To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] Dokładanie tempomatu

kameleonek - 18-09-2010, 15:38
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Dokładanie tempomatu
Jak w temacie. Czy ktoś się orientuje czy da się dołożyć tempomat do carismy? Jak to było podłączane? Bo np. większość BMW e34 ma instalacje pod tempomat. Wystarczy kupić przełącznik tempomatu, wpiąć w kostkę i działa. A jak jest z carismą?
MikeDID - 12-10-2010, 19:57

Witam,
DID ma pociągniętą instalację (mój ma). Problem z DIDami jest taki, że w DIDach przenieśli sterownik CC z oddzielnego sterownika do głównego komputera i...musi być on aktywowany. Próbowałem włączyć tempomat, ale zapalała się tylko kontrola CRUISE i zero reakcji. Jak dla mnie jedyną opcją jest... zmiana kompa na takiego co ma aktywny tempomat.

Tyle wiem - zasięgnąłem języka czy też samemu działałem.

Jeśli wiesz coś więcej, to daj znać. Ja również chcę u siebie uruchomić tempomat więc razem może coś zdziałamy...

Student - 13-10-2010, 07:50

Jak macie manetkę itd. to jeźcie do serwisu i uruchomcie opcje Tempomatu.
MikeDID - 14-10-2010, 09:10

To jeszcze wskaż do którego i pojedziemy...
Student - 14-10-2010, 10:15

ASO , nie znam Łodzi ale na pewno macie jakieś ASO Mitsu.

W Wa-wie jest chyba z 5 salonów.

MikeDID - 14-10-2010, 22:00

Widzę, że też mam dida. Dzwoniłeś do ASO w tej sprawie? No chyba, że nie musisz ;) .

Ja dzwoniłem. W Łodzi to ło matko, cuda wygadywali, że to kupa roboty, dużo rzeczy trzeba poprzekładać, nie da się. Generalnie nie wiedzieli podstawowej rzeczy, że dieselach jest już elektryka pociągnięta, czujniki założone....

Więc po "doświadczeniu" z łódzkim ASO, zadzwoniłem do jednego z warszawskich... Już nie gadali głupot jak w łódzkim. Oddzwonili i powiedzieli, że nie da rady bo "nie mają takiej procedury" i przez to nie wiedzą jak to zrobić, czy też czy w ogóle jest taka możliwość...

Więc... Szukam dalej...

Student - 15-10-2010, 06:48

Zapytaj w Grafixie u Jacka , może chłopaki coś wiecej wiedzą niż czytanie procedury.
MikeDID - 19-10-2010, 12:43

Dzwoniłem... nic o tym nie wiedzą, nikt tego nie robił.

Dziwi mnie to trochę... Nikt w ogóle tym się nie intereuje pomimo tego, że praktycznie wszystko jest 'pod nosem'.

Wcześniej założyłem tutaj wątek o tempomacie i nie było żadnej odpowiedzi...

Cóż, szukam dalej...

robertdg - 19-10-2010, 14:04

Z tego co się zorientowałem, to jest taka mozliwość, aby dołozyć detale tempomatu i uruchomic go, pod warunkiem oczywiście, ze jest cała instalacja do tego, ponoc wystarczy skompletowac graty i aktywowac funkcje, w przypadku gdy auto takowej instalacji nie posiada, zabieg jest mało opłacalny.
MikeDID - 20-10-2010, 11:54

Cześć robertdg,
A wiesz może o jakie detale chodzi? Może komuś chodziło benzynę, a tam faktycznie trzeba włożyć sporo rzeczy...np. czujniki na pedały, sterownik...

Jeśli dobrze się orientuję, to w dieselach takie detale są, sam komputer do zwykłej pracy polega na informacjach z tych detali (czujniki na pedałach, 'elektroniczny' pedał gazu itp).

Detalami diesela mogą być np. sterownik tempomatu w silnikach TD i...manetka.

W DIDach sterownik jest w kompie. Ładnie to też widać na schematach elektrycznych.
Jak swoje auto 'badałem' pod tym kątem to pierwsze to co to chciałem zobaczyć to to czy jest instalacja elektryczna pociągnięta do samej manetki. Więc popatrzyłem w schematy, dwa kable - jeśli dobrze kojarzę to - biały i biało-szary mają iść do kierownicy.

Sprawdziłem u siebie, i faktycznie są. Więc na szybko podłączyłem manetkę żeby zobaczyć reakcję kompa i zobaczyć czy mam...odpowiednie zegary zamontowane. Wniosek? Po podłączeniu manetki, i po drobnej zabawie manetką, zapaliła się zielona kontrolka na zegarach z napisem CRUISE. Więc jeśli chodzi o elektrykę to dalej już nie patrzyłem....

Pozostała więc kwestia aktywacji funkcji w kompie...no właśnie... Z tym to na chwilę obecną jestem dość daleko od celu...

robertdg - 20-10-2010, 12:38

MikeDID, detalami diesla ma być ponoć manetka i jakiś zawór/czujnik na pedale, ofkors jeżeli cała instalacja jest (w sensie elektryki), cała ewentualnośc ma polegac na aktywacji softu, lub jego aktualizacji, mówie oczywiście o silnikach DID
MikeDID - 27-04-2011, 09:36

No to wracam do tego tematu i nie odpuszczę gdy tempomat nie będzie działać :) . Myślę, że każdemu to może przydać się.

Instalację w kolumnie kierownicy widziałem, że jest. Muszę sprawdzić jeszcze czy są czujniki na pedałach ale wg mnie powinny już być bo to jest diesel, w benzynie zazwyczaj trzeba tam zainstalować parę rzeczy.

Nie miałem tylko przystosowanej kierownicy do tempomatu jak i spirali pod kierownicą (wyprowadzone miała tylko kable do klaksonu i do poduszki).

Wymieniłem spiralę na wersję z tempomatem, przystosowałem kierownicę pod tempomat (wyciąłem otwór). Zamontowałem manetkę i wszystko ładnie podłączyłem.

Gdy na odpalonym silniku zaczynam zabawę z manetką, to na zegarach podświetla się kontrolka z napisem CRUISE ale niestety tempomat nie jest aktywowany (tak przynajmniej ja podejrzewam) i nic się nie dzieje.

I teraz po tych małych zabawach chcę kontynuować dalej.

robertdg, wiesz może jak można aktywować tą funkcję w kompie?

Czy tutaj openport z ecuflash'em bądź z mmc flasher'em może pomóc (w 100%)?

robertdg - 27-04-2011, 11:05

MikeDID, nie mam bladego pojecia, trzeba podpiac pod dobry komp i sprawdzić te mozliwosc.
Anonymous - 27-04-2011, 11:36

Witam, widzę, że jesteście zaawansowani w tym temacie. Mam nieśmiałe pytanko. Czy jak mam uszkodzony pająk pod kierownicą , a konkretnie przełacznik kierunkowskazów, czy mam szukać tego przełacznika wyłacznie z samochodu z tempomatem, czy też z każdego innego modelu w zakresie rocznika?/ POzdr
MikeDID - 27-04-2011, 14:51

Nie szukaj konkretnie pod model z tempomatem tylko pod rocznik, a w zasadzie w zakresie rocznikowym (po lifcie, lub nie).

Wiązka kabli, która odpowiedzialna jest za tempomat idzie dołem kolumny kierowniczej. Tam jest w pewnym momencie gniazdko, a w niej wtyczka z wiązką, która idzie do spirali, a później (z drugiej strony spirali) do klaksonu i tempomatu. Oddzielną wiązką do spirali idą kable od poduszki.