - 08-08-2010, 19:19

co do aukcji to ty masz silnik renault nie mitsubishi. Poza tym nie szalej tak z mocą bo sprzęgło ci nie wytrzyma razem z dwumasem
robertdg - 08-08-2010, 19:32

Seph napisał/a:
- sprężyny obniżające (-35mm) + 17" felgi - czy konieczna będzie również wymiana amortyzatorów? Czy komfort podróżowania zmniejszy się odczuwalnie? Zaznaczę, że obecnie auto stoi na 15" orginalnych felgach mitsu
do -30mm zachowujesz oryginalne amory, w tym momencie warto zainwestowac w markowe springi, np Eibach, a jak nie to wymiana kompletnego zawieszenia na np H&R, do tego jezeli auto ma sluzyc do codziennego uzytku, felgi najlepiej 16.

Seph napisał/a:
przyciemnienie szyb przód/tył - w Polsce podobno jest zakaz przyciemniania szyb z przodu jednak wiele firm chwali się wystawianiem "atestu", który dopuszcza taki pojazd do ruchu. Czy ktoś ma wiedzę na ten temat?
bzdura, nie ma takiej mozliwosci, ori szyby maja przepuszczalnosc w granicach 70%, czyli tyle ile wymaga norma.

Seph napisał/a:
- rozważam możliwość wymiany zderzaków przód/tył na bardziej "zadziorne" coś na ten wzór http://www.tuning-zone.pl...D_64621552.html - cena jest dosyć ciekawa jednak czy konieczne są dodatkowe przeróbki aby taki "gadżet" zamocować? Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie
znając życie, trzeba się bedzie troche napracowac na spasowaniem i montazem tego zderzaka, a jezeli chodzi o trwalosc, to napewno jest o wiele bardziej delikatniejszy od oryginału.

Seph napisał/a:
- rozważam możliwość chip tuningu - czytałem wiele postów na ten temat, sporo jest opinii za i przeciw, a co sądzicie o takim rozwiązaniu http://moto.allegro.pl/it...randis_did.html ? Kasa spora więc zastanawiam się czy lepiej nie udać się do profesjonalnej firmy i za kilka stówek więcej poprawić charakterystykę silnika. Za powyższym rozwiązaniem przemawia możliwość wymontowania i przeniesienia do innego samochodu.
Lepiej dorzucić trochę grosza i udać sie do profi tunerów, co zhamują auto przed, w trakcie i po, abys nie narbił sobie bigosu.
Seph - 08-08-2010, 20:35

Dziękuję za wartościowe odpowiedzi!

pawelsonx napisał/a:
co do aukcji to ty masz silnik renault nie mitsubishi

Nie spojrzałem na to od tej strony... Tak czy inaczej zdam się na fachowców, a nie domowe przeróbki 8)

Czekam na opinię odnośnie filtra i wydechu, może ktoś montował podobne elementy u siebie w samochodzie i ma porównanie co do fabrycznych części.

Anonymous - 08-08-2010, 23:35
Temat postu: Re: Modyfikacje - proszę o opinie
Seph napisał/a:
Optycznie...

Nie wyrobisz na dentystę. :mrgreen: Zanim zdecydujesz się na ten krok poszukaj jakiegoś mitsumaniaka, który jeździ na 17'' a później dodaj do tego obniżenie zawieszenia...

Anonymous - 09-08-2010, 09:58

enanthate napisał/a:
Zanim zdecydujesz się na ten krok poszukaj jakiegoś mitsumaniaka, który jeździ na 17'' a później dodaj do tego obniżenie zawieszenia...

ja tak jezdzilem wiele lat i dopiero po takim zabiegu carisma zaczela sie neutralnie zachowywac (np. nie wyrzucalo tylu przy szybko pokonywanym zakrecie i awaryjnym hamowaniu) do tego przestaly dochodzic dziwne odglosy z tylnego zaiweszenia, moj zestaw byl taki: felgi 17 z oponami 205/40, sprezyny Kilen, amortyzatory Koni Sport.

Seph napisał/a:
Czekam na opinię odnośnie filtra i wydechu, może ktoś montował podobne elementy u siebie w samochodzie i ma porównanie co do fabrycznych części.

mialem taki filtr i porawial tylko moje samopoczucie plus oszczedzalem na wymianach, a ze go zalozylem jak auto mialo 30tys to do momentu sprzedazy (190tys) troche zaoszczedzilem.
tlumik koncowy tez nic tobie nie da oprocz lepszego samopoczucia i zmiany natezenia halasu w srodku.

Anonymous - 09-08-2010, 13:05

arturro napisał/a:
enanthate napisał/a:
Zanim zdecydujesz się na ten krok poszukaj jakiegoś mitsumaniaka, który jeździ na 17'' a później dodaj do tego obniżenie zawieszenia...

ja tak jezdzilem wiele lat i dopiero po takim zabiegu carisma zaczela sie neutralnie zachowywac (np. nie wyrzucalo tylu przy szybko pokonywanym zakrecie i awaryjnym hamowaniu) do tego przestaly dochodzic dziwne odglosy z tylnego zaiweszenia, moj zestaw byl taki: felgi 17 z oponami 205/40, sprezyny Kilen, amortyzatory Koni Sport.

To była przedlift czy polift?

Anonymous - 09-08-2010, 13:07

enanthate napisał/a:
To była przedlift czy polift?

a jaka roznica skoro zawiecha jest praktycznie identyczna (procz zwiekszonego rozstawu przedniego i innych "troche" sprezyn tyl).

moja byla przedlift.

SHARK1979 - 09-08-2010, 21:22

Cytat:
Seph napisał/a:
Optycznie...

Nie wyrobisz na dentystę. :mrgreen: Zanim zdecydujesz się na ten krok poszukaj jakiegoś mitsumaniaka, który jeździ na 17'' a później dodaj do tego obniżenie zawieszenia...

Mam -40mm i 205/45/ 17" i naprawdę daje rade, nie jest ja mówisz to nie gwint by tak dawał po protezie :mrgreen: dobre i tanie wyjście sprężyny JAMEX amory oryginal a prowadzenie lala

Seph - 10-08-2010, 18:21

SHARK1979 napisał/a:
dobre i tanie wyjście sprężyny JAMEX amory oryginal a prowadzenie lala

Przymierzam się do dokładnie tego kompletu ---> http://allegro.pl/item116...hi_carisma.html , mam nadzieję, że nie będzie wtopy ;)

SHARK1979 - 11-08-2010, 20:23

Seph, tu są Apex ja mam Jamex od 1,5 roku i jest ok :mrgreen: autko zupełnie inaczej się prowadzi i ciekawie wygląda :twisted:
Na te pewno też dostaniesz gwarancje więc ok myślę że będziesz mile zacieszony jak je wsadzisz w autko :biggrin: