To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Najpiękniejsze trasy

misza116 - 06-09-2010, 12:52
Temat postu: Najpiękniejsze trasy
Zainspirowała mnie ta galeria:

http://moto.onet.pl/18753....html#id7446451

piękne autko, piękna sceneria :)

Znacie jakieś zapierające dech trasy w PL?
Zapierające w pozytywnym sensie, bo mnie "zapiera" prawie na każdej w naszym grajdole ;]

krzychu - 06-09-2010, 13:59

No właśnie już kiedyś zainspirowany Top Gear-em gdzie szukali najlepszej drogi w Europie miałem zapytać gdzie w PL jest takowa droga pełna zakrętów, ale za to idealnym asfaltem, ładnie wykończonymi poboczami itd itp....

W okolicy mam parę takich dróg, ale każda ma jakieś wady.

Anonymous - 06-09-2010, 15:21

krzychu napisał/a:
No właśnie już kiedyś zainspirowany Top Gear-em gdzie szukali najlepszej drogi w Europie

i to byla wlasnie ta trasa z artykulu powyzej.

mystek - 06-09-2010, 16:15

Fajnie się jedzie z Czorsztyna do Niedzicy, jak z góry widać sztuczne jezioro. Fajnie również mi się jechało z Zakopanego do przejścia granicznego w Łysej Polanie, odcinek cały czas przez las pod górkę z ostrymi zakrętami, a gdzieniegdzie przez drzewa widać nasze i słowackie piękne Tatry.

A z zagranicy, ale to już nie jechałem samochodem tylko autokarem droga w Irlandii z portu w Waterford do Cork, gdzie jedzie się przez takie wyżyny, a w oddali, w dole widać piękne morze/ocean.

Z miast to podoba mi się trasa przez Toruń, przez centrum miasta, jakiś most (nie pamiętam dokładnie), gdzie widać oświetlony jakiś ratusz(?) czy coś w ten deseń. Też super widok, zwłaszcza w nocy :) .

PS: zdjęć samej trasy nie mam żadnych i w sumie żadna z tych tras nie jest chyba tak piękna, jak ta w Rumuni.

halbog - 06-09-2010, 17:09

Polecam przejażdzkę tzw "autostradą sudecką" od Międzylesia, przez Lasówkę do Dusznik. Część trasy jest bardzo ładnie wyremontowana, a widok na Kotlinę Kłodzką - bezcenny :mrgreen: .
Pozdrawiam
Bogdan

Anonymous - 06-09-2010, 17:36

Więc zaczynamy zDolnego Śląska :wink:
Te dwie drogi będą znać miłośnicy sportów motorowych i drogowej adrenaliny.
DW 384 między Nową Rudą a Bielawą / Dzierżoniowem. Czały czas w dół. Zawsze można przegrzać hamulce jak się jedzie czymś "poważnym" albo ma się stary płyn lub przegrzać silnik jeżeli jedzie się w drugą mańkę :lol:
Drugi odcinek. Też ciekawy i bardzo blisko od pierwszego miejsca to :
DW383 Jedlina Zdrój - Dzierżoniów. Tutaj jest lekka sinusoida. Zawsze można sobie pojeździć ciut szybciej niż na pierwszej trasie. Szczególnie trudno jest za Walimiem czy Wolimiem w kierunku DDZ.
Trzecia osobiście znana mi droga i mająca pełno serpentyn to :
DW991 w województwie podkarpackim między Krosnem a wioską Lutcza. Tutaj jest mniej lasów. Więc ta droga specjalnie mi nie przypadła do gustu. Wolę tereny zalesione ale wszystko według gustu :wink:
Jest jeszcze jedna znana mi serpentyna. Taka krótka i bardzo często uczęszczana. Ale widok podczas ładnej pogody jest bardzo ciekawe ze względu na jezioro. Ta droga to DK 75 przed Nowym Sączem z kierunku Brzesko. Nawierzchnia jest tam wyboista. Ale jak się jedzie wczesnym rankiem za wiele aut tam nie ma i można się zrelaksować przy ładnych krajobrazach.
To ten widok na jezioro Rożnowskie :

Niestety, poprzednich opisywanych przeze mnie odcinków dróg, nie mam sfotografowanej ale są bardzo ciekawe.

Fragu - 07-09-2010, 09:02

Droga 387 Radków - Kudowa Zdrój, przez Góry Stołowe! Piękne widoki, fajne zakręty :wink:
mystek - 07-09-2010, 10:18

#Cichanos - o tak, przy Rożnowie jest bardzo fajnie też :) i jeszcze mija się piękny zamek na skale zaraz przy jeziorze.
jaca71 - 07-09-2010, 17:32

krzychu, Całkiem blisko masz:
Ojców - Pieskowa Skała - masz wszystko dobrą nawierzchnię, ciasne zakręty, mały ruch. Brakuje tylko pobocza ale są bariery energochłonne ;) i braku ograniczenia prędkości. Czasami trafiają się wąskie mostki na półtora samochodu. Ale ukształtowanie terenu i ilość zakrętów powoduje że nie ma potrzeby jechać szybciej niż 60km/h a i tak czuć boczne przeciążenia.
Krynica - Muszyna - Piwniczna Jak wyżej tylko dłuższe proste, mniej ograniczeń prędkości i cała droga dłuższa.
Ja lubię Małą i Dużą pętlę bieszczadzką niestety brak tam dobrych nawierzchni.

JCH - 07-09-2010, 19:16

jaca71 napisał/a:
Ojców - Pieskowa Skała ....
Krynica - Muszyna - Piwniczna....
Ja lubię Małą i Dużą pętlę bieszczadzką niestety brak tam dobrych nawierzchni.

Ad.1 Potwierdzam, z tym, że mały ruch to raczej w tygodniu. W weekend dużo zwiedzających Jurę, Zamek i Ojców.
Ad.2 Potwierdzam również, szczególnie jeszcze wjazd od południa ze Słowacji przez Leluchów
Ad.3. Jaca - kiedy byłeś? Bo nawierzchnie teraz są OK.
Byłem w Boże Ciało autem i teraz niedawno na moto. Cisna-Wetlina-Ustrzyki-Czarna-Polana-Bukowiec i skrót przez Terkę z powrotem do Cisnej. Szczególnie ten ostatni odcinek fajny do jazdy :)

Nie wiem czy o tej drodze pisał mystek ale z Zakopanego do Łysej Polany tzw. "stara droga do Morskiego Oka" (nie przez Poronin i Bukowinę tylko ta od ronda przed Kużnicami w lewo) jest wyremontowana :) Super nawierzchnia, profile, pobocza .... :) :) Aż chce się jechać 8)

jaca71 - 07-09-2010, 19:31

JCH napisał/a:
Ad.3. Jaca - kiedy byłeś? Bo nawierzchnie teraz są OK.

Czyli pora na odświeżenie Bieszczad - do tego płyta KSU i jazda...

JCH napisał/a:
Ad.1 Potwierdzam, z tym, że mały ruch to raczej w tygodniu. W weekend dużo zwiedzających Jurę, Zamek i Ojców.

Ja mam tam całe 10km na około samochodem, na piechotę na przełaj niecałą godzinkę to w weekendy nie jeżdżę :)

halbog - 07-09-2010, 20:49

JCH napisał/a:
Nie wiem czy o tej drodze pisał mystek ale z Zakopanego do Łysej Polany tzw. "stara droga do Morskiego Oka" (nie przez Poronin i Bukowinę tylko ta od ronda przed Kużnicami w lewo) jest wyremontowana Super nawierzchnia, profile, pobocza .... Aż chce się jechać
To droga Oskara Balcera, to prawda, jest ładnie wyremontowana, a z Brzezin i z Zazadni atakowaliśmy w tym roku Tatry :mrgreen: . Prace trwały jeszcze tylko przy moście na samym wlocie do Zakopanego. Z zDolnego Śląska chciałbym jeszcze zaproponować trasę ze Złotego Stoku do Lądka Zdroju, na której tragicznie zginął Bublewicz :roll: . Kolejną ciekawą propozycją jest - moim zdaniem - przejazd z Stronia Śląskiego przez Czarną Górę w kierunku Międzylesia.
Pozdrawiam
Bogdan

robertdg - 07-09-2010, 22:18

jaca71 napisał/a:
JCH napisał/a:

Ja mam tam całe 10km na około samochodem, na piechotę na przełaj niecałą godzinkę to w weekendy nie jeżdżę :)

Tyle razy tam byłem, a ani razu Cię, znaczy Twojego auta nie widziałem, ale rozumiem piechotką na przełaj :biggrin:

Kaucz - 08-09-2010, 02:14

Droga 163 Połczyn Zdrój - Czaplinek. Podobno 300 zakrętów :D . Fajnie się tam jedzie :) . Pod warunkiem, że nic nie jedzie przed nami, bo jeśli to np ciężarówka to zwalniamy do 50 i tak prawie do końca. Bardzo ładnie tam jest szczególnie w zimę, aczkolwiek bez dobrych opon nie polecam. Lubię tamtędy jeździć gdy kursuję ZKL <-> PO. W zimę jednak trzymam się twardo 11tki :P
Niestety na 163 asfalt pozostawia momentami wiele do życzenia :P

Krzyzak - 08-09-2010, 07:04

droga Sztum - Kwidzyn - kawałek za Sztumem jest trochę zakrętów a potem przepiękny widok z wzniesienia

gdzieś w okolicach Jury Krak-Częst - już dokładnie nie pamiętam, ale to jedna z dróg krajowych w stylu północ-południe - podjeżdża się długą prostą pod wzniesienie a gdy już się jest na samej górze, to widok niesamowity