To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - Skrzynia zamknieta czy otwarta?

Pato89 - 16-09-2010, 23:04
Temat postu: Skrzynia zamknieta czy otwarta?
Głośniki:

Typ membrany: Polipropylenowa
Typ kosza: stalowy
Rodzaj zawieszenia: gumowe
Typa: jednocewkowy
Średnica cewki: 51 mm
Średnica Głośnika / Otworów: 300 mm
Wysokość Głośnika 130mm
Karkas cewki: stalowy
Skok membrany: 22 mm
Impedancja: 4 ohm
Skuteczność: 91 dB/W/M
Pasmo przenoszenia: 50 - 5000 Hz
Moc muzyczna: 450 Watt

zrobilem 2 skrzynie , każda po 33l. pod te 2 głośniczki i pytanie czy zostawic je zamkniete czy otwarte?
pomocy!:(

londolut - 16-09-2010, 23:16

Pato89, liczyłeś te skrzynie? Na skrzynię BR potrzeba dokładnych wyliczeń pojemności. Co do zamkniętej skrzyni to każdy głośnik zagra lepiej w zamkniętej niż w źle policzonym BR.
Anonymous - 17-09-2010, 07:29

Nie jestem fachowcem, ale ostatnio zrobiłem z żywicy odlew dupeczki mojego misia i skrzynia wyszła zamknięta ok 35-40l.
Jeśli chodzi o dźwięk, mmmm.... Nigdy bym nie przypuszczał, że skrzynia zamknięta potrafi tak mocno, szybko i nisko zagrać.
Słyszałem, że pod głośnik 30cm (a taki miałem) w ciemno można zrobić skrzynkę ok 30l i na pewno zagra. Z BR są problemy, bo musisz mieć to dokładnie wyliczone, a i tak najczęściej rzeczywistość staje się brutalna i nawet po wyliczeniach nie gra to tak jak powinno :P .
Ponadto jak kolega londolut wspomniał, miałem skrzynkę BR ok 45l i ten głośnik w ogóle nie grał - więc jeśli wyliczenia i doświadczenie się nie zgrają to tym bardziej głośnik :) .
Mam sedana i nie ma najmniejszych problemów przebić się przez kanapę.
Pzdr

Anonymous - 17-09-2010, 08:11

jest specjalny wzor na obliczanie jaka skrzynia jest najlepsza dla danego glosnika ale tak jak koledzy wyzej pisza zawsze zamknieta zagra precyzyjnien.
sciagniej sobie ten programik i zrob skrzynie taka jaka jest odpowiednia: http://diyaudio.pl/portal.php?show=21