Carisma - Techniczne - SWAP Hamulcy
CycuBoss - 02-09-2010, 15:42 Temat postu: SWAP Hamulcy Witam, jak wiadomo ze hamulce bębnowe to wielki szajs. Widziałem tu na forum u jednego z użytkowników swap hamulców bębnowych na tarczowe z tyłu. Co należało by kupić aby zrobić taki swap poza zaciskami tarczami i klockami.
robertdg - 02-09-2010, 19:30
Osłone tarczy prawą i lewą, tarcze hamulcowe x2, zaciski hamulcowe z jarzmami mocującymi prawy i lewy, linki ręcznego komplet, przewody elastyczne komplet, podstawa mocująca jarzmo docisku prawa i lewa, no i jezeli masz ABS to jeszcze kwestia tego, czy stare czujniki wyjda z mocowań. Według mnie najlepiej i najtaniej wyjdzie kupienie kompletnego tylnego zawieszenia, oczywiście prawidłowo wymontowanego z auta, razem z całymi przewodami hamulcowymi oraz ABS (jezeli wystepuje), oraz przełożenie potrzebnych gratów.
CycuBoss - 02-09-2010, 20:10
Pasowało jeżeli był jeżeli włożyłbym od samochodu po lifcie takie jak na allegro?
Allegro1
Allegro2
robertdg - 02-09-2010, 20:25
Z tego co wiem, to po lifcie różnica była w innej konstrukcji zacisku i klocków, co nazbyt Tobie nie sprawia róznicy, oraz mechanicznie róznica w zawieszeniu polegała na mocowaniu łaczników stabilizatora do wahacza (inne dostosowanie mocowania do wahacza dolnego), katalog nie wyróznia róznic w wahaczach z piastami rocznikowo
Wez pod uwage to, ze dokonujesz przerobki, wiec musisz zebrac kompletne graty, a jest to do zrobienia bez wiekszych problemów, aha mechanicznie moze byc jeszcze roznica w korektorze/zaworze proporcjonalnym sily hamowania, ale musialbym to porownac wzgledem Twojego nr-u VIN
Chooper - 03-09-2010, 12:44
kompletny zawias pasuje p&p. I tylko w takiej formie się to opłaca ekonomicznie, bo za same zaciski zapłacisz ok 100/szt a komplet z wahaczem kupisz za 200-250 gdzie masz już piastę, cały wahacz i przewody elastyczne.
Między przed a poliftem w tarczach były inne jarzma i same klocki.
Z tego wynika czy będziesz mógł pozostać na 14" (przed liftem) czy minimalne koła na tył to 15" (po lifcie)
Jak założysz zestaw poliftowy, to min 15" (weź to pod uwagę jeżeli masz drugi komplet kół zimowych jak zakładam na 14")
Dodatkowy zakup to linki hamulca ręcznego
przedliftowe - BARDZO trudno dostępne
poliftowe - 60 PLn zamiennik TRW / 110 - oryginał
oraz koszt całej geometrii zawieszenia (ok 120 PLN)
Piwor - 03-09-2010, 18:57
Chooper, znalazłem linki, a właściwie 1, bodajże prawą w IC lewa natomiast widnieje, jako "zaprzestanie produkcji".
|
|
|