To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Nalepka ekologiczna Niemcy-Jaką norme spełnia Galant?

wawer82 - 14-09-2010, 11:41
Temat postu: Nalepka ekologiczna Niemcy-Jaką norme spełnia Galant?
Witam.
Ze względu no to że muszę za miesiąc jechać do Niemiec a dokładnie Frankfurt nam Menem muszę wyrobić sobie taka naklejkę.Do tego miasta mogę wjechać z żółta i zieloną
Mam pytanie do Was,czy ktoś może coś takiego załatwiał już w Polsce??? Jaki jest koszt??? I gdzie to można nabyć???
Posiadam Galanta pierwsza rej. grudzień97r. 2.0 16V +LPG jaka przysługuje mi norma??? Pytam bo od 2012 będzie można do Frankfurtu wjechać tylko z zieloną a szykują mi się ciągłe wizyty w tym mieści.
Pozdrawiam.

Owczar - 14-09-2010, 11:49

Z tego co wiem, to Galant ma EURO 2. Dopiero po 2000 roku spełniają normę EURO3. Więc chyba z wjazdu do Berlina nici.

Jeśli chodzi o naklejkę to można ją dostać chyba tylko w DE. W stacji kontroli pojazdu sprawdzają datę I rejestracji i dostajesz odpowiednią naklejkę.

Tomek - 14-09-2010, 12:00

Owczar napisał/a:
Z tego co wiem, to Galant ma EURO 2. Dopiero po 2000 roku spełniają normę EURO3.

potwierdzam
pierwsze Gale EA miały Euro 2
Gale, które mają obniżoną moc z 136 na 133 oraz z 163 na 160 spełniają normę Euro 3

Owczar napisał/a:
Więc chyba z wjazdu do Berlina nici.

zawsze można w Berlinie kupić nowszego Gala :twisted:

wawer82 - 14-09-2010, 12:19

To mnie żeście teraz zmartwili :(
Kaucz - 14-09-2010, 12:21

Ale czy to nie tyczy się tylko centrum miasta ? Słyszałem, że w ścisłe centrum bez naklejki nie można wjechać, ale pierwsze słyszę, że bez tego nie można się po CAŁYM mieście poruszać oO
wawer82 - 14-09-2010, 13:03

Do Niemiec możesz wjechać i normalnie poruszać się po autostradach bez tych wymogów ale nie możesz wjechać do poszczególnych miast:
http://www.umwelt-plakette.de/int_polen.php

Krzyzak - 14-09-2010, 13:03

Owczar napisał/a:
W stacji kontroli pojazdu sprawdzają datę I rejestracji i dostajesz odpowiednią naklejkę.

ale bzdura... chyba nie chodzi im o jakość spalin, skoro tylko rocznik sprawdzają :)
niektóre nowe diesle nie dają tak czystych spalin, jak niektóre 20-letnie benzyniaki...

poza tym sporo było sytuacji, że składaki z 1990 były rejestrowane jako 1998 na przykład...

Owczar - 14-09-2010, 13:06

W ich mniemaniu rocznik idzie w parze z normą emisji EUROx ;)

[ Dodano: 14-09-2010, 13:18 ]
A w ogóle to miałem na myśli datę produkcji ;)

KaWu - 14-09-2010, 14:23

Akurat w grudniu bylem we Frankfurcie nad Menem. Jezdzilem swoim autem bez naklejki. Kupilem auto tez bez naklejki :) A niby wg przytoczonego linku jest tam strefa (w wyznaczonych miejscach) od 2 lat juz.
wawer82, moze zorientuj sie gdzie to jest - bo mozliwe ze nie bedziesz jezdzil w te miejsca (moze chodzi o samo centrum lub jakiej szpitale itp.) i nie ma sensu kupowanie naklejek.

Anonymous - 14-09-2010, 15:24

Owczar napisał/a:
Jeśli chodzi o naklejkę to można ją dostać chyba tylko w DE

nalepke mozna rowniez kupic w polsce w dekrze:
http://apps.dekra.pl/xmaa...dex.php?tem=974

Krzyzak napisał/a:
ale bzdura... chyba nie chodzi im o jakość spalin, skoro tylko rocznik sprawdzają
niektóre nowe diesle nie dają tak czystych spalin, jak niektóre 20-letnie benzyniaki...

nie jest to bzdura, niemcy sprawdzaja date produkcji auta i na tej podstawie wydaja nalepki i malo ich obchodzi faktyczna jakosc spalin.

mar111cin - 15-09-2010, 10:12

parodią jest to, że nieraz widziałem starego mercedesa, tą beczke i miał zieloną naklejke na szybie... tak że nie wiem jak oni to wydają.
Juiceman - 15-09-2010, 11:29

U mnie gal ma zieloną naklejkę z numerem 4 - rocznik '97
Krzyzak - 15-09-2010, 12:28

arturro napisał/a:
nie jest to bzdura, niemcy sprawdzaja date produkcji auta i na tej podstawie wydaja nalepki i malo ich obchodzi faktyczna jakosc spalin

artek - to jest bzdura - bo pewnie przesłanką jest ekologia, która akurat w takim traktowaniu jest na ostatnim miejscu...

Faza - 15-09-2010, 12:55

Ja tez przyciągnąłem z centrum Berlina EA5A 97r z zieloną naklejką.
a tu przykład EA2W z berlina http://www.autoscout24.pl...id=limy2wvjwjw1

Anonymous - 15-09-2010, 13:50

Krzyzak napisał/a:
artek - to jest bzdura - bo pewnie przesłanką jest ekologia, która akurat w takim traktowaniu jest na ostatnim miejscu...

to nie jest bzdura bo to jest kolejny sposob na wyciaganie kasy i z ekologia ma tyle wspolnego co ja z baletem :D
to tak jak gaszenie swiatla jest niby ekologiczne, a nie jest bo energia do niego zasilania zostala juz dawno wytworzona :)