To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Pinin - [1.8 MPI] bagażnik na rovery

tupack997 - 26-08-2010, 19:54
Temat postu: [1.8 MPI] bagażnik na rovery
witam

chciałem kupić uchwyt na rovery
ale mocowany na kole zapasowym na tylnej klapie
taki jak ten
http://interpack.com.pl/pl/p/brennero.html

Czy można w pininku zamontować go na kole i czy tylna klapa i mocowanie koła wytrzyma ?

pzdr Krzychu

mstrucz - 27-08-2010, 11:15

Myślę, że te dwa zawiasy na drzwi i tak mają co dźwigać, max na klapę to pewnie 2 rowery.
Jeżeli masz hak to myślę, że lepiej zamontować na nim, nawet najprostszy jak u mnie:
http://forum.mitsumaniaki...php?pic_id=1611

Warto mieć hak!

Grelu - 27-08-2010, 12:00

mstrucz, a co z dostępem do bagażnika? Dla mnie np taka opcja odpada.

Nawet mam taki na haka (na 3 rowery) i jak ktoś chciał by kupić to chętnie się pozbędę - to wynalazek wg mnie dla sedanów.

Aczkolwiek też obawiam się dodatkowego obciążania zawiasów.

mstrucz - 27-08-2010, 13:27

W żadnym samochodzie nie otworzysz bagażnika jak masz to założone (swój woziłem też kiedyś w Nexi). Ale :
1. Większość markowych na hak ma opcję odchyłu (chociaż u nas drzwi chodzą w poziomie - więc szeroko to się nie otworzą).
2. Dostęp do bagażnika jest ze środka jak wiem doskonały (wyjęta półka , złożenie oparcia) ani to bardzo kłopotliwe ani trudne - w końcu to nie bagażnik Octavii ;) .

Ja osobiście bałbym się otwierać drzwi z zawieszonymi na nich 2 rowerami - czyli z bagażnikiem jakieś 40-50 kg wiszących na kole ale można zrobić eksperyment posadź kobietę (wyrośnięte dziecko) i otwórz, zobaczysz czy ciężko chodzi ;)

Grelu - 27-08-2010, 18:58

w sedanie otworzysz (testowane na ścierce i w116).

No ale z tym dostepem do bagażnika od środka to... :shock:

zawsze można powiedzieć że "damy rade", ja jednak inaczej widzę tę kwestię ;) brak możliwości otwierania tylnej klapy to porażka!!! Tym bardziej że mam wersję 3d i grzebanie w bagażniku od środka za każdym razem nie jest dla mnie do zaakceptowania. Już wolał bym koło dać na dach i w ten sposób odciążyć klapę.

A klapa pewnie i tak sama obwiśnie od dziur w naszych drogach.

U mnie już trochę obwiśnięta jest ale na samym zawiasie - wyrobił się trzpień. Poprzedni właściciel olał to że w zawiasie jakiegokolwiek smarowidła brakło i tylko rdzawy pył się sypał.

tupack997 - 27-08-2010, 21:05

Hm
Nie mam haka , jak bym miał nie byłoby problemu wersja na hak jest lepsza!!!!!
Pzdr.
krzysztof

Grelu - 28-08-2010, 14:01

to załóż haka - podobno montaż jest prosty - kolega pisze w innym wątku, a ja się chcętnie pozbędę bagażnika, tanio ;)

wypróbujesz i napiszesz czy na haka wciąż "jest lepszy" i może nawet dlaczego.

Gene - 08-09-2010, 12:16

Ja wszystko wozilem na dachu. Mam zestaw Thule i w zaleznosci od potrzeb instaluje dodatkowe uchwyty (rower, snowboardy) lub kosz wyprawowy.