To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] Problemy z odpaleniem

Kazumi87 - 28-08-2010, 19:48
Temat postu: [1G 90-94] Problemy z odpaleniem
Witam

Mam problem z odpaleniem samochodu. Stał jakie 2 tygodnie bezczynie. Próbowałem go odpalić i samochód mieli i się nić nie dzieje. Podłączyłem samochód pod prostownik , zostawiłem go na kilka godzin , lecz zero reakcji. Ostatnio zostały wymienione świece. Podejrzem , że mogło się coś stać z kablami wysokiego napięcia. Pomocy!!!!

Proszę o pomoc!!!

zenek_bb - 28-08-2010, 21:46

zakładam że wszystkie bezpieczniki sprawdziłeś

jak akumulator kręcił rozrusznikiem znaczy że miał prąd więc prostownik tylko dał możliwość dalej próbować

żeby nie odpalił musiały by paść wszystkie 4 kable.... przebicia znajdziesz próbując odpalić silnik w ciemności, będzie widać przeskakujące iskry na cewce albo na kablach

mi to wygląda na brak paliwa, albo przez pusty bak albo przez niedziałającą pompę, za akumulatorem na ścianie grodziowej z wiązki odchodzi mała, jednopinowa, kwadratowa wtyczka(fuel pump check connector), podłącz miernik i niech ktoś kręci rozrusznikiem, jak będzie napięcie 12v znaczy że pompa działa, możesz to sprawdzić dzięki odczytaniu błędów silnika

wypnij i wepnij wtyczkę czujnika wałka rozrządu (znajduje się na końcu wałka ssącego po przeciwnej stronie jak rozrząd, taka puszka, wtyczka ma 3 kable) możesz to sprawdzić dzięki odczytaniu błędów silnika

sprawdź wtyczki zasilające cewkę wysokiego napięcia i power tranzistor (są niedaleko siebie, kable idą do nich z tej samej wiązki) możesz to sprawdzić dzięki odczytaniu błędów silnika

przekręć kluczyk na zapłon i podłącz diodę lub żarówkę do złącza diagnostycznego przy bezpiecznikach (pin1 plus, pin 12 masa) i odczytaj mignięcia (kody błędów silnika, długie sygnały to dziesiątki krótkie to jedności) to powie "nam" jak Ci "pomóc"

najlepsza rada nie sprzedawać miśka

MATi1G - 29-08-2010, 16:53

Czy ten Twój prostownik dobrze ładuje?? Skoro wcześniej działał to przez ze stał sam sie nie zepsuł, probleme lezy w pradzie badz rozruszniku skoro mieli i nie chce odpalić, możliwe ze aku jest mocno rozładowany i kilka godzin ładowania nic nie daje..
Adaho_krak - 29-08-2010, 17:38

MATi1G napisał/a:
skoro mieli i nie chce odpalić,
MATi1G napisał/a:
możliwe ze aku jest mocno rozładowany

Jakby aku był mocno rozładowany to by w ogóle nie kręcił. A to że nie chce zapalić to powodów jest mnóstwo. Najpierw zczytać błędy ECU od tego zaczynamy cokolwiek. Polecam ten temat http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=12636 a jak zczytać błędy i co one oznaczają masz na stronie Kolegi Krzyżaka http://mitsubishifan.webpark.pl/