Chce kupić VR4 - Galant e88a
BeNeK - 24-09-2010, 10:32 Temat postu: Galant e88a Witam! Jestem posiadaczem Galanta 1.8 i chciał bym przerzucić się na e88a tylko są prawie nie dostępne , i tu jest pytanie czy któryś z forumowiczów [ fanów marki] nie ma takiego ów galant na sprzedaż na pewno trafi w dobre ręce ewentualnie mógłbym dać swojego Gala 1.8 16v 140 km w rozliczeniu , z góry dzięki za odpowiedzi !
mitsu_pl - 24-09-2010, 11:56
na razie chyba nikt nie chce się pozbywać tego najwspanialszego przebłysku japońskiej technologi z połowy lat 90-tych , ale przeglądaj regularnie allegro, ebay, itp., bo od czasu do czasu trafiają się...
BeNeK - 24-09-2010, 13:53
Może ktoś się jednak skusi na sprzedaż gdy by coś to obiecujące ze autko będzie szanowane
[ Dodano: 24-09-2010, 13:54 ]
mitsu_pl, ty mówisz o ebay.co.uk ?
[ Dodano: 24-09-2010, 14:27 ]
na OTOMOTO .pl znalazłem coś takiego http://otomoto.pl/mitsubi...-C15288839.html napisałem do sprzedawcy i odpisał mi : ''Witam,oj niestety już raczej nie sprawny,gdyż jedna z panewek nie dała rady Natomiast w razie w cała reszta części jest ok'' jak myślicie czy coś takiego jest do naprawy , aha i jak coś to człowiek ma wszystkie części do e88a Pozdro
Wszyc - 24-09-2010, 18:03
Mistrzu jeżeli mówimy o E88A to z góry Ci mówię że na każdy egzemplarz będziesz potrzebował worka pieniędzy na remont
Panewki to taniocha ale same panewki trzeba je jeszcze zamontować jak sam to ok jak nie to już koszta wzrosną i pytanie czy tam więcej nie jest narozrabiane w silniku to że wymienisz tylko panewkę i będzie wsio okey to raczej marna szansa
Kolejna sprawa nadkola tego galanta do roboty są ( koszty od 500 do 1800zł zależnie od widzi mi sie blacharza i trzeba naprawdę niezłego skubańca by to zrobił dobrze) jak w takim stanie są nadkola to przypuszczam że z progami nie lepiej jest kolejne koszta nie dostaniesz reperaturek do tego modelu galanta znów trzeba niezłego skubańca który wyprofiluje to od nowa i jeszcze zrobi podłogę bo też lubi gnić jeżeli blacharz w ogóle się podejmie to od 1000zł do 2500zł za takie bajer jeszcze trzeba by zakonserwować podwozie po tym i pomalować progi następne koszty
a jeszcze nie doszliśmy do podstawowych wymian jak rozrząd świece i kable oraz nowy olej trzeba jeszcze mieć awaryjne pieniądze na zawieszenie skatowane polskimi drogami to tyle takich z grubsza spraw
Nawet jak znajdziesz E88A za 10tyś zł to raczej nie wróże Ci że będzie to auto nie wymagające wkładu finansowego gdyż te roczniki galanta kochają rdzewieć
Każdy co ma na tym forum E88A już dawno włożył w niego minimum równowartość zakupu
Jeżeli dalej chcesz Galanta E88A to albo kupuj albo idź się leczyć
Wspaniałe auto ale wymaga poświęceń
BeNeK - 24-09-2010, 18:59
Wielkie dzięki WSZYC masz rację w sumie na początek postaram się kupić 2.0 v6 i troszkę pogrzebać i podnieść moc , a mam pytanko mam gala 1.8 140 km czy ten silnik to jest może z colta GTI ?
Wielkie dzięki WSZYC i wgl wszytskim Mitsu Maniakom
Wszyc - 24-09-2010, 19:28
Koszty utrzymania E54A (2.0 v6) i E88A (2,5 V6) są podobne i doskwierają im te same problemy jak i zresztą wszystkie inne galanty serii E5 z tym że E54A masz większe szanse dorwać w lepszym stanie ale i tak 70% egzemplarzy ma problem z progami, podłogą, podłużnicami pod bagażnikiem oraz nadkolami musisz dobrze zlukać te miejsca nie zniechęcam Cie bo uważam że najładniejszym samochodem mitsubishi jest właśnie galant serii E5 tylko Cie ostrzegam przez problemami związanymi z tym autem
Jak masz silnik na 2 wałkach rozrządu to zapewne to ten z Colta jak mniemam masz galanta serii E3 poprzednika E5 i jak masz 140kucy to ja bym nie zmieniał na Twoim miejscu miśka masz bardziej podatny silnik na modyfikacje niż widlasta szóstka w galu i bardziej nie zawodne auto i wytrzymałe no ale decyzja należy do Ciebie
Ja bym na Twoim miejscu obadał temat swapa silnika na 4G63 ( 2.0 z Eclipse) jeżeli ten Ci nie pasuje. 4G63 ma już 150kucy można też pomyśleć nad jego uturbieniem po wymianie tłoków albo od razu szukać na ebay'u 200konnego 4G63T z osprzętem wszystko zależy jakie masz ambicjie ile chcesz osiągnąć i za jaką cene
BeNeK - 24-09-2010, 19:47
Nie , nie ... ja mam gala e54a to była chyba tez jakaś limitowana edycja nie powiem dokładnie GALANT ma dwa wałki rozrządu , auto na razie stoi i się marnuje bo dobrze zauważyłeś ze autko ma potencjał , tak jak ja patrzyłem na allegro to jest taki colt z tym silnikiem i ma 4x4 ale wątpię żeby mój GAl miał też 4x4 może na forum znajdzie nowego nabywcę zawziętego MM
Wszyc - 24-09-2010, 20:01
ktoś musiał zmienić silnik nie było takiego montowanego w galancie z tego co wiem 2.0 V6sta nie będzie raczej oferowała Ci nic więcej niż masz już w galancie
Możesz za granicą szukać E88A (2,5litra V6 170KM) lub E84A (2.0 V6 Twin turbo 240KM) ale szykuj się że będzie trzeba je mimo wszystko dopieścić i w przypadku E84A tylko wersja z kierownicą po prawej no chyba że ściągniesz E84A zza oceanu aż
BeNeK - 24-09-2010, 21:34
nie nie było żadnego swap-u na 1000% oryginalny silnik , słyszałem że wychodziło ale bardzo mało egzemplarzy , a szukałem kiedyś e84a ebay.co.uk autotrader , ebay. usa itd nie natknąłem się na ani jeden egzemplarz vr-4 e50 7g spotykałem starsze vr-4 a takie nie , może ty wiesz gdzie szukać , aha i jeszcze jedno pytanie czy w mitsubishi FTO jest ten sam silnik co w galancie 2.0v6 ? bo tam jest 2.0v6 turbo , w anglii można kupi FTO za 5000 tys złotych pln a w Polsce za 7 tys[bardzo chętnie bym zakupił to powinna być rakieta mała lekka 2,0v jest w miare szybki a jak by dodać turbo i bude FTo odelżoną to powinno latać ] , ale chyba FTO nie da się przerobić na lewą strone ale silnik powinien pasować do GALA
Wszyc - 24-09-2010, 21:52
w FTO nie ma turbo pierwsza sprawa i tak jest to ten sam silnik ( z tym że na innych głowicach ze zmiennymi fazami rozrządu MIVEC) z tym że po drugiej stronie komory silnika do nowszego galanta EA może by podszedł ale do Ciebie nie ma opcji byś musiał przespawać pół komory silnika do E5 pasują silniki z
Colta do modelu CA0 nowsze już nie
Lancera do modelu CB0 nowsze już nie
Galanta do modelu E5 nowsze już nie
Eclipse do drugiej generacji nie pamiętam jej oznaczeń z wyjątkiem jednostki 420a nowsze modele już nie
z 3000gt wszystkich
z Sigm wszystkie
i to tyle o jeżeli chodzi o samochody ze znaczkiem 3 diamentów
FTO da się przerobić na drugą stronę firma autoR bodajże ma deskę rozdzielczą w ofercie nie wiem jak ze światłami
BeNeK - 24-09-2010, 22:04
FTo nie ma turbo ???? o0 to dzięki że wyprowadziłeś mnie z błędu , FTO na pewno wyróżniało by się pośród galantów chyba nikt z MM nie ma FTO a jak mówisz ze da się przerobić to może bym pomyślał nad tym , wiesz ja jestem nowicjuszem , laikiem jeśli chodzi o samochody dopiero się ''wprawiam'' , w FTO przeszkadzała by mi tylko automatyczna skrzynia biegów ;D na allegro jest taki jeden fajny fto http://moto.allegro.pl/mi...1243694473.html a jak by się jeszcze poszukało w Anglii dobrze to można coś fajniejszego wybrać , bo jest tam tego trochę , i prośba bał byś link do tej firmy autoR jeśli oczywiście mają .
Wszyc - 24-09-2010, 22:08
Są na forum FTO i nawet takie co mają kierownice już po lewej po lukaj w dziale inne modele mitsubishi
Oraz do działu nasz miśki zapraszam
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=17046
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=28626
BeNeK - 24-09-2010, 22:11
Wielkie dzięki Wszyc ! na prawde pomogłeś na Cb można liczyć Pozdro !
Wszyc - 24-09-2010, 22:13
Spoko cieszę się że pomogłem
mitsu_pl - 24-09-2010, 23:29
Krzysiu, należy Ci się lanie za te bezczelne kłamstwa odnośnie E88A !! Mój już się na Ciebie za to obraził... Postawiłeś nasze nietypowe gale w świetle worka bez dna... Nie każdy misiek jest taki, owszem może i mają swoje lata i z tym związane konsekwencje, ale nie jest tak strasznie jak mówisz. Nasze E88A jest wykorzystywane wręcz ekstremalnie jak na posiadaczy z tego forum i nie tylko i koszta powiązane z tym autem może i sięgnęły już jego wartości zakupu, lecz nie jest to związane z jego "normalną" eksploatacją lecz wręcz ekstremalną. W koszta należy wpuścić całe wyposażenie rajdowe, koszta z tym związane, modyfikacje itp. Owszem, nie kryję, że trzeba mieć gotówkę, ale nie jest to taki typ samochodu, który lubi stać w warsztacie mechanicznym... My mamy swojego galanta już ok. 5 lat, z czego od 3 jeździ w rajdach, przejechane ma ponad 200 tys. km, z czego ok. 5 tys na maxa, w sumie zrobiliśmy nim ok. 60 tys. km oprócz typowych wręcz eksploatacyjnych części - klocki, oleje, itp. (pomijając problem ze skrzynią biegów, dokładniej ze wstecznym biegiem) padło czujnik położenia wału, 4WS, które zostało usunięte, silniczek krokowy, 2 razy rozrząd, (pierwszy ze względu na niewiadome pochodzenie, 2 po padniętym uszczelniaczu na wale i kąpieli olejowej paska), uszczelniacze trzonków zaworowych, przegub prawy, rozrusznik - alternator był zrobiony przy okazji regenerowania rozrusznika. Po za tym nic...
Więc ja tu nie widzę takich tragicznych wydatków, fakt, że auto miało już spawane przednie kielichy, oraz kilka elementów podłogi i bagażnika.
Zresztą niech się też wypowiedzą pozostali użytkownicy E88A
|
|
|