Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Skrzynia biegów - zgrzyty przy wrzucaniu 2
arturp - 16-09-2010, 07:27 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Skrzynia biegów - zgrzyty przy wrzucaniu 2 Dużo się naczytałem na temat zgrzytów drugiego biegu, ale nigdzie nie znalazłem postu opisującego rozwiązanie problemu. Czy któryś z forumowiczów podjął się wymiany synchronizatora? A może lepiej kupić skrzynię używaną. Co sądzicie?
Dzisiaj dzwoniłem do ASO w Lublinie i otrzymałem informację iż synchronizator 1-2 biegu kosztuje bagatela 1500 zł
ciniak - 16-09-2010, 18:37
Nie wiem czy lepiej kupić używaną skrzynie, ale na pewno taniej. Niektórzy sprzedający udzielają gwarancji rozruchowej, więc można założyć i wypróbować. Niekiedy można napotkać ofertę montażu na miejscu u handlarza. Tak czy siak nie jest to lekki temat ba sam tego doświadczam Na początku jazdy bardzo łagodnie obchodzę się z dwójką, po kilku kilometrach, zapewne jak olej się trochę rozgrzeje, problem zanika.
arturp - 16-09-2010, 20:59
Ciekawe czy Carismy z innego rocznika niż 98 mają identyczną skrzynię. Może części użyte w środku są jakoś lepiej wykonane. Dziwne ale problem jest tylko w skrzyniach GDI
Kupić używke na gwarancji jest rzeczywiście taniej i niech nawet będzie miesiąc gwarancji, ale co to jest miesiąc dla użytkowania skrzyni. Jakby ktoś dał 6 m-cy to można się pokusić
demeone - 17-09-2010, 01:38
Z tą 2-ką to też mi się zdarza że zazgrzyta ale to rzadko. Czy to własnie synchronizator?
SirSinner - 18-01-2011, 11:57
Podłączę się do tematu.
Znajomemu na trasie padł wysprzęglik i próbując do turlać się do domu rozwali synchronizator 2'ego biegu.
Czy orientuję się ktoś gdzie poza ASO można kupić takowy?
kolo_j - 19-01-2011, 11:26
ja wymienialem skrzynie koszt 300 zl i przez rok bylem zadowolony niestety problem ponownie wrocil...
kozaR - 20-01-2011, 19:01
też miałem problem z japońską skrzynią w miśku GDI , wsteczny mi wogole nie wchodził, , odłączałem linki od biegów i na wybieraku w samej skrzyni wogóle nie szło wrzucić wstecznego biegu, a później zgrzyty przy wrzucaniu 2 biegu a później niemożliwa redukcja z wyższego biegu na 2 najpierw 1 potem 2 to działała , znalazłem dobrego mechanika i wymienił mi skrzynie biegów obecnie mam założoną od volvo i śmiga ładnie , za skrzynie dałem 700 zł stan bdb mały przebieg i itp no ale z robocizna i olejem wyszłem na 1000 zł 100 zł na sam olej 3 litry weszły
|
|
|