To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - Reset ECU

R2R - 28-08-2010, 23:07
Temat postu: Reset ECU
Witam.

Od dwóch dni jestem szczęśliwym posiadaczem Lancera IV 1.5 12V Liftback (C12V, tak?) i mam mały problem z nietrzymaniem obrotów. Ale nie o to chodzi. Czytałem na forum, że najlepiej najpierw wyczyścić przepustnice, wyregulować obroty i zresetować ECU. Ale ja chce najpierw sprawdzić najszybsze i najprostsze rozwiązanie czyli zresetować ten komputer, bo ostatnio był zmieniany akumulator ale nikt nie czekał, aż się samochód nauczy obrotów.

Doczytałem, że reset polega na odłączeniu akumulatora na kilkadziesiąt sekund a potem odpaleniu silnika i poczekaniu aż zgrzeje się tak, że załączy się i wyłączy wentylator. Problem polega na tym, że w moim Lancerze jest wielka chłodnica z diesla, która nie pozwala silnikowi się przegrzać, przynajmniej na wolnych obrotach (a tak trzeba, nie?)

Więc pytam: czy można prawidłowo zresetować ECU i nauczyć Lancera wolnych obrotów bez tego?

szikuna - 29-08-2010, 07:27

Witam. Moim zdaniem reset tu nic nie da. Musisz wyczyścić przepustnice i ustawić obroty polecam stronkę Krzyzaka
http://mitsubishifan.webpark.pl/

R2R - 29-08-2010, 11:45

Ok, ale nawet jak zrobię wszystko po kolei i jak należy to i tak będę musiał w końcu zresetować ECU i nauczyć Lancerka obrotów.
Uda się to bez czekania na wentylator?

szikuna - 29-08-2010, 22:36

Myślę że wystarczy żeby autko popracowało trochę na wolnych obrotach. Ale pewny nie jestem.
Krzyzak - 29-08-2010, 22:41

10 minut wystarczy
R2R - 30-08-2010, 00:18

Ok, jak to wystarczy to spoko super... dzięki za pomoc ;-)

Na Forum nie uzywamy wulgaryzmów!