[XX-92]Lancer C6x i starsze - wymiana osłony przegubu zewnętrznego
szikuna - 17-08-2010, 16:57 Temat postu: wymiana osłony przegubu zewnętrznego Witam dzisiaj zauważyłem że pękła mi osłona przegubu. Mam pytanie czy do jej wymiany potrzebny jest jakiś ściągacz czy coś w tym stylu? Oddać autko do warsztatu czy wymieniać samemu?
jelonek98 - 17-08-2010, 17:40
Ściągacza nie potrzebujesz. Wystarczy tylko zdemontować opaski metalowe, które zaciśnięte są na końcach osłony. Więcej pracy jest przy wysunięciu przegubu z piasty bo inaczej nie założysz nowej osłony. Z tego co pamiętam to wystarczy odkręcić dwie dolne śruby które mocują amortyzator wtedy piasta będzie się trzymała tylko na sworzniu wachacza i można ją wtedy tak ustawić, żeby półoś wyszła z wieloklinu. Potem naciągasz nową gumkę zakładasz nowe opaski, skręcasz do kupy i jeździsz. Proponuję to zrobić jak najszybciej bo będzie przegub do wymiany.
rus_one - 17-08-2010, 18:08
Dodam że osobiście dawałem do warsztatu, bo robota niewdzięczna jest bardzo. Zapłaciłem po 75 zł za stronę...
szikuna - 17-08-2010, 22:29
dzięki za podpowiedzi. Jeszcze jedno czy muszę ściągać przegub czy naciągnę gumę bez jego zdejmowania
josie - 18-08-2010, 11:13
Oczywiście że trzeba zdjąć przegub z półosi. A że siedzi tam pierścień rozprężny, to robi się to zbijając go młotkiem przez pobijak. Szanse na zbicie go z półosi, jak wszystko jest na aucie są raczej marne, szczególnie, że jak pociągniesz bardziej półoś, to przegub wewnętrzny rozłoży się na 2 części.
Najlepiej wyjąć całą półoś ze skrzyni - podważa się łychą między skrzynią a przegubem wewnętrznym i półoś wychodzi ze skrzyni. Wcześniej trzeba spuścić olej przekładniowy, ew wsadzić szmatkę w dziurę po półosi. Potem półoś na stół i imadło i już z górki:)
hizop - 18-08-2010, 11:28
Proponuję nie wyciągać półosi ze skrzyni.
Odkręć koło i wybij przegub młotkiem. Ja tak robiłem i jakoś poszło.
Powodzenia.
szikuna - 18-08-2010, 17:45
już wymieniłem nic trudnego a 140 zł w kieszeni dzięki za rady. Pozdrawiam
|
|
|