[97-04]Galant EAxA/W - tarcie podczas jazdy...
kurak80 - 12-08-2010, 21:02 Temat postu: tarcie podczas jazdy... Witam....dziś popołudniu wsiadłem do swojego galanta 2.5 V6 i bardzo mnie zdziwiło straszne tarcie ( bardziej pisk )...po jakimś czasie jazdy zamiast pisku pojawiło się właśnie tarcie...wydaje mi sie że to moze być coś z hamulcami ponieważ lewa tylna felga była gorąca ( a raczej nie powinna)....i jak jechałem wydawało mi sie że własnie stamtad słyszałem tarcie...na poczatku sparwdziłem tez czy to nie zawieszenie ( rozbujałem bude i cisza)....tak wiec tylko jak jade słuchać to tarcie.....mzoe to byc klocek który trze o tarcze i w ten sposób rozgrzewa sie felga??....najgorsze w tym wszytskim jest to że jutro miałem jechać w Polske...a lepiej z czymś takim nie jeździć chyba?...bardzo prosze o pomoc zanim oddam auto do mechanika bo oni to maga wymyśleć rózne cuda......a tak mógłbym juz im powiedzieć o co chodzi.....
mar111cin - 12-08-2010, 21:19
ja bym obstawiał zerwaną okładzine z klocka hamulcowego. ale to raczej głównie przy hamowaniu by było słychać. ewentualnie problem z zaciskiem hamulcowym+rant na tarczy
fj_mike - 12-08-2010, 23:40
kurak80, podnieś lewe tylne koło i zakręć nim, jeśli idzie z oporem może być wina regulatora hamulca ręcznego. Zdejmij koło, wyjmij gumową zaślepkę z tarczobębna, znajdź regulator (w dolnej części) i potraktuj go śrubokrętem. Ewentualnie podjedź do mechaniora
To jest oczywiście teoretyczne założenie i niekoniecznie mam rację
QF3L - 13-08-2010, 14:13
Sprawdź stan tarcz / klocków, w szczególności od wewnętrznej strony. Miałem podobnie, jedna z tarcz była tak zjechana, że nie można było odczytać oznaczeń na rancie i szurało o klocek podczas jazdy. Nowe tarcze kosztowały mnie 65 PLN x 2, wymiana jest banalna (odkęcasz koło i koszyczek klocka z 1 strony, wyciągasz klocki, stukasz w tarczę młotkiem aż odejdzie).
hoody - 13-08-2010, 17:14
miałem podobny problem w oplu - zapieczony tłoczek - zestaw naprawczy i 20min roboty (ew doraźnie jakiś preparat penetrujący ale to na dojazd tylko)
|
|
|