To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - KOS

janekzpolic - 23-09-2010, 23:46
Temat postu: KOS
mam pytanie czy u was też na tylne drzwi ten system nie dziala czy ja mam coś popsute???
dab - 24-09-2010, 00:56

jak zna miski to pewnie tak ma byc :mrgreen: podobnie jak dzialanie centralnego zamka...dziala z kluczyka (bez KOSa) jedynie w drzwiach kierowcy.... :?
zalesik - 24-09-2010, 08:39
Temat postu: Re: KOS
janekzpolic napisał/a:
mam pytanie czy u was też na tylne drzwi ten system nie dziala czy ja mam coś popsute???

Spróbuj tej kombinacji:

Step 1: Press and hold Lock #1 button.
Step 2: While holding down the Lock #1 button, wait four seconds and then Press and hold Unlock #2 button (do not allow more than ten seconds to pass).
Step 3: Keep holding down both buttons and then release Lock #1 button first.
Step 4: Release Unlock #2 button second.

mitsu00 - 24-09-2010, 09:09
janekzpolic napisał/a:

Nie działa i nie mam prawa działać. Czujki KOS-a masz tylko w przednich drzwiach. Ta zasada obowiązuje we wszystkich autach wyposażonych w system bezkluczykowy.

skaut - 24-09-2010, 09:25

Cytat:
janekzpolic napisał/a:

mitsu00 napisał:
Nie działa i nie mam prawa działać. Czujki KOS-a masz tylko w przednich drzwiach. Ta zasada obowiązuje we wszystkich autach wyposażonych w system bezkluczykowy.

???? Ja z każdej strony drzwi lewe, prawe, tylne otwieram podchodząc do samochodu z kluczykiem w kieszeni. Czyli jednak działa na wszystkie drzwi z zamkami. Nie działa w moim przypadku na drzwi tylne, w których nie ma zamków. W instrukcji obsługi dokładnie jest napisane w jakiej odległości i w jakim polu jest zasięg systemu KOS

zalesik - 24-09-2010, 09:28
mitsu00 napisał/a:
janekzpolic napisał/a:

Dział, kolego, działa... trzeba tylko próbować

mitsu00 - 24-09-2010, 09:33

zalesik napisał/a:
Dział, kolego, działa... trzeba tylko próbować

Napisałem wyraźnie że działa tylko na drzwi w których są czujki KOS-a. Jeśli natomiast otwierając tylne drzwi, system złapie zasięg z przednich, to chyba jasne że ci zadziala. Nie pamiętam zasięgu czujek, ale na bank zimą w rękawiczkach będziesz miał problemy z otwarciem. Trzeba wyjąć gołą łapę i za klamkę pociągnąć :wink:

skaut - 24-09-2010, 09:46

mitsu00 napisał/a:

Napisałem wyraźnie że działa tylko na drzwi w których są czujki KOS-a. ....

mitsu00 kręcisz :) Napisałeś wcześniej cytuję:

"Nie działa i nie mam prawa działać. Czujki KOS-a masz tylko w przednich drzwiach."

A to IMHO nie prawda. Czujniki KOS są we wszystkich drzwiach z zamkami :)
Tak?

janekzpolic - 24-09-2010, 10:10
mitsu00 napisał/a:
janekzpolic napisał/a:

w każdym wozie który miałem z takim systemem czujniki były we wszystkich drzwiach ,tj megana merc 211 i turek
13zbyszek13 - 24-09-2010, 11:38

skaut napisał/a:
???? Ja z każdej strony drzwi lewe, prawe, tylne otwieram podchodząc do samochodu z kluczykiem w kieszeni.

Dokładnie tak jest działa na przednie drzwi lewe , prawe i na klapę tylną .
Pilot musi znajdować się w odległości max . około 80cm. i powinno działać.
Jak nie działa to coś jest nie tak.

sylb - 24-09-2010, 13:03

Zastanawiam się jak komuś udaje się otworzyć tylne drzwi bo u mnie jeżeli pociągnie się za klamkę tylnych drzwi w czasie odblokowywania to się blokują i nie da się ich otworzyć.
Za to mam inne pytanie .
Jeżeli otworze tylną klapę jako pierwszą (częsty przypadek po sklepem aby włożyć zakupy) a potem przednie (oczywiście bez uzbrajania alarmu) to po ich zamknięciu włącza mi się alarm.
Radzę sobie z tym w ten sposób że po zamknięciu klapy uzbraja alarm i już normalnie wchodzę ale jest to dość niepraktyczne bo zazwyczaj żonka już siedzi w środku albo drzwi są nie pozamykane( wiec nie da się wł. alarmu).

rezon - 24-09-2010, 13:54

sylb napisał/a:
Jeżeli otworze tylną klapę jako pierwszą (częsty przypadek po sklepem aby włożyć zakupy) a potem przednie (oczywiście bez uzbrajania alarmu) to po ich zamknięciu włącza mi się alarm.
nie mam tak, otwarcie klapy dezaktywuje alarm
karol_alasz - 24-09-2010, 13:56

skaut napisał/a:
mitsu00 kręcisz Napisałeś wcześniej cytuję:

"Nie działa i nie mam prawa działać. Czujki KOS-a masz tylko w przednich drzwiach."

A to IMHO nie prawda. Czujniki KOS są we wszystkich drzwiach z zamkami
Tak?

Mitsu miał rację-działa tylko w przednich drzwiach i tylnej klapie...ale co niektórzy może określają mianem "tylnych drzwi" klape bagażnika. Można stać z kluczem przytkniętym do klamki drzwi przednich i tak nikt nie otworzy żadnych drzwi póki nie zostanie łapsko włożone w te z czujnikiem w zasięgu nadajnika(kluczyka)... Ja w ten sposób sprawdzam czy zamknąłem cały samochód (a kluczyk mam w kieszeni) właśnie z tylnych drzwi korzystając ,bo wiem że mi się nie otworzą ....

sibkods - 24-09-2010, 17:05

Dokładnie, tylnych drzwi pasażerów nie da się otworzyć.
W instrukcji jest obrazek, z których stron rozchodza sie fale.

regon - 24-09-2010, 17:54

reagują przednie drzwi i klapa bagażnika. Tylne nie łapią. Wystarczy, że lekko dotknę klamkę przednich drzwi i system działa.