Off Topic - POLISH TRIP
Anonymous - 20-08-2010, 10:25 Temat postu: POLISH TRIP mam pytanie do forumowiczów z pomorskiego i mazur, co warto zwiedzić jadą do Wilkas?
ponieważ wyjazd ze szczecina planujemy już w poniedziałek, mamy cały tydzień żeby dojechać na mazury, i szukamy różnych atrakcji które można zwiedzić obejrzeć czy spędzić miło czas, jednym z punktów które chcemy zahaczyć jest na pewno zamek w Malborku, myślałem także o JuraParku w Solcu Kujawskim. Może forumowicze z tych regionów mają coś ciekawego do zaproponowania ? trasę przejazdu planujemy dosyć luźno, raczej ma to być dojazd do punktu docelowego, zwiedzanie, nocleg, zwiedzanie i jazda w stronę kolejnego punktu ma mapie, czekam na wasze propozycje
Fragu - 20-08-2010, 10:48
To ja coś może napiszę:
Warto zahaczyć o Bory Tucholskie, piękne widoki, lasy, jeziora. Akwedukt w Fojutowie, Cisy Staropolskie, świetnym, mało znanym i niedocenianym miejscem jest Grzybek, obok Osia. Magiczne miejsce. Można zajrzeć do Chojnic.
Na pomorzu ciekawym miejscem są Groty Mechowskie, małe a piękne. Wieżyca + Szymbark z odwróconym domkiem. Pałac w Rzucewie.
Na razie tyle, jak coś mi się przypomni to napiszę
ps. Jura Park w Solcu Kuj. można zaliczyć, ale wg mnie szału nie robi, no może jeden wielki jaszczur
akbi - 20-08-2010, 10:53
Derpin napisał/a: | JuraParku w Solcu Kujawskim |
znacznie większy i chyba ciekawszy jest od czerwca w Łebie
Derpin napisał/a: | Może forumowicze z tych regionów mają coś ciekawego do zaproponowania |
Gdańsk (Westerplatte, Twierdza Wisłoujście, Góra Gradowa z fortami)
Sopot - Molo
Fragu - 20-08-2010, 11:08
i dalej Kujawsko-Pomorskie:
- Biskupin !
- Muzeum Kolei Wąskotorowej w Wenecji.
- Bydgoszcz/Toruń
- Pałac Lubostroń.
- Ciechocinek, tężnie solankowe.
- Golub Dobrzyń.
- Ruiny zamku krzyżackiego w Radzyniu Chełmińskim.
Myślę dalej
Rafal_Szczecin - 20-08-2010, 12:00
myslcie dalej , w poniedzialek wyruszamy i kazda podpowiedz jest cenna
koszmarek - 20-08-2010, 12:04
Mam fajny przewodnik w domku Jak dotrę dziś i nie padnę to poszperam i coś Wam tu podrzucę
Kaucz - 20-08-2010, 15:48
Jak trochę odbijecie z 6tki w Lęborku w kierunku Łeby to jak macie duuuuuużo czasu to możecie zwiedzić Słowiński Park Narodowy . Nie pamiętam już jak dokładnie się jechało, ale na pewno jakoś od tej strony tam wjechałem
akbi - 20-08-2010, 15:53
Kaucz, Oni ciągną ze Szczecina ...to lepiej na Łebę odbijać już w Słupsku
koszmarek - 21-08-2010, 20:11
ok mój przewodnik pokazuje mi takie oto rzeczy:
Nidzica- zamek pokrzyżacki, klasztorek i kościół św Wojciecha, kościół św Krzyża.
Grunwald
olsztynek- skansen
olsztyn- zamek, bazylika św Jakuba, wysoka brama na starym mieście
Łomża- forty w Piątnicy,katedry
Nowogród- skansen Kurpiowski,
Mrągowo- Góra Czterech Wiatrów, western city
Mikołajki- Muzeum Reformacji Polskiej
Kadzidłowo- park dzikich zwierząt
ruciane nida- ciekawe miasteczko
reszel- zamek
Święta Lipka- sanktuarium
Kętrzyn- zameczek i kościół św Jerzego