Carisma - Techniczne - DID, problemów kilka
oozz - 11-10-2006, 10:45 Temat postu: DID, problemów kilka Zebrało mi się kilka usterek, do których nie wiem jak podejść(wszelkie pomysły i rady mile widziane).
1. Zdarzyło mi się kilka razy (może z 5), że na jakiejś nierówności zapaliła się kontrolka silnika i zaraz (czyli po sekundzie lub mniej) zgasła. Nie wiem czy sprawdzać komputer..czy może coś z kontaktem żarówki.
2. Dwukrotnie, w ciągu roku zdarzyło mi się nagle, że silnik stracił całą(no prawie) moc. Raz na wiosnę(podjazd na przełęczy Brener-uwierzyłem, że tak stromo), a drugi raz koniec sierpnia na płaskim w Bułgarii. Objaw jest taki: pedał gazu do spodu i żadnego efektu. Redukcja-z wysiłkiem powoli idą obroty, a auto praktycznie nic. Ten stan mija po ok. 30 sekundach. Kontrolki nic. Oba razy po długiej trasie (auto nie wyłączane przez 1/2 dnia).
3. Nie działa pokrętło rozświetlania-ściemniania wskaźników. A na pewno działało. Mogę nim kręcić ile chce-nic. Czyszczenie pokrętła?
I pytanie czy filtr paliwa pasuje od renault? (i jeżeli tak od którego?).
DID 2002 rok w chwili obecnej 112tyś.km.
Z pozdrowieniami dla wszystkich Marek
Anonymous - 11-10-2006, 11:14
ad1. bez podlaczenia do kompa sie nie dowiesz co mu dolega
ad2. stawiam na turbine, moze lapie lewe powietrze, moze lopatki sie przycinaja, moze zalicza padake, a moze cos z elektronika turbiny - komp powinien wykazac bledy.
ad3. rozebrac i sprawdzic czy przypadkiem nie ma uszkodzenia instalcji
co do filtra to nie mam pojecia.
oozz - 11-10-2006, 11:27
ad 1. Dużo poczytałem http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=3803
Wychodzi na to, że bez podłączenia do kompa się nie obejdzie. A może masz rację, że wyjaśni to punkt2. Tylko pytanie, jeżeli nie świecił się Check Engine to coś zatrzaśnięte jest w kompie?
Tylko zastanawiam się czy samemu, czy się przejechać na diagnostykę (choć trochę kasy mi żal).
Anonymous - 11-10-2006, 11:35
ad 2: na pocieszenie dodam, że przyczyną mogło też być paliwo - miałem raz identyczne zdarzenie w identycznych do opisywanych przez Ciebie warunkach - ale tak czy inaczej przyjrzałbym się turbinie i jej sterowaniu.
Nie wiem jak jest w DIDach, ale w renoofkach 1.9 dCi jest inny filtr w wersji 100 KM, a inny w 120 KM (nie wiem jak to wygląda w obecnie stosowanych 110 KM i 130 KM). Zrobiłbym zdjęcie swojego (120 KM), ale do rozmontowania obudowy konieczne jest jakieś specjalne narzędzie, którego nie mam.
oozz - 11-10-2006, 11:42
Dzięki za chęci. Mówiąc szczerze ja też nie wiem czy w Misiach 102 konie i 115 jest taki sam. Mechanik spoglądając powiedział: " O, taki sam jest w renault". (filtr oleju jest taki sam jak w lagunie).
Mam jeszcze jeden problem, który mi umknął. Kontrolka "!" czyli hamulec. W wilgotne dni (wiosna, jesień) bywa, że nie gaśnie. Do pierwszego wyłączenia silnika. Potem znika. W lecie się nie zdaża. Po kupieniu auta przewód był wyjęty z czujnika, wić podejrzewa, że poprzedni właściciel i serwis w germani też z tym walczył. Jakieś pomysły?
Anonymous - 11-10-2006, 11:44
czasami jak sie zblokuje plywaczek w zbiorniczku to jest tak jak opisujesz - swieci sie kontrolka, ale ma to zazwyczaj miejsce jak plynu jest za malo
arekp - 11-10-2006, 11:46
oozz napisał/a: | Tylko pytanie, jeżeli nie świecił się Check Engine to coś zatrzaśnięte jest w kompie? |
Tak, u mnie sie nie swiecil a komputer pamietal, ze zalalem do autka kijowego paliwka.
[ Dodano: 11-10-2006, 11:49 ]
oozz napisał/a: | " O, taki sam jest w renault". (filtr oleju jest taki sam jak w lagunie). |
Pamietaj, ze silniki diesla sa od Renault wiec filtry oleju z tego wlasnie powodu moga byc zgodne - tak jak pozostale czesci sa takie same jak w Volvo
oozz - 11-10-2006, 15:01
Filtr paliwa:
http://www.davidvasco.com...89&NUM_PAVE=125
a pasuje do takich aut:
http://www.davidvasco.com...OK.x=18&OK.y=14
Ale już wg katalogu firmy filtron to już innaczej. Sam już nie wiem, który pasuje PS 980 czy PM 816/1 a różnica w cenie ponad 120 zł.....
Trzeba będzie wziąć oba i umówić się na oddanie "złego".
JCH - 11-10-2006, 16:11
oozz napisał/a: | I pytanie czy filtr paliwa pasuje od renault? (i jeżeli tak od którego?).
DID 2002 rok w chwili obecnej 112tyś.km. |
Filtr z FILTRONA
Porównaj sobie czy identyczny jest w Renault i w którym.
Ja zamawiam Knechty u japaneze.
Anonymous - 11-10-2006, 16:44
Knecht i tylko Knecht
Anonymous - 11-10-2006, 16:46
Że też mi nie przyszło do głowy sprawdzić zamienniki!
Rzeczywiście ten PM816/1 pasuje zarówno do DIDa 115 KM (F9Q2), jak i do dCi 120 KM (F9Q750). Kolejnym zamiennikiem jest Purflux, którego najczęściej znajduje się także w opakowaniach z napisem "Renault" - jego oznaczenie to C493.
Ale żeby było śmieszniej. to PM816/1 można (według katalogu) ładować do obu wersji DIDa, ale w dCi tylko do 120 KM.
Anonymous - 11-10-2006, 17:16
Ja mam pytanie troche z innej beczki a dotyczy turbawki. Wiadomo, jak się dba to się pojeździ a jak się nie dba to porażka. CZy próbował ktoś regenerować turbinę. Widziałem kiedyś takie ogłoszenie. Turbina w DiD tak jak w innych silnikach Renualt firmy Garrett. Ciekawy jestem ile kosztuje takie cacko.
W moim DiD denerwuje mnie to, że czasami fajnie ciągnie a czasami to wydaje mi się, że jest straszny muł. Zastanawia mnie też coś takiego, że czasami przy wyprzedzaniu silnik ciągnie równo do 3000 obr. a potem wskazówka zatrzymuje się jakby w miejscu i auto już tak nie idzie do przodu. Może to sprzęgło dostaje poślizgu.
Ile w serwisie krzyczą za podpięcie do kompa i przeprowadzenie diagnostyki silnika. Czy wogóle można zrobić to tylko w serwisie?
Anonymous - 11-10-2006, 17:20
kris_S napisał/a: | Może to sprzęgło dostaje poślizgu. |
zazwyczaj jak juz zlapie to sie nie slizga, musialbys miec kosmiczny moment albo padniety docisk zeby zlapalo a po przygazowce zaczelo sie slizgac...
Anonymous - 11-10-2006, 21:26
Witam,jestem nowy. Co do spadków mocy to na 80% wina przepływomierza.
Anonymous - 13-10-2006, 15:27
kris_S napisał/a: | Ciekawy jestem ile kosztuje takie cacko. | Regenerację, czyli wymianę zużywających się elementów można zrobić już za 700-800 zł, ale czy za te pieniądze można to zrobić porządnie, czyli ze sprawdzeniem wyważenia, luzów itp, to już nie jestem taki pewien. Myślę że w dobrym warsztacie, taka "pełna" regeneracja to co najmniej 1000 zł. Za ok. 1500-2000 zł można zrobić wymianę swojej, zużytej turbiny na regenerowaną, czyli w praktyce w pełni sprawną. Podobne pieniądze kosztuje nówka kupiona na lewo w ASO, a legalnie jest to 5-10 kzł. Z pewnością taniej kupić można nową turbinę u jakiegoś przedstawiciela producenta, w tym wypadku Garretta.
|
|
|