LPG - Fajkocewki a LPG
tasman1988 - 04-09-2010, 16:11 Temat postu: Fajkocewki a LPG Witam.
Mój problem jest taki, przy ruszaniu samochodem dostawał zadyszki tak jakby nie przepalał paliwa i dopiero po odjęciu gazu pracował silnik normalnie. doczytałem się na forum ze to wina fajkocewek które maja przebicia i faktycznie obie migotały niebieskim światłem w ciemności wiec postanowiłem je wymienić na nowe firmy mobiletron ( ale na fajkocewkach nie ma żadnego wytłoczenia z ta nazwą...) oraz przewody i świece na firmę NGK. Efekt mam taki ze o ile na benzynie samochód jest trochę bardziej zrywny to na gazie ( sekwencja landi renzo ) szarpie jak skur... czy może to być przyczyną tego ze wcześniej kalibracja odbywała się na fajkocewkach które miały przebicie a teraz nie maja? na gazie dopiero od 3 tys ma jakies przyspieszenie a na niższych obrotach typu 0-2 tys przy gwałtownym dodaniu gazu szarpie. Będę wdzięczny za rady
Tomek - 04-09-2010, 21:57
jakie auto??
Renault 19??
zmieniłem fajkocewki, czy tylko fajki i kable ??
generalnie gaz jest bardziej wrażliwy na marny aparat zapłonowy, podejrzewam, że masz bicie nadal, a gdzie to ciężko stwierdzić, trzeba by podmieniać po kolei elementy z innym autem
tasman1988 - 05-09-2010, 12:54
Sorry nie zmieniłem w profilu Chodzi o carisme z 2003 rok 1,5 benzyna 103 km. Wymieniłem w niej 2 przewody i 2 fajkocewki oraz świece. Jeżeli jeżdżę na samej benzynie to jest w miarę dobrze ale jeżeli włączę sekwencje gazu to od razu wskakuje błąd silnika i zaczyna nią szarpać na gazie na niskich obrotach jak dodaje gazu i później nawet jak zmienię na benzynę a błąd nadal widnieje to nie ma przyspieszenie jakie ma bez błędu.
siwek - 05-09-2010, 18:03
Sprawdziłbym na twoim miejscu gaz. Podjedź do gazownika i niech sprawdzi. To raczej nie wina aparatu zapłonowego (nie aż taka znaczna różnica żeby na benzynie było super a na gazie kompletnie odwrotnie).
Tomek - 05-09-2010, 21:58
wygląda raczej na zbyt ubogą mieszankę
tasman1988 - 06-09-2010, 04:21
NO nie moge... nowa cewka a juz ma przebicie... sadze ze to jest powod tego ze nie przyszpiesza tak jakbym chcial oraz tego ze na gazie szarpie jak sadzicie?
KaWu - 06-09-2010, 07:12
tasman1988 napisał/a: | na samej benzynie to jest w miarę dobrze |
"Prawie" robi wielką różnicę. Najpierw zrób auto na Pb - bo pewnie nadal jest to wina ukladu WN.
tasman1988 napisał/a: | NO nie moge... nowa cewka a juz ma przebicie... sadze ze to jest powod tego ze nie przyszpiesza tak jakbym chcial oraz tego ze na gazie szarpie jak sadzicie? |
tasman1988, dostales propozycje wyzej.
Sprawdz instalacje LPG bo jak wali checkiem to masz pewnie nieodpowiednia mieszanke.
tasman1988 - 06-09-2010, 21:24
Masakry ciag dalszy... nowe fajkocewki ujawniaja swoje przebicia jezeli dodam gaz ( co trzecie czwarte dodanie ) na benzynie jeszcze sie jedzie ale jesli skrecam w luku z obrotami 1,5 - 2 tys to czuc jakby niedobor paliwa ew nie przepalanie paliwa i spadek mocy, zas na gazie na nowych cewkach nie da je jezdzic na nizszych obrotach niz 3 tys bo odrazu wskakuje blad silnika. Na starych cewkach ale nowych przewodach i swiecach przebicia sa ciagle a po dodaniu gazu przebicia sie zwiekszaja, jazda na benzynie jest ok na gazie potrafi co jakis czas wskoczyc blad silnika co do jazdy to da sie jechac calkiem dynamicznie. Czy jest ktos kto moze pomoc w tej chorej sytuacji?
siwek - 06-09-2010, 21:32
Jeżeli stwierdzasz że cewki są wadliwe to zwróć je na gwarancji. Muszą przyjąć i je sprawdzić, najwyżej ci je odeślą, a jeżeli uznają że są wadliwe to je wymienią.
tasman1988 - 06-09-2010, 22:12
A jak reszta uwaza czy to normalne za nowe cewki maja przebicia? Siwek wiem o co ci chodzi ale tez nie chce zeby byla sytuacja taka ze ja im wysle a oni ze cewki sa ok i tak w kolko
KaWu - 07-09-2010, 07:06
tasman1988 napisał/a: | A jak reszta uwaza czy to normalne za nowe cewki maja przebicia? |
Normalne. Ze wszystkim tak może być.
siwek - 07-09-2010, 07:37
tasman1988 napisał/a: | A jak reszta uwaza czy to normalne za nowe cewki maja przebicia? Siwek wiem o co ci chodzi ale tez nie chce zeby byla sytuacja taka ze ja im wysle a oni ze cewki sa ok i tak w kolko | Ja swoje nowe cewki odsyłałem 4 razy i za każdym razem przyjmowali reklamacje.
Poprostu trafić na dobre to chyba trzeba mieć ogromne szczęście...
Na koniec kupiłem jedną używkę i jest ok. Nie miałem zamiaru dalej wydawać kasy na przesyłki...
tasman1988 - 07-09-2010, 17:52
To mnie nie pocieszyliscie;p czyli generalnie wniosek z tego taki ze niby nowe a pewnie chinszczyzna
siwek - 07-09-2010, 18:04
Sam na własnej skórze się o tym przekonałem...
tomarek1 - 08-09-2010, 09:23
Koledzy a czy macie jakieś namiary gdzie można kupić dobre w przystępnej cenie przewody,fajko cewki i cewki do Galant EA2W, 2,0 - 4G63.
Pozdrawiam
Tomasz
Czy takie cewki warto kupić
http://allegro.pl/oyodo-7...1221393737.html
Z góry dziękuję.
|
|
|