[04-13]Colt CZx - Chip tuning do Colta CZT
finansjera - 10-09-2010, 16:39 Temat postu: Chip tuning do Colta CZT Myślę nad chip tuningiem mojego auta. Założył ktoś z was juz chipa do auta? Jak wrażenia? Koszta? Czy auto da dużo większe osiągi oraz jak spalanie?
londolut - 13-09-2010, 14:03
Jesteś chyba drugą osobą na tym forum z CZT. Szlaki chipowania jeszcze nie przetarte. Jakbyś się podjął jakichś działań w tym kierunku to nie omieszkaj podzielić się wrażeniami i doświadczeniami
honor000027 - 16-09-2010, 09:07
jeździłem vw golfem V 1.9 tdi bez i z czipem przed miał 95 KM po 147KM (silnik z którego można dużo wycisnąć) wrażenia niesamowite , spalanie lekko się zmieniło ale niekoniecznie wzrosło, oraz bawarą compact 320 w dizlu po czipie 177 KM różnica ogromna a spalanie ciągle na poziomie mniej więcej 6 - 8 litrów. Nie miałem do czynienia z benzynowymi, ale ogólne CZIPOWE wrażenie bardzo dobre, ale były to auta robione w dobrych firmach COMPSPORT w Bielsku oraz V-TECH w Krakowie. Pytałem o czipa do mojego colcika 1.3 bez turbiny przyrost mocy około 7% a cena ponad 2000 także odpuściłem. Powiem tak ze jakbym miał 1.5T i miał możliwość to na pewno bym się decydował na CZIP ale w jakimś dobrym miejscu. Co do przyrostu mocy zależy od silnika oraz indywidualnie od silnika tzn że teoretycznie może to być np 30-35% przyrostu dla twojego silnika, a faktycznie może być troszeczkę inaczej, ale nie dużo, myślę że jak się wybierzesz to jakiejś formy choćby napiszesz mejla to dużo Ci to pomoże
pozdrawiam
Anonymous - 16-09-2010, 10:35
troche chyba w tym temacie mylone sa pojecia bo chip to tzw box wpinany w elektronike zmieniajacy min. cisnienie na listwie itd. stosowany w dieslach.
tutaj chyba jest mowa o zmianie mapy w sterowniku silnika czyli poprostu wgranie odpowiedniego softu.
kolega wyzej wspomina o dieslach gdzie wgranie i zestrojenie ecu jest proste jak budowa cepa, natomiast jesli chodzi o uturbione PB juz nie jest tak rozowo.
auto musi byc sprawne 100% bo jego mozliwosci zostana wykorzystane w 99%, tak wiec zanim pojedziesz do tunera musisz byc pewny ze:
uklad turbo jest sprawne w 100%
uklad wtryskowy jest sprawny w 100%
uklad paliwowy jest sprawny w 100%
gdy ktorys z ukladow nawala nici z
programu.
nie wiem jak to jest z silnikami mitsu i wogole czy ktos sie podejmuje virusowaniem takich silnikow ale jesli jest ktos taki warto sprobowac.
edi567 - 16-09-2010, 12:35
finansjera, ja na twoim miejscu samego chipowania nie podejmowałbym się tak jak piszą inni, napiszę krótko czyli: program(mapa) + wydech, efekty będą bardzo fajne. Nie baw się w żadne chipy. W Katowicach na pewno są jakieś warsztaty, co to robią jedź, zapytaj się za ile i czy zrobią ci nowy program, wydech plus strojenie...
honor000027 - 17-09-2010, 08:55
mój błąd pisząc chip chodziło mi o wgranie mapy i pewnie o to samo chodzi koledze finansjera.
arturro
auto nie musi mieć turbo, tylko że osiągi będą mało wyraźne
a mitsubishi na pewno robią w krakowskim v-techu bo jeśli robią 1.3 bez turbo to pewnie robią też 1.5T
Anonymous - 17-09-2010, 10:11
honor000027 napisał/a: | auto nie musi mieć turbo, tylko że osiągi będą mało wyraźne |
ja bylbym sklonny napisac ze auto do map-tuningu musi miec turbo bo w innej konfiguracji nie ma sensu.
tanszym i lepszym sposobem polepszenia osiagow auta bez suszarki jest jego odchudzenie.
honor000027 - 17-09-2010, 11:34
ja się nie znam - powtarzam tylko mejla dotyczącego mojego auta - że dostanę 7% z mocy którą mam, a turbiny nie mam
no i jasne że więcej mocy i taniej dadzą inne "modyfikacje" w przypadku braku turbo
nie róbmy koledze ot
pozdrawiam
JJacek - 20-09-2010, 23:05
V-tech to chyba firma o niezbyt dobrej renomie (można o tym poczytać na rf.pl). Podejrzewam, że Maptek mógł mieć jakiekolwiek doświadczenie z tym autem:
http://maptek.pl/pl/oferta/colt_czt_.php
drogo, ale firma ma chyba w miarę dobrą renomę.
honor000027 napisał/a: | ja się nie znam - powtarzam tylko mejla dotyczącego mojego auta - że dostanę 7% z mocy którą mam, a turbiny nie mam
no i jasne że więcej mocy i taniej dadzą inne "modyfikacje" w przypadku braku turbo
nie róbmy koledze ot
pozdrawiam |
7% to takie standard jak ktoś tworzy katalog 'chiptuningu', czasami będą to pobożne życzenia.
|
|
|