To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Nie działające światła przeciwmgielne

rathbone - 16-09-2010, 18:04
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Nie działające światła przeciwmgielne
Witajcie mitsumaniaki.

Pojawił mi się problem z niedziałającymi przednimi światłami przeciwmgielnymi. Sprawa nie była by problemem gdyby nie to że i żarówki i bezpiecznik, są sprawne. Przełącznik wymontowałem ale nie dogrzebałem się do samego jego środka więc też nie stwierdzę czy to jego wina.
Może nie umiem sprawdzać żarówek od tych świateł ;) . Więc może na początek powiedzcie mi jak rozpoznać ich spalenie. Zwój jak w każdej normalnej żarówce jest cały, bez przepaleń.
Drugim pytaniem będzie, czy spalone żarówki mogą być przyczyną nie zapalenia się lampki kontrolnej na desce rozdzielczej (tzn. czy powinna się świecić mimo spalonych żarówek)?

Oczywiście światła się nie świecą.(jakby ktoś pomyślał ze oceniam je na podstawie deski rozdzielczej) ;)

Pozdrawiam.

ciniak - 16-09-2010, 22:30

Czy po wymontowaniu przełącznika próbowałeś zewrzeć kabelki na krótko? Sprawdź czy podaje napięcie na konektorki do żarówki. U mnie też jest coś nie halo, bo podczas zapalania powstaje efekt stroboskopu :shock: ale tylko przy wciśniętym klawiszu. Niekiedy zaskakują dopiero za 3-4 przyciśnięciem.
plecho1 - 16-09-2010, 22:40

Za miganie podczas włączania odpowiada brak styku w samym włączniku, należy rozebrać włącznik i przeczyścić styki.
A jeśli chodzi o problem założyciela tematu to na początek proponują również przeczyścić te styki a jeśli to nie pomorze to jak radzi ciniak nalerzy obadać kabelki.