Galant - Ogólne - Ile mniej wiecej bedzie kosztowac pomalowanie calego galant
tadek8826 - 27-08-2010, 14:42 Temat postu: Ile mniej wiecej bedzie kosztowac pomalowanie calego galant Musze zrobic drobne poprawki blacharskie ale ,prosze mniej wiecej ile by to kosztowalo??
lakier oczywiscie metalik, i mam jeszcze jedno sprawe kiedy jade samochodem temperatura utrzymuje sie na maksa, czy to jest termostat czy cos gorszego??
KaWu - 27-08-2010, 15:23
tadek8826, chcesz malować cały, wszystkie elementy Będzie zmiana koloru NP. drzwi od środka także chcesz malować
Demontaż elementów twój czy lakiernika Itp.
Tak czy siak myślę, że od 2500 zł za całe auto musisz policzyć-pewnie zależy też od regionu, firmy i użytych lakierów.
m6riano - 27-08-2010, 15:29
myśle że realnie trzeba liczyć ok. 500 zł za element czyli dużo dużo więcej, no chyba że koszty zminimalizujemy poprzez:
- własnoręczny demontaż poszczególnych elementów
-użyjemy tańszych lakierów(gorszych)
-użyjemy tańszego lakiernika lub pomalujemy sami.
ps. kiedyś mój kolega miał poważny wypadek w okolicach Łukty na Warmiach.
Po obejrzeniu samochodu stwierdziłem że to kupa złomu i nie nadaje się do niczego, on zostawił go u miejscowych "magików" za 4 tysie bodajże tak mu go wyprościli i polakierowali że wyglądał lepiej niż przed wypadkiem
jak zdobęde namiar to wkleje
tadek8826 - 27-08-2010, 15:59
w srodku nie chce malowac. demontaz to juz lakiernik
m6riano - 27-08-2010, 16:15
powiem tak:
moim zdaniem malowanie całego samochodu jest nieopłacalne bo wyniesie ok 30% wartości samochodu
tadek8826 - 27-08-2010, 16:24
to co polecasz
robertdg - 27-08-2010, 20:52
Na terenie śląska malowanie całego samochodu w lakierze metalicznym, to ceny od 4500zł w zwyż, mowa tutaj oczywiście o gabarycie Galanta w sedanie z kompletem materiałów i pełną robocizną lakiernika.
Co do temperatury, może miec to związek z zablokowanym termostatem.
P.S. są jeszcze firmy specjalizujące się w kompletnym oklejaniu aut, oczywiście folia pod dowolny kolor, wzór, lub bezbarwna, jednakże ceny oklejenia całego auta, są bardzo zbliżone do malowania całej bryki.
m6riano - 27-08-2010, 21:37
folia z tego co słyszałem to ok 7tys. ale teraz może troche taniej...
Ps. Jakie elementy masz do zrobienia?
pipi_ja - 27-08-2010, 21:44
Mnie po dachowaniu razem ze szpachlowaniem wyniosło 2400 tyle, że sam całego porozbierałem. Lakiernik tylko zdjął drzwi i klapę z tyłu. Malowany był z wierzchu bez wnęk.Wyszło pięknie poza jedną tylną uszczelką przy szybie ale to moja wina bo nie kazałem wyciągać szyb.
Krzyzak - 29-08-2010, 21:45
rozmawiałem ze znajomym lakiernikiem - malowanie całego Galanta z rozbieraniem, z użyciem porządnych lakierów i podkładów (RM) to ok. 3500-4000 zł
tadek8826 - 29-08-2010, 22:25
dzieki za pomoc tak liczylem:)
WaWWeR - 04-09-2010, 04:12
Witam
Ja za pomalowanie całego Galanta na czarny metalik (łącznie z wnękami + drzwi, maska, klapa bagażnika z zewnątrz i od środka) zapłaciłem 3000 PLN. Samochód był srebrny z czarnymi dodatkami: maska, klapa bagażnika ze skrzydłem, zderzaki, progi. Ostatecznie okazało się iż, i tak wszystko trzeba pomalować...
Człowieka który to robił, mogę śmiało polecić, ale ma poważną wadę... Robi bardzo długo (4 tygodnie) gdzie w Warszawie proponowali mi zrobienie w tydzień ale za 7000... Wybór był prosty. Samochód pożyczyłem od brata, jeździłem i spokojnie czekałem.
Lakiernik jest 50 km od granicy z Białorusią (okolice Łosic)
Jeśli potrzebny będzie kontakt to mogę odszukać.
Pozdrawiam
Krzyzak - 04-09-2010, 11:37
jak pisałem - cena zależy od lakieru - proponowałem lakiery RM, których litr kosztuje ok. 200 zł
na Galanta z zewnątrz trzeba 2.5-3 litry co daje 600 zł
do tego baza - tyle samo a potem klar jeszcze droższy - razem ok. 2000 zł same farby
jeśli zmieniasz kolor o malujesz od środka, to koszt lakieru x2 - czyli 4000 zł
a gdzie robocizna?
Sticker - 04-09-2010, 12:49
Myślę że za dobre materiały można się zmieścić w kwocie ok. 1200zł (np. Dupont).
Na przykład u tego użytkownika z Allegro:
http://allegro.pl/show_us...php?uid=7388319
Ale jest pewien problem, że lakiernik może nie udzielić gwarancji na usługę na nie swoich materiałach. Ale z drugiej strony jak on sam kupuje to żeby zarobić jak najwięcej to oszczędza na materiałach.
pipi_ja - 10-09-2010, 22:45
Krzyzak napisał/a: | jak pisałem - cena zależy od lakieru - proponowałem lakiery RM, których litr kosztuje ok. 200 zł
na Galanta z zewnątrz trzeba 2.5-3 litry co daje 600 zł
do tego baza - tyle samo a potem klar jeszcze droższy - razem ok. 2000 zł same farby
jeśli zmieniasz kolor o malujesz od środka, to koszt lakieru x2 - czyli 4000 zł
a gdzie robocizna? |
Jaka jest różnica między lakierem a klarem? Bo myślałem, że to jest to samo.
Wg mnie rozsądny towar na całego gala można mieć za nieco ponad 1000 zł. Po co wydawać majątek na lakiery z najwyższej półki do samochodu za powiedzmy 15tys. Gdybym jeździł furą za 100tys w tedy bym nie oszczędzał na malowaniu.
Dobry lakiernik pomaluje byle czym i będzie to miało wygląd.
|
|
|