To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 3.0 V6] Tylnie swiatla przeciwmgielne - Outlander z USA

3_diamenty - 16-08-2010, 23:34
Temat postu: [II 3.0 V6] Tylnie swiatla przeciwmgielne - Outlander z USA
Drodzy Forumowicze,

Dzisiaj odprawili mnie ze stacji kontroli pojazdow z racji braku posiadania tylnich ( rzekomo obowiazkowych ) swiatel przecimgielnych. Moja wersja ma halogeny przeciwmgielne tylko z przodu.

Czy macie/mieliscie podobny problem ? Czy istalowaliscie na tyl tego typu swiatla w Waszych samochodach ? Czy raczej szukaliscie inne stacji kontroli pojazdow ?

Pozdrawiam.

Hubeeert - 16-08-2010, 23:38

Tylne światla przeciwmgielne są obowiązkowe w EU. Przednie nie.
3_diamenty napisał/a:
Czy raczej szukaliscie inne stacji kontroli pojazdow ?

Ostrzegam przed kontynuowaniem publicznie tego pomysłu.

mitsu00 - 16-08-2010, 23:40
Temat postu: Re: Tylnie swiatla przeciwmgielne - Outlander z USA
3_diamenty napisał/a:
Drodzy Forumowicze,

Dzisiaj odprawili mnie ze stacji kontroli pojazdow z racji braku posiadania tylnich ( rzekomo obowiazkowych ) swiatel przecimgielnych. Moja wersja ma halogeny przeciwmgielne tylko z przodu.

Czy macie/mieliscie podobny problem ? Czy istalowaliscie na tyl tego typu swiatla w Waszych samochodach ? Czy raczej szukaliscie inne stacji kontroli pojazdow ?

Pozdrawiam.

W 100% mieli rację że odprawili cię z kwitkiem. Auta amerykańskie żeby zostały dopuszczone do ruchu na terenie UE muszą zostać doposażone w tylne światła przeciwmgielne, żółte kierunkowskazy, klosze lamp z homologacją E zamiast DOT etc. Stacje diagnostyczne które przymykają na to oko, mogą stracić autoryzację jeśli taki pojazd zostanie zatrzymany do kontroli i okaże się że został dopuszczony do ruchu z ewidentnymi brakami. Co do kwestii jak zamontoważ tylne przeciwmgielne to pogoogluj. Są firmy ktore specjalizuja się w dostosowywaniu amerykańców do wymogów Unijnych.

regon - 16-08-2010, 23:40

co prawda dotyczyło to innej marki ale bez tylnego przeciwmgielnego nie zarejestrują. Mi przerobili ze świateł cofania, były dwa a po robocie miałem jedno do cofania a drugi przeciwmgielne.
cardorosso - 17-08-2010, 11:21

Ja bym poszukał innej stacji i poszedł tam z Zygmuntem Starym ,dobrze czy nie że chłopaka odesłali to juz inna kwestia . Brak przeciwmgielnych jest moim zdaniem mniejszym problemem niż dostanie po gałach z chińskiej żarówki 6000k .
regon - 17-08-2010, 22:52

napewno mniejszym problemem ale drogowka bedzie sprawdzać przeciwmgielne a nie ostrość światła - lepiej to zrobić i zapomnieć o temacie
13zbyszek13 - 18-08-2010, 10:20

regon napisał/a:
napewno mniejszym problemem ale drogowka bedzie sprawdzać przeciwmgielne a nie ostrość światła - lepiej to zrobić i zapomnieć o temacie

Tu kolego masz w 100 % rację a w przypadku outlandera II wykonanie takiej przeróbki to nie jest duży problem.

mituser - 23-08-2010, 13:46

Czy ktos z Was przerabial tylne obrysowki na przeciwmgielne?

[ Dodano: 23-08-2010, 13:47 ]
Przy okazji przydatne linki:
http://www.przerabianieswiatel.pl/
http://www.auto-car.pl/

[ Dodano: 23-08-2010, 13:50 ]
Jeszcze jedno pytanie - ile to kosztuje?

13zbyszek13 - 25-08-2010, 21:58

Ja przerabiałem obrysówki których nie miałem na postojówki
jaca71 - 10-09-2010, 09:45

mituser napisał/a:
Czy ktos z Was przerabial tylne obrysowki na przeciwmgielne?

Nie przerabiałem. Do lewego cofania mam wsadzone czerwone diody i włącznik z pomarańczową lampką w kabinie. 100% legal.

mituser napisał/a:
Jeszcze jedno pytanie - ile to kosztuje?

Ja za przednie światła plus przeciwmgielne z tyłu - 1300zł.
Samo przeciwmgielne tył koło 150zł w Krakowie :P

wysmok - 13-06-2013, 14:28

Panowie,

czy ktoś dorabiał światło przeciwmgielne w Gdańsku? Szukam solidnego miejsca, gdzie dorobią mi z głową i estetycznie to światełko.

3 przeglądy przechodziłem jak dotąd bezproblemowo, ostatnim razem diagnosta coś tam powiedział, że powinno być, ale problemów nie robił, ale aktualny przegląd przeszedłem już ledwo-ledwo. Także widać, że zaczynają coraz bardziej restrykcyjnie do tego podchodzić. Postanowiłem więc załatwić temat, żeby było z głowy.

PS.
Co ciekawe do reflektorów amerykańskich (DOT) i do braku sprysków (mam ksenony) jeszcze jakoś żaden jak dotąd się nie przyczepił. :shock:

sylb - 13-06-2013, 17:39

Na allegro widzę, całe zderzaki tylne ze światłami. Jak bys wymienił całości i dorobił pstryczka elektryczka to powinno być OK.

Byle się trafił w takim samym kolorze.

wysmok - 14-06-2013, 09:00

Rozumiem, że przeciwmgielne jest w światłach w zderzaku? Bo nawet o to nie zapytałem, a nie mam nikogo, żeby sprawdzić jak jest w wersji EU.

Ale czy jest sens kupować cały zderzak? Z tego co czytałem w innych tematach, np. TU, to niewiele trzeba zrobić:
darek_gdynia napisał/a:
auto jest przygotowane do ich montażu, w miejscu gdzie ma je europejska wersja jest zaślepione gniazdo, trzeba tam tylko włożyc oprawkę i pociągnąć wiązkę.

"Pociągnąć wiązkę", czyli kable od lampy aż do miejsca, gdzie będzie włącznik, czyli praktycznie przez całe auto? :? Nie ma tam już jakiejś instalacji, biegnącej gdzieś do deski rozdzielczej, którą można wykorzystać?

tokyo - 20-06-2013, 23:47

Witam
Tak jak koledzy napisali powyzej:
Potrzebujesz rozwiertak
wyciagasz lewa blende w zderzaku, wiercisz w niej otwor pod oprawke (idealnie pasuja oprawki z Matiza - tylnia lampa), jeden kabelek podlanczas pod - nap czarny w gornej lewej lampie, drugi ciagniesz przez cale autko do kompa ( tam gdzie sa bezpieczniki) pod dolna biala duza pozioma kostke i tam trzeba wpiac. Zal komputerem opcje przeciwmgielnej i z tego samego przelacznika co do halogenow sterujesz przecimgielna.
Okolo 2 godz roboty.

wysmok - 21-06-2013, 09:27

tokyo, muchas gracias za szczegółową instrukcję. :notworthy: Ale mam dodatkowe pytania jeszcze.

tokyo napisał/a:
otwor pod oprawke (idealnie pasuja oprawki z Matiza - tylnia lampa)

O! Dobrze wiedzieć. :) Oprawka od przeciwmgielnego z Matiza, czy jakakolwiek z tylnej lampy? Rozumiem, że żarówa z przeciwmgielnego z Matiza też może od razu być?

tokyo napisał/a:
Zal komputerem opcje przeciwmgielnej

Bez grzebania w kompie nie da rady tego zrobić? Nie można po prostu zamontować dedykowanego włącznika, podłączyć pod napięcie i już?

tokyo napisał/a:
z tego samego przelacznika co do halogenow sterujesz przecimgielna.

Tego niestety właśnie nie mam, bo nie mam halogenów. Ale rozumiem, że kwestia dorwania gdzieś włącznika przeciwmgielnych z wersji EU i tyle?