To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E52A 1.8] Zmiana szyba z manualnych na elektryczne

lukip - 19-09-2010, 16:57
Temat postu: [E52A 1.8] Zmiana szyba z manualnych na elektryczne
Witam serdecznie.
Ostatnio zakupiłem części do szyb elektrycznych do swojego Galanta. Części pochodzą z wersji 2.0 z 93 roku. Jednak przy połączeniu w drzwiach kierowcy pojawia się problem. Po pierwsze kolory kabli w moim samochodzie nie pasują do tych z części. Działa jedynie żarówka przy drzwiach, a podnośnik ani centralny zamek nie działa. Dodam jeszcze, że są tam dodatkowe kable do elektrycznych lusterek, których nie mam zamiaru wykorzystać. I tutaj się pojawia moje pytanie. Czy podpięcie tych szyb jest w ogóle możliwe w moim Galancie? Jeżeli tak, to czy mógłby ktoś napisać jak powinny wyglądać połączenia w kostce,aby wszystko działało?

areksz121 - 19-09-2010, 18:59

W okablowaniu drzwi na pewno jest różnica, pewnie trzeba wiązkę przełożyć w każdych drzwiach. W wersji bez elektrycznych szyb fabryczna centralka od zamka jest za konsolą środkową (tam gdzie ECU), a wersja z el. szybami ma tę centralkę zintegrowaną w panelu el. szyb. Trzeba przestudiować schematy i porównać jak duże są różnice.

edit:

Jest prawdopodobieństwo, jeśli po przekładce wiązki w drzwiach będzie zasilanie do panelu, to można wykorzystać przewody idące do centralki zamka. Sądzę, że w takiej sytuacji trzeba zdemontować dotychczasową centralkę, odpowiednio porobić mostki do wszystkich siłowników i założyć panel od szyb z drugą centralką.

lukip - 19-09-2010, 19:21

A gdzie można znaleźć schematy elektryczne poszczególnych modeli?
robertdg - 19-09-2010, 19:48

Dział Download http://forum.mitsumaniaki...ca883f5790f71c5
lukip - 19-09-2010, 21:45

Dziękuję za schematy,ale mam jeszcze jedno pytanko. Może ktoś z Was wie za co odpowiada kabel biało/niebieski z czerwonymi kółkami, który znajduje się w słupku u kierowcy? Nigdzie na schemacie takiego nie znalazłem.
Hugo - 19-09-2010, 22:50

lukip napisał/a:
Może ktoś z Was wie za co odpowiada kabel biało/niebieski z czerwonymi kółkami, który znajduje się w słupku u kierowcy?
Chyba jest to kabel od lampki podsufitowej. Odkręć lampkę i będziesz pewny na 100%.