Carisma - Techniczne - szarpie na gazie
killerbb - 26-09-2010, 09:03 Temat postu: szarpie na gazie witam szarpie mi na gazie jak sie silnik rozgrzeje po dluszej jezdzie ale dopiero jak ma za ciezko na biegu co musze wymienic
kristof - 26-09-2010, 10:20
za ciężko tzn? 5 bieg i 30km/h? czy 5 bieg 70km i gaz w podłogę ... sorka za tego typu słowa ale lekko nie rozumiem Twojego problemu...
Jeśli szarpie..to może być źle ustawiony gaz..np zła mieszanka...ale mówisz że na zimnym jest si....to kiedy włącza się gaz? przy 30C na silniku? wtedy obstawiałbym na zbyt bogatą mieszankę, bo chyba zimny silnik nie ma prawa ruszyć na gazie? imo tak mi się zdaje..w końcu rozprężający gaz schładza swoje otoczenie....
No ale jeśli chcesz dla spokoju coś sprawdzić przed wizytą u gazownika to popatrz w jakim stanie masz świece..może jakaś nie przepala i dlatego Tobie szarpie..
Albo kiedy ostatnio wymieniałeś filtr od gazu -> zaleca się co 10k km...imo to też zależy trochę od stacji i wtrysków jakie się ma w aucie...
co jeszcze, aby cokolwiek więcej powiedzieć musisz dać jakąś podpowiedź co dodatkowo się dzieje przy tym szarpaniu..czy nie ma innych objawów itp itd....bo tak to trochę zbyt ogólny problem się zrobił:-)
pozdro
killerbb - 26-09-2010, 11:12
jak jest zimny silnik to jest wszystko ok filtr byl zmieniony za 2 tygodnie temu jak wlacze z 2na 3 pomiedzy 2.5 tysioce obrotow to czasami szarpnie lub jade na5 ze 60 przewaznie szarpie jak mam 2 tys obrotow to wtedy widac na obrotomierzu skoki obrotow i czuc jak szarpie ale jak ujme troche gazu to przestaje pali mi 8 gazu ja zrobie 420 na pelnym zbiorniki zbiornik mam w kole natych swiecach mam przejechane jakies 85 tys juz chyba czas na zmiane na paliwie jest ok na gazie mam dopiero kulniete 15 tys bo jest polroczna instalacja
kristof - 26-09-2010, 11:22
To teraz wiadomo trochę więcej..
Uno gaz jest wrażliwszy na zapłon itp...więc jeśli masz zwykłe świece, to proponowałbym zacząć od ich wymiany...na dedykowane do twego auta nie koniecznie do LPG(po co przepłacać) (zwykłe świeczki wymienia się w aucie chyba co 30k km) ja co 15 wymieniam zwykłe jeżdżąc na lpg....
I od tego zacząłbym sprawdzenie wszystkiego, jestem w sumie spod poznania i mam komplet denso zapasowy w aucie -> z podobnych powodów co u Ciebie wożę ze sobą zapasowe świece..ale to rozmowa na inny czas...więc jak co możemy się kiedyś spotkać i zamontujesz je u siebie i zobaczysz czy coś się zmieniło w pracy auta...te świece mają coś koło 2k km przejechane...
jeśli filtr był 2 tyg temu wymieniony to nie powinno być problemu z nim, chyba że trafiłbyś na naprawdę zasyfiałe paliwo, ale 2 tyg i 420km na baku to raczej nic by tam nie zdążyło się osadzić...hmmm...bo jeśli nie to to jeszcze bym sprawdził mieszankę jaką daje gaz..imo pali ci troszkę mało ;-p wiem to po swoim bo mi w którymś momencie schodził poniżej 8l'/100 km(cykl miejsko mieszany) ale wtedy miał dużo za niskie ciśnienie na reduktorze i też wtedy poszarpywał bardziej...
Wracając do świec -> jeśli to są irydówki i masz możliwość wyjęcia ich i przeczyszczenia szczotką drucianą to bym to zrobił by zobaczyć czy to coś pomoże
pozdro
killerbb - 26-09-2010, 11:44
kolego dopiero zaczol mi szarpac po pprzejechaniu jakis 10 tys bo na poczatku bylo wszystko ok ja nie jestem z poznania tylko z rogozna to jest niedaleko poznania pozd
kristof - 26-09-2010, 12:01
Dobra dopiero co zaczął, ale nie zmienia to faktu możliwego stanu świec...85k km to dużo...jeśli się mylę to niech ktoś poprawi mój błąd...
Po prostu póki co dla spokoju przeczyść te świece i tyle..przy szarpaniu masz złe spalanie a co za tym idzie jedna świeca albo wszystkie coraz bardziej będą zawalone, więc po prostu dla spokoju zrób to i zobacz co się stanie..tak będzie najtaniej...
nie ma co ciebie naciągać na durne koszty z wymianą kabli itp itd...
W sumie możesz sprawdzić działanie samochodu na benzynie po rozgrzaniu...jeśli będzie szarpać na PB i LPG to najpierw będziesz musiał ustawić wsio na PB porządnie a dopiero potem zająć się ponowną regulacją gazu...w innym przypadku jeśli na siłę chcesz coś wymienić to jedź do gazownika...powie ci co do wymiany..zakładam że kolejność będzie taka
1) świeca ~50-200pln
2) kable WN >100pln
3) cewki -> gdzie jedna kosztuje około >200pln
Dlatego sugeruję co możesz sprawdzić by nie płacić póki co...
a ze świecami to chciałem pomóc..jakby pomogło wiedziałbyś gdzie tkwi problem eta wsio..ale fakt rogoźno to trochę daleko...
Kamilofone - 27-09-2010, 10:44
Pamiętam swoje przygody z gazem ze wcześniejszym autkiem, nauczyło pokory oraz przede wszystkim profilaktyki hehe
Jak kolega wcześniej wspomniał i ustalił kolejność, zacznij od świec najtańsza i najkorzystniejsza opcja przy instalacji gazowej. Dalej przewody WN coś dobrego dedykowanego np. do instalacji LGP, a niestety na koniec cewki które już niestety kosztują
remi - 28-09-2010, 01:56
witam. Jak założyłem sekwencyjną instalacje BRC to przez 3 miesiące nic się nie działo, ale po tym czasie coś zaczęło szarpać, szczególnie jak padał deszcz. Wymieniłem świece i kable i już 1,5 roku jest OK. Dodam tylko, że świece mam dedykowane do auta a kable to "Janmor" czy coś takiego.
|
|
|