Outlander II GEN Techniczne - gwizdanie turbiny
mihoo - 13-09-2010, 12:10 Temat postu: gwizdanie turbiny czy słyszycie podczas jazdy turbinę?
ja słyszę dość wyraźnie
wydaje mi się, ze ostatnio ten świst jest trochę głośniejszy
szczególnie mocno słyszę go w garażu
zaczynam się niepokoić czy to nie kończy się turbina przypadkiem
pozdrawiam
bonito - 13-09-2010, 12:50
mihoo - odczucia głośności są indywidualne (niektórzy przejmują się byle dźwiękiem), ale:
- turbina ma prawo delikatnie świstać (szczególnie że wytłumienia w Outlanderze brak), nie mówiąc już o włączaniu się zaworów waste-gate (ja słyszę to wyraźnie): znaczy że działa.
- ale jeżeli konkretnie gwiżdże pod obciążeniem (tak jak kiedyś czajnik z gwizdkiem) to oznacza uszkodzony wirnik i wymianę/regenerację. Przerabiałem to jakiś czas temu, serwis wymienił bez gadania na gwarancji
bonito
13zbyszek13 - 13-09-2010, 20:42
mihoo napisał/a: | czy słyszycie podczas jazdy turbinę? |
Ja nie słyszę !!!
wredlin - 13-09-2010, 21:28
Niestety turbo wyraźnie słyszę od przebiegu 6000 km. Ale gdy zgłaszam to serwisowi za każdym razem to twierdzą, że jest ok. Siedzę w branży motoryzacyjnej od 12 lat i to nie jest prawidłowy objaw. Ale jeszcze 2 lata gwarancji przede mną.
T A N D E T A
13zbyszek13 - 14-09-2010, 08:46
wredlin napisał/a: | Ale gdy zgłaszam to serwisowi za każdym razem to twierdzą, że jest ok. |
jezeli słyszysz to walcz z nimi po to jest gwarancja.
slaw425 - 19-09-2010, 21:06
mi juz jedna wymienili, slyszalem gwizd turbiny, na poczatku tylko jak stalem (zeby przestal pomagalo delikatne przycisniecie gazu i odpuszczenie), pozniej juz ciagle. zglosilem sie do serwisu i mi ja wymienili. miala ok 10tys przebiegu. mam nowa, ale niestaty sytuacja zaczyna sie powtarzac, przebieg turbiny - 5tys.
janekzpolic - 19-09-2010, 21:09
czyli ewidentny problem użytkownika ja na jednej turbine vw po sofcie zrobilem 250kkm
sibkods - 20-09-2010, 16:05
Chyba, że ma wyjątkowe szczęscie i trafiła mu sie druga padaka
slaw425, na wszelki wypadek przeczytaj jak się jedzi autem z Turbo i bedziesz wiedział kto jest winny.
13zbyszek13 - 20-09-2010, 19:41
slaw425 napisał/a: | niestaty sytuacja zaczyna sie powtarzac, przebieg turbiny - 5tys. |
Reklamuj ją kolego !!!!!!!!!!!!!!!
Gunner - 20-09-2010, 19:51
Czy na postoju krecac motor tez słychac ten swist? Bo u mnie cos swiszczy juz od 10tys km ale moc nie spada.Słysze go dokładnie podczas jazdy.
mihoo - 21-09-2010, 09:59
u mnie słychać wyraźny gwizd - dźwięk taki, jak w głośnikach ze źle izolowaną instalacją radiową, gwizd od świec w autach z silnikami benzynowymi (tak mi się kojarzy)
czyli wyższy dźwięk w miarę zwiększania obrotów
ostatnio nawet pasażer mnie ostrzegł przed zbliżającą się karetką
a to było to
pojadę do aso i poproszę o porównanie z innym, nie dam się nabrać że tak ma być
bonito - 21-09-2010, 10:40
mihoo - jeżeli pasażer wyraźnie słyszy, to nie ma co się zastanawiać - wizyta w serwisie cię nie minie. Niekoniecznie jednak musi być to turbina - świsty mogą być związane z wężami po obu stronach, ewentualnie zaworami upustowymi.
Generalnie uszkodzone mechanicznie łopatki hałasują "pod obciążeniem", czyli wysokie obroty na stojącym samochodzie nie powinny dać tego efektu.
bonito
slaw425 - 25-09-2010, 19:55
sibkods, jak sie jezdzi dieslem to ja wiem, to moj czwarty diesel i nigdy nie mialem takich problemow. juz sie umowilem na wizyte w aso.
co do gwizdu to slychac go zarowno w trakcie postoju jak i w trakcie jazdy.
13zbyszek13 - 25-09-2010, 20:42
Ciekawe co powiedzą w ASO
dab - 27-09-2010, 13:40
slaw425 napisał/a: | sibkods, jak sie jezdzi dieslem to ja wiem, to moj czwarty diesel i nigdy nie mialem takich problemow. juz sie umowilem na wizyte w aso.
co do gwizdu to slychac go zarowno w trakcie postoju jak i w trakcie jazdy. |
gwizdac sobie moze i jestem pewien ze ASO turbiny z tego powodu ci nie wymieni...pytanie za to ile pozostalo ci czasu az rzygnie olejem i sie rozleci? znajac zlosliwosc rzecdzy martwych pewnie poczeka az sie skonczy gwarancja...
U mnie tez przy przebiegu ok 40kkm zaczynam czasami slychac juz jak sobie pogwizduje ...zobaczymy
|
|
|