To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Akumator, co kupić na zamianę?

elektryk - 16-09-2010, 23:20
Temat postu: [I 2.0] Akumator, co kupić na zamianę?
Witam, mój stary aku już siada, chciałbym go wymienić przed zimą. Co mi koledzy podpowiedzą żeby pasowało zarówno elektrycznie jak i mechanicznie.
rezon - 17-09-2010, 08:43

Polecam Centra Futura, a pojemność i układ bez problemu dobierzesz na podstawie starego.
elektryk - 17-09-2010, 18:55

rezon napisał/a:
Polecam Centra Futura, a pojemność i układ bez problemu dobierzesz na podstawie starego.
Problem że mam już jakiś nie oryginalny i trochę uchwyty nie pasują. Wolałbym coś bardziej zbliżonego do oryginału.
rezon - 18-09-2010, 08:39

elektryk napisał/a:
Problem że mam już jakiś nie oryginalny i trochę uchwyty nie pasują
to zobacz co nie pasuje i dobierz właściwy - są różne wersje.
elektryk - 20-09-2010, 20:58

Akumulator ma symbol 75D23L, dokładnie taki sam jest w Galancie i tu jest o tym dyskusja. http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=35735
Szukałem też w katalogach różnych producentów i wygląda że do outlandera nie pasuje żaden z "topowych" modeli, jedynie modele "lepsze" od standardowych.

Anonymous - 20-09-2010, 22:06

Pierwszy lepszy konfigurator Aku mówi o modelu np Centra Plus CB704 :
* napiecie 12V
* pojemność 70 Ah
* prąd rozruchu 540 A (EN)
* wymiary 270*173*190(dł*szer*wys*)

Jak ktoś woli coś markowego, to Varta też ma swój odpowiednik. W sumie może ktoś mnie
oświeci - w czym problem .. ?

elektryk - 20-09-2010, 22:47

vo2max napisał/a:
Centra Plus nie jest modelem TOPOWYM u Centry, tak samo konfigurator od Boscha czy Varty nie ma odpowiednika dla modelu TOPOWEGO. Oczywiście nie zamierzam kupować jakiegoś super-wypasionego aku, to była taka uwaga dotycząca wyboru producenta i modelu. Wysłałem dzisiaj zapytanie do hurtowni o jakiegoś Panasonica czy coś "bardziej" japońskiego, czekam co mi zaproponują i kupuje.

Problem jest tylko taki że zapytałem na forum co mi koledzy polecą, może jakaś marka jest lepsza pod jakimś względem. W innym wypadku kupuje trochę w ciemno, a w przypadku aku problem się pojawia dopiero po dłuższym czasie.

kordiank2 - 21-09-2010, 13:28

...polecam amerykański DieHard 550CCA... taki miałem oryginalnie zamontowany od nowego w amerykańskiej wersji Outlandera1. Nadal sprawuje się doskonale, mimo, że ma już prawie 7 lat... tylko, czy akumulatory tej firmy są dostępne na polskim rynku? nie wiem...
Anonymous - 23-09-2010, 22:52

elektryk napisał/a:
vo2max napisał/a:
Centra Plus nie jest modelem TOPOWYM u Centry, tak samo konfigurator od Boscha czy Varty nie ma odpowiednika dla modelu TOPOWEGO. Oczywiście nie zamierzam kupować jakiegoś super-wypasionego aku, to była taka uwaga dotycząca wyboru producenta i modelu. Wysłałem dzisiaj zapytanie do hurtowni o jakiegoś Panasonica czy coś "bardziej" japońskiego, czekam co mi zaproponują i kupuje.
.

Hmm, ja tam bym się nie kierował tym, czy sprzęt jest niby "TOPOWY". Nie wierzę, że VARTA
nie ma jakiegoś blue dynamica do Outka. Ja w poprzednich samochodach japońskich -
Honda, Nissan i Mitsu Colt używałem zamiennika Varty (no name - tj Perion) - który był 50 % tańszy - i dawał rady bez problemu kilka lat, a w serwisie Aku obok zawsze mi dobrali właściwy - bez większego problemu, tak więc trochę uważam, że przesadzasz w temacie ..

sla - 23-09-2010, 23:45

A co nie pasuje Ci w Varcie blue dynamic Kod: 5704120633132?
elektryk - 25-09-2010, 23:32

sla napisał/a:
A co nie pasuje Ci w Varcie blue dynamic Kod: 5704120633132?
Że nie znam ani producenta ani serii akumulatorów.
sla - 26-09-2010, 10:53

Nie bardzo rozumiem w czym problem, czy producenta musisz znać osobiście, a serię z autopsji? Ja miałem akumulator z tej serii i byłem bardzo zadowolony.
elektryk - 26-09-2010, 15:34

sla napisał/a:
Nie bardzo rozumiem w czym problem, czy producenta musisz znać osobiście, a serię z autopsji? Ja miałem akumulator z tej serii i byłem bardzo zadowolony.
W tym problem że czekałem na takie słowa, żeby ktoś polecił markę.
Bart007 - 23-10-2011, 21:43

Odświeżam ten temat, bo przymierzam się do wymiany akumulatora w Outku Turbo. Chcę coś pewnego, może być droższe, bo samochód będzie trochę używany na mroźnym Wschodzie, parkowany pod chmurką.

Wyszukiwarki Centry czy Varty faktycznie podają różne modele, ale pojawia się jedna zagwozdka - wszystkie propozycje to akumulatory o długości 260-280 mm, czyli jednak wyraźnie więcej niż ten firmowy. Czy ktoś próbował coś takiego montować? Patrząc pod maskę, miejsca jest raczej mało i nie za bardzo wiem, czy to się na pewno sensownie wciśnie :roll:

elektryk - 24-10-2011, 22:11

Od siebie mogę jeszcze dodać, że wygrzebałem stare notatki za czasów kupowania akumulatora i takie dwie sprawy:
1. Taki sam jest akumulator jest w Subaru Legacy
2. Mój "stary" akumulator to AKUMA 562 107 051 wymiary 242x175x190, tyle że ja nie mam oryginalnej obudowy ani podstawy akumulatora.