To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Pinin - Jakiej marki oleje do napędów

mstrucz - 10-09-2010, 11:58
Temat postu: Jakiej marki oleje do napędów
Hello!

Jakich marek olejów używaliście do napędów?
Wiem jakie klasy, ale ciekawi mnie czy w przypadku skrzyń czy też mostów są jakieś marki, które są "lepsze".
Do tej pory w autach nie musiałem nigdy wymieniać olejów w skrzyni (np. w mojej Megance nawet tego nie przewidują), a do silnika używałem w różnych autach bądź sygnowanych logo producenta (gdzie np. w GM to ELF) lub ELFa własnie i zawsze byłem zadowolony, bo to dobre oleje a u Totala Elf ma niższe ceny (szczególnie niemiecki). Dlatego też chciałem do skrzyni i mostów tez wlać syntetyki ELFa ale nie wiem, polecili mi w sklepie Valvoline albo Fuchsa.
Co leją Japońce fabrycznie?

Hudini - 10-09-2010, 12:44

Japońce leją sake, ale podobno nie działa dobrze...

Oleje castrola:
http://ew5.earlweb.com/re...n&vehicle=31887

Pozdrawiam

Daromen - 10-09-2010, 20:43

Witam,w moim przypadku wygladalo to tak:przedni most ELF,skrzynia i reduktor VALVOLINE,tylny most SHELL SPIRAX 90 LS... pozdrawiam
mstrucz - 30-09-2010, 09:58

Zdecydowałem się na Repsol - przynajmniej w kwestii skrzynia/wiskoza. Trudno jest znaleźć niedrogi/porzadny olej 75W90 GL-4 tak jak podaje Mitsubishi. Całe szczęście Repsola większość można kupić w 5l bańkach, więc akurat. Wybrałem Cartago Cajas EP 75W90 - ma GL-4 i kosztuje 100PLN/5l więc cena bardzo dobra jak za syntetyk. Myślałem nad Cartago Traccion Integral ale on ma GL-5 no i kosztuje 226 PLN/5 l (choc to tez bardzo dobra cena jak na olej LS). Gorzej z olejami do mostów bo tu tez są opakowania 5l a tyle mi nie potrzeba. Zobaczę może na miejscu w sklepie coś wymyślą. Jak nie to wybiore albo ELF typeB albo Cyclona - grecki syntetyk, podobno bardzo dobry (w granicach 16PLN/l). Za wymianę mechanik policzył 80PLN za całość, ale jak zobaczyłem jak łatwy jest dostęp do wszystkich śrub, to chyba sobie sam wymienię.
Pozdrawiam!

sq9mcs - 01-10-2010, 09:58

Dostęp do śrub bardzo łatwy. Przy odrobinie sprytu nawet nie trzeba samochodu podnosić. Jedynie będziesz potrzebował jakiejś "strzykawki" olejowej. Ja wymieniam sam, to naprawdę nie jest trudne. Stosuję 75W90 Carlube