Pajero Pinin - [1.8 MPI] bagażnik na rovery
tupack997 - 26-08-2010, 19:54 Temat postu: [1.8 MPI] bagażnik na rovery witam
chciałem kupić uchwyt na rovery
ale mocowany na kole zapasowym na tylnej klapie
taki jak ten
http://interpack.com.pl/pl/p/brennero.html
Czy można w pininku zamontować go na kole i czy tylna klapa i mocowanie koła wytrzyma ?
pzdr Krzychu
mstrucz - 27-08-2010, 11:15
Myślę, że te dwa zawiasy na drzwi i tak mają co dźwigać, max na klapę to pewnie 2 rowery.
Jeżeli masz hak to myślę, że lepiej zamontować na nim, nawet najprostszy jak u mnie:
http://forum.mitsumaniaki...php?pic_id=1611
Warto mieć hak!
Grelu - 27-08-2010, 12:00
mstrucz, a co z dostępem do bagażnika? Dla mnie np taka opcja odpada.
Nawet mam taki na haka (na 3 rowery) i jak ktoś chciał by kupić to chętnie się pozbędę - to wynalazek wg mnie dla sedanów.
Aczkolwiek też obawiam się dodatkowego obciążania zawiasów.
mstrucz - 27-08-2010, 13:27
W żadnym samochodzie nie otworzysz bagażnika jak masz to założone (swój woziłem też kiedyś w Nexi). Ale :
1. Większość markowych na hak ma opcję odchyłu (chociaż u nas drzwi chodzą w poziomie - więc szeroko to się nie otworzą).
2. Dostęp do bagażnika jest ze środka jak wiem doskonały (wyjęta półka , złożenie oparcia) ani to bardzo kłopotliwe ani trudne - w końcu to nie bagażnik Octavii .
Ja osobiście bałbym się otwierać drzwi z zawieszonymi na nich 2 rowerami - czyli z bagażnikiem jakieś 40-50 kg wiszących na kole ale można zrobić eksperyment posadź kobietę (wyrośnięte dziecko) i otwórz, zobaczysz czy ciężko chodzi
Grelu - 27-08-2010, 18:58
w sedanie otworzysz (testowane na ścierce i w116).
No ale z tym dostepem do bagażnika od środka to...
zawsze można powiedzieć że "damy rade", ja jednak inaczej widzę tę kwestię brak możliwości otwierania tylnej klapy to porażka!!! Tym bardziej że mam wersję 3d i grzebanie w bagażniku od środka za każdym razem nie jest dla mnie do zaakceptowania. Już wolał bym koło dać na dach i w ten sposób odciążyć klapę.
A klapa pewnie i tak sama obwiśnie od dziur w naszych drogach.
U mnie już trochę obwiśnięta jest ale na samym zawiasie - wyrobił się trzpień. Poprzedni właściciel olał to że w zawiasie jakiegokolwiek smarowidła brakło i tylko rdzawy pył się sypał.
tupack997 - 27-08-2010, 21:05
Hm
Nie mam haka , jak bym miał nie byłoby problemu wersja na hak jest lepsza!!!!!
Pzdr.
krzysztof
Grelu - 28-08-2010, 14:01
to załóż haka - podobno montaż jest prosty - kolega pisze w innym wątku, a ja się chcętnie pozbędę bagażnika, tanio
wypróbujesz i napiszesz czy na haka wciąż "jest lepszy" i może nawet dlaczego.
Gene - 08-09-2010, 12:16
Ja wszystko wozilem na dachu. Mam zestaw Thule i w zaleznosci od potrzeb instaluje dodatkowe uchwyty (rower, snowboardy) lub kosz wyprawowy.
|
|
|