[97-04]Galant EAxA/W - Problem z kontrolką od ciśnienia oleju
pa_pi - 13-10-2006, 19:11 Temat postu: Problem z kontrolką od ciśnienia oleju Witam, dziś zapalając rano mojego galanta stwiwedziłem ze zdumieniem że dioda od ciśnienia oleju nie świeci , najlepsze bo wydaje mi się że kiedyś jeszcze działała i nagle przestała, nie wiem kiedy, bardzo porszę o poradę:
1. od czego zacząć sprawdzanie,
2. jak się dostać do żarówki,
3. czy jest żarówka czy dioda,
4. gdzie jest czujnik ciśnienia oleju.
Dzięki.
Anonymous - 13-10-2006, 20:39
Rozumiem, ze nie swieci - to po przekreceniu kluczyka na zaplon, bo tak to masz olej i sie nie powinna swiecic po uruchomieniu silnika Sciagasz plastik przed szybka zegarow (jego daszek jest mocowany na 2 lub 3 sruby, a jak juz go sciagniesz to bedziesz widzial ktore pokolei srubki odkrecac, zeby wysunac zegary. Czujnik czy sprawny czy nie to przynajmniej powinna sie zapalic na zaplonie = 99% zarowka.
pa_pi - 13-10-2006, 20:57
Dokładnie simones na zapłonie nie świeci, pewny jesteś że jest tam żarówka nie dioda ?
Anonymous - 13-10-2006, 21:03
Czy tam jest zarowka czy dioda to nie dam sobie reki uciac, ale na 99% problem jest w zrodle swiatla - czymkolwiek ono jest
pa_pi - 14-10-2006, 12:47
Sprawa się skomplikowała, najprostsza sprawa wyeliminowana czyli żarówka sprawna, bardzo proszę o dalsze porady .
Przeglądnąłem całego manuala ale nic nie znalazłem niestety.
Hubeeert - 14-10-2006, 12:49
Czujnik cisnienia oleju - zobacz czy nie oberwane sa kabelki. W serwisówce masz wszystko
Matejko - 14-10-2006, 12:52
wyciagnij wtyczke od czujnika cisnienia oleju i zmasuj ją z jakas srubka gdzies czy cus i zobacz czy sie zapali kontrolka na desce, jak tak to czujnik, jak nie to zarowka w zegarach
czujnik z 15zl w sklepach motoryzacyjnych
pa_pi - 14-10-2006, 16:43
Matejko ok. tylko gdzie ten czujnik od ciśnienia oleju ? Oglądałem dziś i wychodzi że jest z tyłu silnika pod kolektorem ssącym, zgadza się ?.
Hubeeert - sorki ale jestem słaby w angielkim więc prośba jeżeli ktoś może zaglądnąć do manuala i doczytać to będę wdzięczny.
Przypuszczam że może to być wina moich gazowników, nie zwróciłem uwagi jak odbierałem samochód od nich a znalazłem jeszcze jedną fuszerkę pozostawioną przez nich a mianowicie opuszczanie reflektorów, przestało działać okazało się że barany źle wpieli wtyczkę zamiast czarnej wpieli żółtą bo za klapką są 3, 2 wolne tj. biała i żółta i czarna od ponoszenia. Więc i przy podłączaniu sterowania wtrysków gazowych mogli coś odciąć, coś czyli kabelek od mojej lampki czujnika ciśnienia oleju.
Matejko - 14-10-2006, 17:43
nie mam pojecia gdzie jest w galancie - ale raczej w innym miejscu niz w carismie to nie bedzie bo 1.6/1.8/2.0 sie roznia tylko pojemnoscia, w 1.6 czujnik bodajze jest patrzac od przodu auta z prawej strony (trzeba kanalu)
pa_pi - 14-10-2006, 22:04
Ja stawiam na tył silnika środek bloku, faktycznie trzeba kanału ale czekam na potwierdzenie.
Matejko - 15-10-2006, 01:05
jakcos to czujnik wyglada tak - wiec bedzie latwiej zlokalizowac, znajdziesz go dokladnie gdzie napisales tyle zeby dojsc potrzebny kanal
pa_pi - 15-10-2006, 13:19
Matejko - dzięki w poniedziałek będe szukał. Dziś o dziwo się zaświeciła się moja kontrolka sama więc zgłupiałem, czy u was za każdym razem zaraz po zgaszeniu silnika i ponownym przekręceniu kluczyka żarówka od ciśnienia oleju się zapala ?
Matejko - 15-10-2006, 14:38
a tak pozatym poziom oleju sprawdzony ??
pa_pi - 15-10-2006, 20:50
Oczywiście 2 mm pod poziom max pozatym kontrolka od zbyt niskiego poziomu gaśnie od razu, jutro wjazd na kanał i sprawdzam wszyskie kable po kolei bo coś mi się zdaje że cóś nie tak skoro od czasu do czasu pojawia się sygnał z czujnika.
Matejko - 16-10-2006, 03:30
zobacz jak sie kontrolki beda zachowywac jak zrobisz jak napisalem wyzej
|
|
|