To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wycięcie katalizatora

adamusSSS - 04-09-2010, 10:16
Temat postu: [EAxx] Wycięcie katalizatora
witam.zastanawiam się nad zmodyfikowaniem układu wydechowego w moim galancie 2.0 98 r.zamierzam wyciąć katalizator i wstawić w zamian rurkę przelotową,zastanawia mnie fakt co wtedy będzie się działo z sondą,czy nie będzie głupiała,są jakieś sposoby aby nie było żadnych problemów?
j13mk - 04-09-2010, 11:22

Lamdba za katalizatorem = emulacja sygnału. Chociaż pawlos w GDI usunął kat'a i nic nie robiąc jeździ bezproblemowo.
Marti - 04-09-2010, 11:47

j13mk napisał/a:
Lamdba za katalizatorem = emulacja sygnału.

Jeżeli adamusSSS ma gala z przed lipca/sierpnia 98 czyli przedlift to ma 1 sondę przez katem (z tego co pamiętam jak swojego badałem) więc wycięcie kata nie będzie miał wpływu na analizę spalin chyba że coś mi się pomieszało z umiejscowieniem sondy....

radek79 - 04-09-2010, 14:37

witam ze swojej strony mogę dodać że w moim poprzednim aucie wycięcie katalizatora i wstawienie tam rurki z powodowało pogorszenie parametrów silnika szczególnie dół był gorszy tak do 3tyś/obr
wawer82 - 04-09-2010, 16:31

Mój katalizator został usunięty już w Niemczech i w jego miejscu siedzi mały tłumik Bosala a za nim sonda. Z mocy jestem zadowolony choć nie wiem jak powinien chodzić z katalizatorem.Spalanie tez mam w normie.Tak zrobiony był sprowadzony z Niemiec.Reszta tłumników jeszcze oryginalna.
bartekino - 04-09-2010, 22:42

A koledzy powiedzcie ile ta operacja może dodać koników ?? Czy w ogolę poprawi osiągi ??
Sticker - 04-09-2010, 23:53

Po wycięciu katalizatora napewno nie przybędzie dodatkowych koni.
Dzik - 05-09-2010, 13:42

I tu sie kolego mylisz, katalizator "przytyka" uklad wydechowy przez co traci sie troche konikow. Po wycieciu kata powinny sie polepszyc parametry przyspieszenia, mozemy zyskac do 5kkonikow oraz moze ociupinke zmniejszyc sie spalanie. Tylko bedziemy bardziej zatruwac srodowisko i upierdliwy diagnosta nie podbije przegladu.
malina_drizzt - 05-09-2010, 16:01

Dzik napisał/a:
I tu sie kolego mylisz, katalizator "przytyka" uklad wydechowy przez co traci sie troche konikow...

Ty też się mylisz, sprawa nie jest taka prosta jak cie się wydaje. Jeśli katalizator jest sprawny różnica po wyjęciu może być na minus, ponieważ silnik zestrojony jest na takie właśnie "przytkanie".
Co innego gdy katalizator jest padnięty, wtedy masz rację.

Dzik - 05-09-2010, 17:19

moze i tak. Mowiac o katalizatorze mialem na mysli dziesiecioletniego Galanta z przelotem 200tys w gore. Mysle, ze katalizator przestal spelniac swoja funkcje i teraz tylko "zawadza". Strzelam, pewnie nowy kat. kosztuje w okolicach 700zl. wycieciecie i wspawanie rury/plecionki z obudowa kat. w okolicy 100zl.
Sticker - 05-09-2010, 22:58

Dzik napisał/a:
moze i tak. Mowiac o katalizatorze mialem na mysli dziesiecioletniego Galanta z przelotem 200tys w gore. Mysle, ze katalizator przestal spelniac swoja funkcje i teraz tylko "zawadza". Strzelam, pewnie nowy kat. kosztuje w okolicach 700zl. wycieciecie i wspawanie rury/plecionki z obudowa kat. w okolicy 100zl.

Czy widziałeś kiedyś katalizator po przebiegu rzędu 200-300tys ?
Bo ja w swoim leciwym opelku taki katalizator wyjmowałem i był w stanie dobrym (przebieg około 330tys).
Katalizator można w łatwy sposób sprawdzić, wystarczy popukać w niego i posłuchać czy coś w środku lata.

Dzik - 06-09-2010, 01:43

Widziałem katalizator w Hondzie Civic z 90r z przebiegiem 30x tys., Hondzie Crx z 89r przebieg 28x tys., BMW e36 2,5 litra 95r 32x tys, e39 (diesel) 3 litry 22x tys 03r, Nissanie 200sx s13. Co do Crxa popre Dane wykresami, 1,6 fabrycznie 124km po remoncie silnika na seryjnym wydechu 126km wyplulo, po zrobieniu wydechu od kolektora do konca przelot 2,25 I dolot ze stozkiem 134km.
W przypadku kazdego z aut po usunieciu katalizatora bylo czuc poprawe w Bmw zostal wymieniony na nowy I tez wlasciciel sobie chwalil. Galant ktorego posiadam byl przez 4 lata w posiadaniu mojego brata a wcześniej przez rok naszego dobrego kolegi. Silnik od wymiany do wymiany nie bierze oleju, skrzynia sprawna, lambdy, krokowce i inne meczanizmy sprawne. Kazdy z naszej trójki twierdzi odczuwa dotąd niespotykane zmulenie samochodu na niższych obrotach. Jakoś na dniach jadę wyciąć kat. jestem przekonany, ze samochód odmuli się po tej operacji.

japan_jacek - 06-09-2010, 03:14

adamusSSS co miałeś na myśli pisząc "rurkę przelotową"? Jeśli myślałeś o wymianie układu wydechowego na przelotowy w specjalistycznej firmie(koszt całego układu to ok 2k- wiem bo sam ostatnio zaczalem siedziec w temacie :mrgreen: ) to na pewno autu nie zaszkodzisz, wrecz przeciwnie, chociaz nie spodziewalbym sie jakis bardzo odczuwalnych roznic(maks pare koni). Jeśli natomiast miałeś na mysli jakas domowa samorobke typu pcv itd- zdecydowanie odradzam. Szanse na przyrost mocy sa w zasadzie zerowe, a koni w najlepszym przypadku nie ubedzie. Wyciecie katalizatora czesto daje zludny efekt przyrostu mocy- spowodowany wzrostem halasu.
Owczar - 06-09-2010, 15:50

Panowie, pamiętajcie, że auto z wyciętym katem nie ma prawa przejść przeglądu technicznego.
malina_drizzt - 06-09-2010, 20:02

Może lepszym rozwiązaniem jest wstawienie katalizatora uniwersalnego np. Magnaflow